Rörig fredagsmiddag

Ännu en underbar fredag em/kväll med träning och middag påbörjad och vinet upphällt när jag kom hem, lyx! Hade ingen inspiration till middagen så det blev allt möjligt magen var sugen på. Rörigt men gott...

Grillad lax med romsås (http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/july/romsas.html)


Kokt kronärtskocka med smör och salt. Har ni inte ätit detta så köp hem det genast, så gott!


Kokta rödbetor med getost, salt, peppar och några droppar honung. Lite pinjenötter hade passat bra men det fanns inga hemma 


Parmensan och blå castello


Experimenterade med efterrätten och stekte ett lchf kokosbröd men det blev inge vidare. Petade bort det och åt äpplena som var stekta i smör, kanel och kardemumma med mandelspån och vaniljgrädde som det var istället och det gick så bra så




Våfflor LCHF

Idag har vi ätit lunch, promenerat, lekt och fikat med Jessica&Milo. En helt vanlig dag i vårt "mammalediga liv" =)

Våfflorna blev ett lchf experiment och dom blev grymma! Mmmm måste göras snart igen



10 st (3 hungriga personer)

1 dl mjölk
2 dl grädde
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 dl mandelmjöl
50 g smält smör + till gräddning
4 ägg
1 tsk bakpulver
Salt
kardemumma
kanel
vaniljpulver


Gör såhär:
Vispa ihop alla ingredienserna i en bunke, salta och krydda.
Låt smeten stå och dra några minuter.
Smörj järnet med smör mellan varje våffla



Indisk gryta

Jag älskar indisk mat. Idag testade jag att laga det själv för första gången. Blev supergott! Låt er inte avskräckas av många ingredienser, den är värd det!



1 kg fläskfile (går säkert lika bra med kyckling eller lamm)
2 gula lökar
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
2 dl malen mandel
1 tsk cayenne peppar
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
2 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
3 dl turkisk yoghurt
1 dl vispgrädde
2 dl kokosmjölk
2 msk citronsaft
1 ruta köttbuljong/kyckling
salt

Skär köttet i bitar och fräs. Blanda i finhackad lök, chili och vitlök. Krydda med de torra kryddorna. Lägg i malen mandel. Tillsätt yoghurt, grädde och kokosmjölk och låt koka några minuter. Häll i citronsaft, salta och smula i buljongen. Låt sjuda c 1 tim

Det bästa tillbehöret är helt klart ris. Min lchf variant blev kokt broccoli, funkade bra det med


Här har ni lunchgänget!


Dyngkåt och hur helig som helst

Såg ni Mia Skäringers stand up när den visades på svt för ett tag sen? Om inte, se den här! En utlämnande föreställning om hennes liv. Stundtals lite väl mycket kanske men fick mig att skratta så tårarna sprutade


http://svtplay.se/t/165328/dyngkat_och_hur_helig_som_helst


Hallon och kokosmuffins

Idag har vi sjukstuga här hemma och tycker lite synd om oss själva. Detta blev därför lunchen




½ dl kokosnötmjöl
½ dl pofiber
1 msk fiberhusk
½ tsk vaniljpulver
½ tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
1 dl grädde
4 ägg
50g smält smör
2 dl hallon
kokos

Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägg och grädde. Häll i de torra ingredienserna och smöret. Klicka i 9 st formar. Lägg i hallon, i mitten eller i hela. Strö över kokos och grädda 175 grader mitten av ungen 20 min

Servera med vispad grädde

Blir (naturligtvis) inte lika söta som vanliga muffins så en klick grädde till passade bra. Riktigt mumsigt


Kreolsk gryta

Träning, bastu och Kreosk gryta har stått på schemat idag. Hösten är ganska härlig ändå!

Denna gryta ser aldrig likadant ut när jag gör den. Går att ha i lite vad som helst. Mitt grundrecept hittar ni här:

http://lisasgodbitar.blogg.se/2010/february/kreolsk-gryta.html



Lyxkaffe

Gårdagens gräddskvätt som blev över åkte i kaffet idag. Mums!


