Tryfflar

I oktober är det dax för bröllopsbak. Denna gången tryfflar istället för cupcakes. Skall börja rota lite bland recepten och se vad det kan bli för några.

Httade denna bilden på en påskpresent och det började redan klia i fingrarna! Dom skall dock slippa tupparna till bröllopet =)





Cassandra Rhodin Ballerina

På taveljakt. Cassandra Rhodin är en favorit. Lampan på bilden hade jag inte sagt nej till heller


Frukost smoothie

Världens enklaste frukost smoothie - Mixa frysta jordgubbar, yoghurt, mjölk och honung


Igår var det fredagsmys hos Lina, Johan och Vincent. Tack för en mysig kväll!


Advokadosoppa

För längesen bjöd Annika på denna goda soppa på tjejmiddag. Har gjort den ett par gånger efter men helt glömt av den. Nu skall den göras snart igen, så god!




Avokadosoppa 4 pers.
3 st avokado (viktigt att de är fina och mogna. Inte bruna)
1/2 citron
3,5 dl kall hönsbuljong
1,5 dl vispgrädde
1/2 dl turkisk yoghurt
2 krm curry
salt
peppar

Garnering:
Färska räkor, rom och gärna gräslök

Mixa avokadoköttet fint. Blanda ner saften från citronen och hönsbuljongen. Tillsätt därefter vispgrädde och yoghurten. Krydda och smaka av. Servera soppan kall.

Mjölkchokladmousse

Hade ju stora förhoppningar om efterrätten i lördags men det gick väl sådär. Mjölkchockladmousse med seg smörkola botten lät som det godaste jag kunde tänka mig. Gjorde tre försök och misslyckades med kolan 3 gånger. Sista försökt åt vi dock men blev alldeles för lös och mest söt. Man kan inte lyckas jämt...

Moussen däremot var supergod och kommer jag säkert göra igen.Superenkel efterrätt. Lite bär eller rostade nötter till är säkert gott

Mjölkchokladmousse

150 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
2 ägggulor

Vispa grädden hårt och rör i 2 ägggular. Smält chokladen och rör i den. Häll upp i glas och låt stå i kylen c 1 timme.



Lammstek med paprikaröra

Idag blev det lammstek till middag. Smidigt med helstekt. Gjorde i ordning, satte i ugnen, tränade, kom hem och det var klart

Var ute efter en lammrätt utan vitlök och testade mig fram. Blev gott!



Rosta paprikor, chili och gullök i ugn och skala. Mixa tillsammans med urkärnade oliver, sesamfrön, olja, salt, peppar, sambal oelek, pressad citron.

Stek köttet på hög värme runt om. Lägg i form. Täck och gnid in med röran. I ugn 125 grader tills det blir 63 grader, c 1 1/2 tim. Ta ut och låt vila i folie c 10 min.

Gjorde ganska mycket röra så den hade vi även som sås


Inspiration

Inredning när den är som bäst

Bild från sköna hem


Broccoligratäng

Jag och Wilma hade en segstartad söndag i soffan medans Magnus gav sig ut på en svamptur. Nu är det ombytta roller, jag har lagat middag och matlådor och tagit mig en springtur. Svampplockarn tar sig en välförtjänt middagslur. Snart dax att ge oss ut och rösta!


Soffpotatisar

Dagens skörd

Broccoligratäng till några av veckans matlådor. Väldigt smidig vardagsmat som går att ha i lite vad som hellst.

Såhär gjorde jag dagens....
Fyll en form med broccoli, strö över kidneybönor. Stek köttfärs, lök, tomatpure, krossade tomater, soya, kryddor, sambal oelek och häll över. Strö över riven ost och i ugn 225 grader c 15 min.


Dinkelpizza

Har ett nytt favoritrecept på pizzadeg med dinkelmjöl, känns inte riktigt lika "tung" som vanligt deg.
Gjort den med kantareller och västerbottenost ett par gång och den är helt gudomlig. Igår testade jag skaldjur också som också blev mycket god



Deg:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
14 del dinkelmjöl
2 tsk salt

Börja med en startdeg. 1/2 dl av vattnet coh 4 msk mjöl. Rör ihop och låt jäsa 30 min under duk.
Blanda i resten av vattnet, saltet och mjölet. Arbeta degen c 5 minuter och låt jäsa c 2 tim under duk
Ta upp och knåda. Kavla ut till en tunn pizza. Receptet ovan blir två stora plåtar

Kantarell och västerbottenfyllning
kantareller
olivolja
flingsalt
finhackade vitlöksklyftor
torkade chiliflakes
hackad bladpersilja
grovriven västerbottenost

Smörstek kantareller och lägg på den utkavlade pizzan. Strö över salt, vitlök, persilja och ost. Ringla över olivolja. Grädda 250 grader c 12-15 min. Strö över flingsalt


