Paradiset - Råholmen

På väg hem från Almön hälsade vi på moster och kusin med familj på Råholmen. Ett helt underbart ställe vid havet



Camping i bilder

Nu är vi hemma igen efter ännu en härlig helg på Almö camping. Tack Lina, Johan och Vincent för att vi får hälsa på er!







Mycket god mat som vanligt

Grillbuffe


Mumsiga hamburgare







Romsås

Torsk idag igen. Tjatigt? Nä inte det minsta, tror inte jag kan tröttna




Romsås
4 dl creme fraich (ej lätt)
1 msk majonäs
1 burk sikrom
1 msk hackad färsk dill
1 finhackad rödlök
1 msk hackad gräslök
salt
peppar


Vissa klädde upp sig till middagen


Nu kvällsmys i soffan, Wilma agerar fotograf


Krusbär och vanilj parfait

Jag har snurrat in lite på glass/parfait. Idag åt vi den bästa hittills! Låter lite märkligt med krusbär kanske men var helt magiskt god




Krusbär och vanilj parfait

500 g mogna krusbär
1 msk råsocker
1/2 dl vatten
1 vaniljstång

Dela vaniljstången på mitten coh skrapa ur fröna, lägg i stång och frön i en kastrull. Lägg i allt i kastrullen och låt puttra 30 min utan lock. Låt kallna

Vispa 6 ägggulor med 1.5 dl socker till ett skum
Vispa 6 dl grädde och blanda med bärkompotten
Vänd ihop allt
Klä en avlång form med plastfolie och fyll
Låt stå i frysen c 5 tim
Ställ fram 5-10 min innan servering

Servera med valfria bär

Slottskogen

Idag blev det en förmiddags tur till slottskogen. En härlig dag i solen som avslutades med en mumsig lunch

Fågel på rymmen





Min snygging och Wilma Spex


Jag unnade mig en fish and chips med tartar sås och vitt vin. Smakade mycket bra!


Emma var också hungrig. Wilma konstaterade att det är jobbigt att vara storasyster



Nu kommer snart mor och far på middag. Torsk med romsås och krusbärsglass till efterrätt står på menyn

El Corazon

Mysig middag på stan igår. Man uppskattar allt så mycket mer när man inte gör det lika ofta. Efter 9 månaders illamående och 2 månaders bebis närvaro kan man lungt säga att drink och middag på stan var efterlängtat! Vi åt tapas på el corazon på Avenyn.

Caipirinha med smak av passionsfrukt


Fina Cicci och Marie


Tapasbordet med min favorit friterad jalepenos längst fram


Vi tjejer + Mikael som kom med tåget från stockholm och fick hoppa in i tjejsnacket



Skogens guld

Dagens träning blev en spontan dans/airobic i köket med mina tjej samtidigt som jag rensat 15 liter kantareller, härligt!
Hoppas inga grannar såg oss...;)

Ikväll blir det barnfritt för första gången för mig med drink och middag på stan med mina "kärra tjejer". Längtar!!!

På dansstunden lyssnar vi på denna skivan som jag stark rekommenderar till er som har barn


Barnen i action


Något av det bästa som finns


Dagens lunch, inte helt ovanlig hos oss. Torsk med smörstekt dill, kantareller, lättkokt ägg




Sallad med citron kyckling

Idag var Jessica, Lina, Jennie och en drös ungar här på middag. Alltid extra mysigt att träffa Jennie som bor en bit bort och alltid är saknad


Sallad med grönsallad, gröna ärtor, riven parmensan, knaperstekt bacon, valnötter och citronkyckling.
Tog Wilma på bar gärning när hon försökte sno en ärta från mig, längst upp till höger

Citronkyckling
Skär kycklingfile i små bitar. Lägg i marinad i rapsolja, paprikakrydda, salt och peppar. Låt ligga över natten eller ett par timmar. Stek så dom är genomstekta. Pressa i saften av en citron och lägg i salladen ljumna


Dressingen blev denna. God "köpedressing" utan massa tillsatt socker


Dessert blev min jordgubb och rabarber parfait med färska bär från trädgården. Recept finns under katagorin sötsaker