Carpaccio med bresola

Gårdens lunch blev en sallad inspirerad från en av mina favorit förrätter carpaccio. Det funkar utmärk att göra på bresola också. Igår använde jag grönsallad från trädgårdslandet men jag brukar ha ruccola. Har man den som förrätt behöver man inte använda så mycket sallad

Lägg ruccola på ett fat
Lägg över bresola
Hyvla över parmensan och rostade pinenötter
Ringa över olivolja. Gillar man tryffel passar det bra med olivolja med tryffelsmak







Vaniljgrädde med smultron och choklad

Efterrätt på en söndag är ett måste, eller?

Vispad grädde med vaniljpulver, smultron, hackad 70% choklad




Biffar med getost och pinjenötter

Söndagsmiddagen blev en riktigt hit!

Biffar med getost och pinjenötter med smörsteka kantareller och morötter&lök i ugn




Biffar:
Forma lammfärs eller nötfärs till småbiffar. Stek i smör och salta och peppra på varje sida. Biffarna skall bli precis genomstekta eller aningen rosa i mitten. Skär en skiva getost och lägg på när biffarna är klara och ska serveras. Lägg över lite rostade pinjenötter, några droppar honung och lite peppar



Morötter & lök i ugn:
Skär morötter och lök i ganska små bitar. Blanda med rapsolja, smör och timjan. Sätt i ugn 200 grader c 20 min




Underbart men kort...

Igår serverades en alldeles underbar kalkon hos Lina, Johan och Vincent. En kul meny för middag till många. Tyvärr blev festen kortvarig för vår del då Wilmis blev sjuk.
Nu gömmer vi oss hemma ett par dagar. Ser på film, pysslar och hittar på andra lugna aktiviteter.

Extra ledsen att jag missade Linas choklad lasagne som var efterrätten. Lät som en dröm för en choklad älskare som mig



Härliga helg

Helgen fick en trevlig start med frukstmys idag igen. Denna gången med mina Kärra tjejer (tyvärr inte alla). Tusen tack för min present! Ni känner mig ;)

Finns ingen som kan bli så glad för en toaborste som jag. Min största svaghet (efter kanske mat) är design prylar till hemmet. Lycka!


På frukost bordet...

LCHF bröd, recept hittar ni här http://lisasgodbitar.blogg.se/category/brod.html


Turkisk yoghurt blandat med vanlijpulver. Toppade med äpple stekt i smör, kanel och kardemmumma. Skalade hasselnötter och mandlar på det


Brie och salami, ett av mina favoritpålägg




Solen skiner och nu ska jag strax ut i löparspåret. Sen väntar en 5 kilos kalkon i Linas ugn, hur lyxigt låter inte det =)! Härlig lördag på er

Lamm entrecote

Igår gick jag på ett träningspass mellan 17-18 och när jag kom hem var huset städat, vinet upphällt, maten förbered. Ny fredagsrutin? Gärna för mig ;)

Middagen smakade gudomligt. Håll ögona öppna efter lamm entrecote när ni handlar. Riktigt fint kött



Lamm: Marinera i olja, rosmarin, hackad vitlök, salt och peppar. Låt dra ett par timmar. Bryn bitarna hela och stek på låg värme till önskad innetemperatur. Skär upp i skivor

Smör: Blanda smör, vitlök, salt och peppar

Getostkräm: Smula getost och rör ut med lite turkisk yoghurt/gräddfil eller creme fraich. Passar bra till kokta rödbetor



Efterrätten blev chokladmousse med hallongrädde och en hasselnöt på toppen.
Recept hittar ni här http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/february/chokladmousse-lchfgi.html


Frukostmys och promenad

Idag har vi haft frukostmys med flera favoriter på bordet. Sen blev det promenad i skatås med fikastopp. Vips var klockan tre. Tiden går fort när man har roligt ;)

http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/august/kesoplattar-med-kanel-och-kardemumma.html

http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/september/vaniljyoghurt-med-smultron-och-hasselnotter.html





Grön sallad med mozzarella och tryffelolja

Dagens middag blev stekt kotlett med kryddsmör och sallad till det

 

Stek broccoli i smör. Lägg i sugersnaps på slutet. Lägg ruccola på ett fat och lägg över grönsakerna. Lägg över mozzarella i bitar och krydda med salt och peppar. Ringa över olivolja med tryffelsmak

Korvtips

Denna sprang jag på av en slump på ICA och vilken succe! Godaste korven jag ätit på länge. 86% kötthalt