Skaldjursfyllning
scampi
krabbklor
röd paprika
scharlottenlök
chili
vitlök¨
parmensanost
basilika
olivolja
tomatpure
flingsalt

Bre ett tunt lager tomatpure på utkavlade pizzan. Srimla paprika, ta ur köttet ur krabbklor, stek scampi lätt, skär vitlöken i tunna tunna skivor, strimla löken, grovhacka basilika och skär chilin i ringar (ta ur fröna)...lägg på pizzan och avsluta med riven parmensan. Ringla över olivolja. Grädda 250 grader c 12-15 min. Strö över flingsalt

Dinkelscones

Idag blev det scones som avslutning på frukosten. Brukar göra en dinkel variant som är lite nyttigare än vanliga och lite mer åt bröd hållet

Fina formarna fick jag av Jocke och Jenny i födelsedagspresent, mycket bra present till en bak fantast =)




8 st

Blanda
2 dl vetemjöl eller dinkelsikt
1 1/2 dl grahamsmjöl
2 msk vetekli
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda
1 dl kesella
1 ägg
2 msk smält smör
1 1/2 dl mjölk

Rör ihop och klicka ut i bullformar. Grädda 250 grader i 8-10 min




Min lilla tjej

Wilma kom hem, spillde en yoghurt över sig själv och däckade på soffan. Min lilla tjej är tillbaka ;)



Status i köket är att jag misslyckats med två omgångar smörkola och kan inte bestämma mig för om det blir mousse utan smörkola botten eller om jag skall försöka en tredje gång...

Blödig mamma

Idag cyklade jag iväg och lämnade Wilma på maskerad kalas hos hennes kompis Tessan. Där möttes vi av spindelmannen, pirater och massvis med prinsessor, så söta! När jag skulle hämta henne dumpade hon mig och följde med Ella och hennes mamma hem istället.

Vad hände med mammas lilla tjej? Blev barnsligt blödig på vägen hem. Va stor hon kändes helt plötsligt. Bara roligt såklart men tja....lite tårögd blir man. Jag blev visst också en såndär löjlig mamma....






Ikväll kommer tjejerna hit och det skall bakas pizza. Blir min favorit kantarell pizza och så tänkte jag testa en ny skaldjurs variant också. Hur det gick och recept (om det blev bra) kommer sen

Skall testa en ny efterrätt till också. Mjölkchokladmousse med en botten av smörkola, det kan väl inte bli annat än gott? Har höga förväntningar, smörkola är en stor favorit bland sötsaker.


Present

Förra veckan tittade Lina, Vincent, Carro och Ella förbi och sa grattis. Jag fick ett jättefint armband och ett par örhängen från snö, båda är redan väl använda. Tack igen tjejer!


Mina fina örhängen


Wilma och Vincent tog en svängom i köket

Dagens nyttiga och snabba middag


Kycklingröra med kokt broccoli (med smör och salt) och kokt ägg blev middagen idag.

Kycklingröra; stek små bitar kyckling i salt, peppar, olja och curry. Blanda en röra av turkisk yoghurt, hackad pulök, kapris, mycket curry, hackad chili, salt, peppar. Låt kycklingen svalna och rör i. Kan stå i kylen flera dar.



Wilma ville att jag skulle fota hennes också. Hon äter det mesta men jag brukar barnanpassa det lite eftersom vi ofta äter GI och rätt stark mat

 

 


Ja tack!

Hos vissa vill man bara flytta in, här hade jag inte tackat nej till att bo


Fläskfile x 2

Nu är det dax för träning och GI igen efter en vecka med förkyldning och magsjuka. Skönt! Man blir slapp så snabbt. Första workouten avklarad idag!

Fläskfile till middag två dagar i rad. Gott, enkelt att göra och hyfsat billigt. Har bara delat den på mitten, kryddat med salt och peppar och stekt.

Tillbehör dag 1
Stekt sparris med parmensan, olivoja och pinjenötter
Stekta tomathalvor med stekta rödlöksklyftor och flingsalt
Örtsmör. Vispade smör, färsk basilika, torkad timjan och rosmarin, salt, peppar


Tillbehör dag 2
Zuccini med parmensan. Stekte zuccinin snabbt i panna. Lägg på plåt med riven parmensan och i ugn på grill ett par minuter
Paprikahummus. Dela paprikor och chili på mitten och rosta i ugn, c 10 min 250 grader, skall bli svarta. Svalna och skala. Mixa tillsammans med kikärtor, olivolja, pressad lime, sambal olek. Smaka av med salt och peppar. Nytt recept och kommer bli många repriser på den!