Förskolefröken Jessica och alla ungar


Snaps

I helgen drack vi en god snaps som hete Haga och smakade mynta och citronmeliss. Som alltid när jag äter eller dricker något gott blir jag sugen på att testa att göra egen. Dessa två varianter av snaps står nu och drar till sig



Mynta och citron snaps
Lägg i fyra kvistar mynta, skalet av en citron och 1 msk råsocker i 1 liter vodka. Låt dra 4 dgr och sila av. Förvara tätt och servera väl kyld

Dill och citron snaps
Lägg i fyra blommor av krondill, skalet av en citron och 1 msk råsocker i 1 liter vodka. Låt dra 4 dgr och sila av. Förvara tätt och servera väl kyld

Skaldjurssoppa

Efter kräftskivan passade jag på att ta vara på skalen och göra en soppa på dom. Blev en riktigt smarrig lunch idag



Skaldjursoppa

4 personer förrätt eller 2 personer middag

Skal av kräftor, hummer, räkor
3 scharlottenlökar
2 msk smör
1 dl vitt eller rose vin
3 dl vatten
4 dl vispgrädde
1 msk dillfrön
salt
peppar
cayennepeppar
färsk dill
Fisk och skaldjur, jag använde torsk och räkor

Lägg skalen på en plåt och rosta i 5 min på 250 grader
Fräs lök i smör
Tillsätt skalen och dillfrön och fräs lite till
Tillsätt vatten och vin och låt koka c 5 min
Tillsätt grädde och låt puttra c 30 min
Låt stå en timme så den drar till sig
Sila av soppan och krydda efter smak
Lägg i fisk och skaldjur i bitar, blir klara på någon minut
Servera och njut!


Choklad pavlova

Gårdagens efterrätt blev pavlova. En rätt som går att variera på många sätt. Jag har gjort den ett par gånger och aldrig fått till den 100% rätt men det gör inte så mycket. Igår blev den lite för kletig men var galet god ändå

En perfekt pavlova skall vara krispig som en maräng runt om och seg längst in i mitten

 

Receptet kommer från Leila Lindholm. Min stod dock inne nästan 1.5 timme och blev ändå inte riktigt klar. Nästa gång skall jag testa högre värme

7 st äggvitor
5.25 dlströsocker
0.5 stcitron, saften
3 msk kakao
50 gmandelspån

Gör så här
1. Sätt ugnen på 130 grader.
2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke. Rör tills sockret att löst upp sig.
3. Vispa marängen tjock över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader.
4. Tag av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat.
5. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.
6. Skeda ut marängen till små fluffiga marängberg på en plåt med bakplåtspapper (alt. som en tårtbotten).
7. Grädda i mitten av ugnen i 45-55 minuter, de ska vara lite seg i mitten.
8. Toppa med vispad grädde och bär

Aioli med sting

Igår var det dax för årets första kräftskiva. Familj, grannar och vänner samlades hos oss. Blev en trevlig kväll med mängder av skaldjur, dans och allt annat som hör kräftskiva och sommarfest till. Jag är på tok för dålig på att använda kameran när det inte gäller matbilder, ska skärpa mig!

En av nackdelen med kräftskiva (för en mat tokig som mig) är att man inte behöver laga så mycket. Gav mig iallafall på en aioli som blev väldigt lyckad


Aioli med sting

2 tsk dijonsenap
2 tsk vit vinäger
4 ägggulor
6 dl rapsolja
2-5 vitlöksklyftor (efter storlek och smak)
salt
kajennpeppar

Lägg fram ingredienserna i god tid så alla är rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och ägggulor. Vispa med elvisp på låg hastighet. Droppa samtidigt i oljan. Öka hastigheten efter hand och häll i oljan samtidigt.
Smaksätt med salt, vitlök, kajennpeppar. Snåla inte med kajennepepparn




Camping livet

Idag har vi kommit hem efter några härliga dagar och kvällar med våra vänner Lina, Johan & Vincent i deras villavagn på almö camping. Vi har haft underbart sommarväder och solat, badat, grillat och bara haft det bra.