PS. Dagens ros går till mamma&pappa som köpte en mp3 till mig i present som gör löpturerna mycket skönare. En klapp på axeln på mig själv också som tar mig ut och springer varannan dag. Duktig Lisa


Currydipp

Lunchen idag blev en snabb variant på öppna förskolan i form av kyckling med dippsås. För er mamma/pappa lediga som bor i Sävedalen trakten så är flätan onsdagar kl 10-12.30  på vallhamra fritidsgård en trevlig aktivitet


Currydipp:
Blanda turkisk yoghurt, majonäs, salt, peppar, dijonsenap, massa curry, cayenne peppar

Kycklingen: http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/august/kyckling-i-knaperstekt-bacon.html



Tips! Currydippen gör sig väldigt bra med dessa lchf vänliga chicken nuggets. Supergoda och enkla att göra
http://lisasgodbitar.blogg.se/2010/january/chicken-nuggets-med-sesamfron.html

Pizza med skinka och trattkantareller

Idag blev det pizza. Lchf såklart. Detta är en av få rätter Wilma (4 år) mumsar i sig lika glatt som "vanlig" mat



Pizzadeg 1 stor eller flera mindre
4 ägg
120 g creme cheese
2 dl vispgrädde
5 dl riven ost (jag använda västerbotten)
oregano
salt
peppar

Blanda ovan ingredienser. Häll ut på en djup långform. Grädda i 175 grader tills den blir gyllene, c 30 min

Ta ut och bred på ett tunnt lager med tomatsås. Lägg på riven ost och fyllning. Grädda i 220 grader 5-10 min

Min tomatsås:
Blanda tomatpure, passerade tomater, pressad vitlök och svartpeppar

Min fyllning:
Västerbottenost
Rökt skinka
Smörstekta trattkantareller
Hackad salladslök
Hackad röd chili

Osttips

Ost är mitt första val när det gäller pålägg. Har hittat en ny favorit

+


Vaniljgrädde med röda bär

Denna mindre snygga men ack så goda efterrätt gör du lätt som en plätt. Blanda vispad grädde med lite vaniljpulver och smultron eller hallon. Redo att ätas




Emma säger hej!

LCHF Bröd

Idag har det varit bakstuga här hemma! Nu är frukost/mellanmål/kvällsmat klart för ett tag. Oopsie brukar jag göra men dom andra var första gången. Båda två blev jättelyckade! Det ljusa blev favoriten hos hela familjen.



Oopsie recept hittar ni här http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/june/oopsie-pa-frukostbordet.html



Ljus fralla

4 dl bakerix
4 ägg
valfria frön (gärna pumpakärnor)

Vispa äggen pösiga i c 3 minuter med elvisp. Häll i bakerix och knåda degen samtidigt med degkrokar (går säkert att röra i för hand också). Smeten blir som en gröt. Klicka ut till 8 st bullar på bakplåtspapper. Blöt en sked med kallt vatten och gör bullarna någolunda släta. Strö över frön och peta ner dom lätt så dom fastnar. Grädda i ugn 175 grader c 17 min. Dela dom på höjden när du äter dom



Grov limpa

3 dl linfrön
1 dl sesamfrön
0,75 dl hasselnötter
0.75 dl mandel
0.75 dl fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 msk brödkryddor

Mixa ovan till ett mjöl

50 g smält smör
1 dl creme fraiche
250 g keso
6 ägg

Blanda ihop ovan och rör ihop med mjölet. Klä en brödform med bakplåtspapper och fyll. Strö över solroskärnor. Grädda i 75 min 175 grader längst ner. Ta ur formen och låt svalna. Skär i tunna skivor när du äter det











Nudelsallad med chili och koriander

Dagens middagstips blir inget nytt men en påminnelse om ni inte testat, så gott!

Receptet hittar ni här http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/september/asiatisk-nudelsallad-med-chili-och-koriander.html

LCHF nudlarna köper ni på lchfbutiken.se och glasnudlar finns i vilken ica butik som helst

Grönsaker denna gången blev salladslök, sugersnaps, stekt blomkål, morötter



Ps...
Dagens ros går till Magnus som tog nattpasset med Emma. 10 timmars ostörd sömn var precis vad jag behövde!