Ellas dop

Idag döptes Carro och Peters lilla Ella. Tack för ett fint dop och trevligt kalas!




Pommes

igår gjorde vi hamburgare och pommes. Egna pommes för första gången, men inte sista..gud så gott!




Skär potatis i stavar. Koka i saltat vatten 3 min. Låt rinna av ordentligt. Torka ev med hushållspapper. Hetta upp mycket rapsolja i stekpanna alt wokpanna. Fritera potatisen tills dom blir gyllen, tog c 10 min. Lägg på hushållspapper och låt droppa av. Häll över flingsalt och nymalen svartpeppar.


Lyckad kväll - Tapas

En underbar fredag med underbart sällskap. Tack alla för en supermysig kväll!

Fick en födelsedagspresent som jag är överlycklig för! Tack tjejer, impad av minnet ;)


Provas just nu lite här och var för att hitta platsen där den gör sig bäst, passar överallt...





Menyn var alltså tapas. Finns inget bättre för mig som gillar att laga mat för man får ju laga som mycket olika med tapas =) Här kommer menyn. Tyvärr var jag urusel med kameran som vanligt


Tapas Lisas Casa

Heta scampi -
Frysta scampi, finns i stor förpackning på tex ica. Låt tina och marinera i sweet chili sås. Stek dom tills dom får lite färg, inte för länge. Lägg och skål och häll över ytterligare lite sweet chili sås.


Italienska köttbullar i tomatsås
- Blanda blandfärs, salt, peppar, ägg, ströbröd, mycket riven parmensan, hackad bladpersilja, hackas basilika, finhackad vitlök. Rulla och stek stora köttbullar. Tomatsås: fräs finhackad vitlök och scharlottenlök i smör och olja. Lägg i hackade tomater och tomatpure. Häll i krossade tomater. Låt koka en stund. Krydda med cajennepeppar, paprikakrydda och salt. Häll på lite grädde på slutet och lägg i köttbullarna.

Rosmarin foccacia - recept finns i tidigare inlägg

Vitlökdipp - creame fraich, turkisk yoghurt, pressad vitlök och örtsalt

Piroger fyllda med köttfärs, fetaost och chili - recept finns i tidigare inlägg

Marinerade oliver och parmensan - Gröna och svarta oliver med kärnor (icas är supergoda). Skär parmensan i kuber och lägg i glasburk tllsammans med oliverna. Gör en marinad av olivolja, hackad vitlök, hackad färsk basilka och timjan, torkade chiliflan, salt, en skvätt vit vinäger. Häll över oliverna och osten.

Baconlindad halloumi - Skär halloumi i stavar. Häll över olja och chiliflan. Vira en baconbit runt. Ha högt i ugnen c 10 min, tills baconen är knaprig

Potatis i ugn - dela delikatesspotatis på mitten. Häll över olja och smör och torkad timjan. I ugns tills dom är mjuka och fått lite färg

Kycklingspett - Dela kyckling i små kuber. Marinad; Lika delar soya, ketchup och honung. Hackad chili och vitlök. riven färsk ingefära. Låt kycklingen marinera, gärna över natten. Trä på spett och tilllaga i ugn.


Dryck Sangria - recept finns i tidigare inlägg



Dessert - Chockladpavlova med bär och vit choklad
Gav mig på leilas recept igen och lyckades bättre denna gången, kunde stått inne ännu lite längre men det gjorde inget. Använde marängen från detta recept fast den stod inne c 20 minuter längre. http://www.recept.nu/1.149591/leila_lindholm/tartor/frukt_bar/chokladpavlova
Över hade jag vispad grädde blandat med kesella och vaniljsocker, färska blåbär, hallon, björnbär och jordgubbar. Toppade med vit riven choklad.
Blev en stor tårta. Vi var 9 och åt nog bara hälften så receptet räcker till många


Spansk afton

Efter 2 veckor i sjukdomarnas tecken är äntligen alla på benen här hemma. Blir ingen mjukstart för ikväll det det tapas och sangria här hemma! Hade kanske behövt en dag vila innan men detta har jag sett fram emot så mycket så det kommer gå lätt att rycka upp sig när gänget väl är här!

Är mina Kärra tjejer med killar som kommer förbi (är tvungen att döpa tjejerna eftersom jag har turen att ha flera tjejgäng)

Så nu lagas det vårrullar, kycklingspett, italienska köttbullar mm

Trevlig helg på er!