Middag dag 1. Lax och scampi marinerade i chili, vitlök, ingefära, soyasås och rapsolja


Lina på Salt&Sill vid almö livs. Ett underbart ställe med massa godsaker. Detta rekommenderar jag till alla som har vägarna förbi. Lina hugger in på öl+2 nävar räkor för 99 kr.


Öl och ostbricka för 99 kr


Emma och Magnus myser på Salt&sill



Johan med middagen dag 2. Grillad karre och majskolvar


Wilma och Johan tog ett dopp


Vincent



Min grillmästare


Hade turen att tajma in vårt besök med invigningsfest för altanen


Grillat är godast! Fläskytterfile, kycklingspett, scampi






Emma säger god natt


Rabarber och jordgubbs parfait

Igår gjorde jag egen glass till dessert, eller parfait om man skall vara petig. Riktigt smarrig och superenkel att göra! Perfekt sommar efterrätt men livsfarligt med rester kvar i frysen. Var alldeles för enkelt och gott att skära en skiva, låta tina några minuter och äta till kaffet



Receptet räcker till c 12 pers

Gör en rabarber och jordgubbskompott såhär

1 liter bär (jag använde 2/3 delar rabarber och 1/3 jordgubbar)
1 msk råsocker (nästa gång testar jag att utesluta detta lilla med)
1/2 dl vatten
1 vaniljstång

Dela vaniljstången på mitten coh skrapa ur fröna, lägg i stång och frön i en kastrull. Skala rabarbern (om det behövs) och dela i bitar. Lägg i allt i kastrullen och låt puttra 30 min. Låt kallna

Vispa 6 ägggulor med 1.5 dl socker till ett skum
Vispa 6 dl grädde och blanda med bärkompotten
Vänd ihop allt
Klä en avlång form med plastfolie och fyll
Låt stå i frysen c 5 tim

Servera med valfria bär


Sommarlyx

Idag tog jag en morgon promenad och plockade bär till frukosten. En av alla lyxiga saker med sommaren



Icas hasselnötter är supergoda i yoghurt/filen. Vet inte vad dom gjort med dom men mycket godare än andra


En fredag i dryck

Fördrink - rosevin (2/3 delar), sprite (1/3 del) och is


Rödvin till maten


Kaffedrink till dessert - Lika delar kalua och captain morgon (rom). Fyll på med kaffe efter smak och toppa med vispad grädde

Anna of scandinavia - omdöme

Köpte denna vagn till vår lilla Emma och lovade att återkomma när den var testad. Har använt den en månad nu och hittills är vi supernöjda! Några småsaker som man kanske kunde varit aningen bättre men inget som är tillräckligt dåligt för att vi inte skall vara nöjda. Har inte testat sittdelen än men den ser bra ut den också.

Vill helt klart rekomendera denna vagnen. Totalpris 2700 kr (både ligg och sittdel) och då får man den hemskickad inom en vecka. Servicen var jättebra och vi fick snabb hjälp och svar på frågor innan vi handlade

http://www.annaofscandinavia.se

Vår vagn är svart, finns i rött också


Småsaker som kunde varit bättre...
- Man måste ta bort liggdelen när man skall fälla ihop vagnen
- Kan inte fälla ihop den med saker i korgen
- Denna modellen av vagn släpper in mycket sol/vind då sufletten är ganska liten. Vi har dock köpt till ett solskydd för 199 kr av teutonia som funkar jättebra
- Ganska svårt att lägga saker i korgen när man har liggdelen på

Salma lax

Igår var vi bortbjudna till våra vänner Peter & Annika. Är det någonstans man blir bortskämd med god mat och dryck så är det där!

En av gårdagens godsaker var denna underbara lax med asiatiska smaker som koriander och chili


Gjord på den finaste laxen man kan få tag på. Inte gratis men värd sitt pris



Kesoplättar

Hemma efter en underbar helg på Skara sommarland. Vi hade jättetur med väder och haft det hur bra som helst. Verkligen ett paradis för barn och vi vuxna hade det minst lika trevligt. Hoppas det blir en tradition!