Vaniljyoghurt med smultron och hasselnötter

Dagens frukost var så god att den lika gärna hade kunnat serveras som efterrätt. Då hade jag lagt till några droppar honung på toppen eller lite riven mörk choklad och gjort den lite snyggare såklart



Blanda turkisk yoghurt med vaniljpulver. Toppa med smultron (eller andra bär) och skalade hasselnötter



Vaniljpulver finns alltid hemma hos oss. Ett bra och smidigt alternativ till färsk vaniljstång

Ostkaka lchf

Galet sötsugen idag så det blev efterrätt/kvällsfika. Ostkaka är en av Magnus favoriter och även min nu när jag börjat göra själv istället för att köpa frödinges färdiga som jag tycker är mer än läskig

Bär och grädde till är obligatoriskt





4 ägg
2 dl keso
1 dl grädde
1 dl sötmandel
en gnutta salt
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel

Mixa mandeln eller hacka den grovt. Mosa keson lite. Blanda allt. Häll i form och grädda 40 min i 175 grader

 

 

 


LCHF

Jag har fått en del frågor på hur jag trivs med "LCHF maten". Jag stortrivs! Lägger in lite text nedan som jag tycker är bra. För den som vill fördjupa sig kan man googla på lchf och få upp obegränsat med information

Just nu kämpar jag med sista gravidkilot och befinner mig (med undantag ibland) i steg 3. Vanligtivs befinner jag mig i steg 2 och äter såhär för att behålla vikten, jag mår mycket bättre, är piggare och har mer energi. Dock är jag alldeles för glad i sötsaker och att baka för att inte göra undantag lite då och då
.
Jag är helt övertygad om att alla människor skulle må bättre av att följa steg 1.

-----------------------------

LCHF (Low Carb, High Fat) är precis som namnet säger – en kost som bygger på ett lågt intag av kolhydrater och ett högt intag av fett. Genom att äta på det sättet håller sig blodsockret på en låg och jämn nivå och din kropp får möjlighet att börja bränna fett. När kroppen använder fettet i fettcellerna som energi blir vi mindre hungriga eftersom energin redan finns i lagrad i kroppen, klar att använda. Många LCHFare bekräftar just detta – när kroppen inte längre är sockerdriven försvinner ”vrålhungern” och känslan av att ”man bara måste stoppa i sig något”.

Grunderna i LCHF är enkla. Undvik socker och stärkelserik mat som exempelvis bröd, pasta, ris och potatis. Ät dig i stället mätt på kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (exempelvis smör).

LCHF kan enligt oss på LCHF.se delas in i tre steg.

Steg 1

Steg 1 kommer troligen inte att skapa någon speciell viktnedgång men det finns mycket som talar för att ett flertal sjukdomar kan minskas eller motverkas redan här. Om våra barn i skolan fick äta LCHF i steg 1 så skulle troligen fetmautvecklingen avstanna samt barnen prestera betydligt bättre i skolan eftersom de får den näring de behöver igen.

I steg ett följer du följande regler. Alla kan följa dessa.

  • Byt ut allt margarin till riktigt smör.
  • Ät mindre kolhydrater och mer fett. Köttfärssås med spagetti istället för spagetti med köttfärssås.
  • Våga ha i rikligt med smör och grädde i maten som om det vore fest varje dag.
  • Ät lagom mycket, ät när du är hungrig, ät tills du är mätt, ät när du är hungrig igen nästa gång.
  • Uteslut tillsatser, glutamater, smakförstärkare, sötningsmedel.
  • Om du äter bröd välj ett surdegsbröd, ha på rikligt med smör, ost, skinka. Pålägget ger dig näringen, inte brödet.

Steg 2

Steg två innebär att man går lite längre ändå mot en ketogen kost. Viktnedgång inträder oftast. Diabetiker kan minska på medicinerna.

  • Uteslut allt rent socker helt.
  • Minska ytterligare på stärkelse, ät inte pasta, ris, potatis eller bröd

Steg 3

Steg tre är upp till varje individ hur man vill lägga det. Steget är till för viktnedgång och innebär minimerad mängd kolhydrater och maximerat fettintag. Steg tre används under kortare perioder eller efter varje persons eget behov.