Födelsedagsmiddag

Mätt och belåten i soffan och sista glaset bubbel slinker ner framför halv åtta hos mig. Pappa har fixat sista avsnittet av true blood och skruttan sover. Inte stoppar en förkyldning en bra födelsedag inte

Pappa och jocke tittade förbi idag. Mysigt, inte van att fira födelsedag utan familjen


Hummern gjorde jag på Per mobergs vis, högt betyg. Klon åt vi dock naturell. Såsen kommer jag absolut göra fler gånger.Skall testa att göra den till fisk nångång, kanske aningen mindre ost om den inte skall gratineras

http://www.recept.nu/1.132199/per_morberg/varmratter/fisk_skaldjur/nykokt_gratinerad_hummer



Lisas choklad maräng tänkte jag göra genom att sno ett recept från Leila (som vanligt) och göra om det lite. Hade dock inte alla saker hemma jag tänkte använda. Lika tur det för marängen blev inte mycket maräng alls. Termometern gick sönder och att gissa sig fram till när smeten var 65 grader gick sådär. Stelnade aldrig och blev nått mellan mousse och maräng. Smakade helt ok ändå men hade varit godare med knaprig yta och seg i mitten =) Skall försöka igen, tur att man är envis

http://www.recept.nu/1.149591/leila_lindholm/tartor/frukt_bar/chokladpavlova



Wilma har sjungt ja må hon leva hela dan och gett mig 20 teckningar. Denna sa hon dock att Jessica ritat på förskolan, tack Jessica haha =)


Tack för alla gratulationer!


Ja må jag leva, ja må jag leva!

Ja då var man 27 år. Mår bättre än i helgen men hostar som en tok fortfarande. Skall dock inte få förstöra födelsedagen

Godaste menyn väntar och mys med mina älsklingar

Förrätt: Gratinerad hummer med champagne
Huvudrätt: Carpaccio
Efterrätt: Lisas choklad maräng med grädde och färska bär





Mulberry feber

Det råder mulberry feber här i Sävedalen, iallafall här hemma och hos Jessica =)

Vet inte vad som får mig att tveka mest. Pengarna eller att bli idiot förklarad i all framtid av Magnus....

Mest sugen på den översta men svart är alltid svart


Smulpaj med vit choklad

Glömt blogga om en underbart god paj jag gjorde för ett tag sen. Ganska traditionell smulpaj fast med vit choklad på. Blev som en blandning av paj och gino. Bären kan man såklart variera och ta vad man gillar. Servera med vaniljsås, vaniljglass eller båda två





1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl kokos
11/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
100 g smör
1 msk vanlijsocker

jordgubbar
rabarber

100 g vit choklad

Smält smöret. Blanda  mjöl, havregryn, kokos, 1 dl strösocker, bakpulver, vanlijsocker och det smälta smöret. Låt stå i kylen c 30. Dela rabarber i små bitar och dela jordgubbar. Täck botten på en pajform och blanda i ½ dl strösocker. Strö över pajdegen. (jag använde 2 delar rabarber och 1 del jordgubbar.)

Grädda i nedre/mitten av  ugnen i 200 grader c 25 min


Presenter

Fick många fina presenter av Jessica och Robin. Här får ni se två. Gissa vilken Jessica köpte och vilken Robin fixa =)





Kalastjej

Idag är Wilma iväg på sitt första kalas på egen hand. Hos förskolekompisen Nellie. Hon var helt speedad och dansade omkring som en tok innan hon gick. Min stora fina tjej!





Veckan som försvann

Och vart tog denna veckan vägen?

Hade en underbar start med kick off med jobbet i tisdags. Heldag med div spektakel på bergakungen, femkamp och middag på ullevi och drinkar på Berså till sent på natten.

Gick och blev förkyld i torsdags och varit halvkrasslig sen dess. Lördag och söndag har mest spenderas i sängen med feber och värktabletter. Nu väntar jag på att ett mirakel skall hända och att jag mår bättre imon, har verkligen inte tid att ligga hemma. Fyller ju dessutom år och hur kul är det att vara sängliggandes då

Blev lite helg känsla i fredags iallafall med skaldjur, drinkar och fotboll hos mor och far som hade besök från Habo. Blev tidigt i säng men en trevlig kväll ändå. Tack mamma, pappa, Janne, Britt och Ida som tog med Wilma på liseberg i lördags!

Haft några piggare stunder i helgen och då passade jag på att baka kärleksmums som jag, jessica och robin tog en fika i solen med nu. Blev en tjuvstart på min födelsedag och fick massa fina presenter, tack Jessica och Robin!



Receptet tog jag från Leila. Blev goda men aningen för mycket mörk choklad smak enl mig. Om man gjort dom får man vara petig =) Hade bara inne dom 12 min istället för 15, nästa gång tar jag dom ytterligare nån minut tidigare för att få dom ännu saftigare. Tycker alltid det tar nästan alltid 2-3 gånger för att få ett recept precis som man vill ha det.

http://www.recept.nu/1.18169/leila_lindholm/kakor_tartor/mjol/karleksmums

RSS 2.0