Vattenlandet var bäst! Nöjd Wilma och Vincent


Till kvällsmat testade jag något nytt, kesoplättar/pannkakor. Fortfarande lite mjöl i receptet men så petig är jag inte. Var jättegoda men något svår stekta. Har man en panna för plättar hade det nog gått lättare att göra mindre men vad gör det om dom blir lite trasiga



Kesoplättar 4 pers

4 ägg
3 1/2 dl mjölk
2 dl grahamsmjöl
200 g keso
2 msk smält smör
salt
kanel
kardemumma

Vispa ägg och mjök. Rör i mjöl och keso och blanda noga. Tillsätt smör och krydda. Stek på medelhög värme i smör. Är med lättvispad grädde och jordgubbar



Omelett med sikrom, gräddfil och rödlök

Idag var Wilmas första dag på sommarlovet. Det firade vi med en promenad till triumf glass i Sävedalen med Jessica och Milo




Väl hemma somnade tjejerna på soffan


Jag tog en regnig springtur och efter det blev det en omelett med sikrom, gräddfil och rödlök till middag. Jag snålade inte på rom idag...


Vispa ihop 3 ägg, 2 msk vatten, salt, peppar och tabasco med en gaffel. Stek på medelhög värme, peta i den lite då och då. Vik ihop och lägg upp. Toppa med gräddfil, rödlök och sikrom


Vit kladdkaka med grädde och jordgubbar

Igår blev efterrätten en gammal favorit i ny form. Vit kladdkaka där jag skippade glasyren som brukar vara och la över grädde och jordgubbar. Blev ännu godare och helt klart en ny favorit

Tårtan räckte till 10 sötsugna



250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl

4 dl vispgrädde
1/2 liter jordgubbar
ev smultron
florsocker

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 28 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen.


Vad händer?

Tomt på inlägg nu för tiden, jag vet. Blir lite mindre matlagning just nu. Mycket luncher ute och grillmiddagar. När jag lagar något smarrigt lovar jag dock att lägga upp det, gårdagens syndiga efterrätt är på väg...

Just nu njuter jag av livet för fullt. Mammaledig och strosar omkring med min vän Jessica och hennes Milo på promenader, umgås med familj och vänner, solar&badar, grillar och dricker rödvin, myser med mina tjejer osv.
Känns som en lååång semester precis börjat!

Imon väntar övernattning på skara sommarland med sävedalen gänget!


Vårt promenad sällskap utanför ett stängt bertillssons cafe


Mormor med sina tjejer


Bror Jonas underhåller Wilma och kusinbarn/gudbarn Maja

Inlagd stekt makrill

Denna sommaren frossar vi i fisk! Torsk är mitt nya svar på "vilken måltid skulle du kunna leva på resten av livet". Helt galet gott med brynt smör och knaperstekt dill till. Makrill med rårörda lingon är inte fyskam heller

Dillen grovhackar man och steker i riktigt med smör tills den börjar få färg och blir knaprig



Magnus makrill fångst har också varit bra. Igår testade jag lägga in på liknande sätt som strömming. För att hålla det lite nyttigare tog jag bort paneringen och minskade på sockret. Kanongott!



Stek makrill fileer och krydda med salt, låt svalna. Koka upp en lag på 7 dl vatten, 1.5 dl socker och 2 dl ättika, låt svalna. Varva makrill  med lök, valfria grönsaker,  färsk dill, lagerblad och hela pepparkorn. Häll över lagen. Låt dra c 1 dygn





Färskostfyllda grönsaker

På grillen igår: ryggbiff med vitlökssmör, mini korvar och färsostfyllda grönsaker



Färskostfyllda grönsaker
Bland färskost naturell med hackad basilika, chili och svartpeppar och salt. Ta bort stammen ur champinjonerna och dela paprikor. Fyll med färskost och grilla på en sida alt tilllaga i ugn



RSS 2.0