  • Max 5E% från kolhydrater varje dag. (ca 20g kolhydrater eller i vissa fall ändå färre)
  • Ät när du är hungrig, inte på fasta tider. Ät bara rena produkter, kött, fisk, fåger, ägg, ovanjord grönsaker


Kostråd

Ät gärna

  • Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen.
  • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
  • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
  • Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
  • Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
  • Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
  • Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).
  • Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.

Undvik helst

  • Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor. Även sötningsmedel undviks helst.
  • Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. »Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.
  • Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
  • Öl: Flytande bröd. Full av maltsocker tyvärr.
  • Frukt: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis.

Unna dig vid fest

Du bestämmer när det är fest. Viktnedgången kan bromsas en aning.

  • Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka, drinkar utan socker.
  • Mörk choklad: Minst 70 % kakao, helst bara lite.

Drick till vardags

  • Vatten: Smaksatt eller kolsyrat om du behöver.
  • Kaffe: Gärna med vispgrädde i, testa!
  • Te: Svart, grönt, vitt …

Fläskfile i kantarell och gräddsås

Kantareller för andra gången idag. Denna gången med fläskfile med blomkålsris till. Gott och lättlagat




500 g fläskfile
kantareller (jag tog hälften gula och hälften tratt)
5 dl grädde
200 g kantarellost
salt
peppar

Putsa och skär fläskfilen i tjocka skivor, krydda med salt och peppar. Lägg i ugnsfast form. Smörstek kantareller och strö över fläskfilen. Klicka i kantarellosten och häll över grädde. Tillaga i ugn 175 grader 20-25 min

Serveringstips: pasta eller ris
LCHFvariant: blomkålsris (recept hittar ni här http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/august/blomkalsris.html)

Äggmuffins med kantareller och bacon

Idag bar det av mot öppna förskolan "flätan". Ett mysigt ställe att tillbringa förmiddagarna med barnen. Vi åt lunch där och det blev smarriga äggmufins, detta var mina bästa hittills. Kantareller gör det mesta godare.
Plockar man inte svamp själv finns det att köpa i konservburk som är helt ok



Äggmuffins c 12 st

7 ägg
1 dl vispgrädde
3 dl västerbotten ost
peppar
tabasco
bladpersilja
2 paket bacon
kantareller

Skär bacon i små bitar och knaperstek. Blanda ägg, grädde, ost och kryddor. Häll i muffinsformar. Lägg i bacon, stekta kantareller och hackad bladpersilja. Peta ner det lite med en sked. Grädda 175 grader 23 min

Bildregn från flätan


Favoritfrukost

Om jag inte var så rädd för att tröttna hade jag ätit detta varje dag.

Fincrisp med smör, mjuk kokt ägg och örtsalt. Nyttigt, mättande och hur gott som hellst


Dagens snabba middag

Ibland behöver det gå fort. Kan vara lika gott för det

Stekt fläskkarre, godaste köpsåsen (chili bea), tomat, halloumi


Dagens lunch blev på restaurgan Kåken som ligger vid Härlanda gamla fängelse i göteborg. En lunch restaurang jag varmt rekommenderar. Massa att välja på och alltid gott

Jessica mumsade på pizza och pastabuffen. Jag lyckades stå emot och tog deras new york ceasar sallad som alltid är lika god


Jag och lilla Emma (nu 3 månader, 61 cm lång och 5,9 kg tung)

Hummersoppa med ostplättar

Ta vara på era skal efter skaldjurskalaset! Enkelt och så mycket godare än att köpa färdig fond. Detta receptet kan göras på vilka skal som helst.

Ostplättarna till var jättegoda och passade perfekt till soppa! Kan nog användas till lite vad som



Ostplättar:

2 dl riven ost, tex västerbotten
2 ägg
2 msk majonäs

krydda tex oregano och svartpeppar

Blanda alla ingredienser utom kryddorna. Klicka ut på bakplåtspapper. Krydda. Tillaga i mitten av ugnen 250 grader i 7 min


Hummersoppa:
Skal av hummer/kräftor/krabba/räkor
gul lök
rotfrukter tex morötter, palsternacka, fänkål
tomatpure
rapsolja
timjan
paprikapulver
peppar
dillfrön
vatten
vitt vin (funkar med rose eller mousserande också)
grädde

Lägg skalen tillsammans med skalade och hackade rotfrukter och lök på en plåt. Ringla över olja. Rosta i ugnen 30 min 200 grader. Häll i kastrull tillsammans med vatten, vin, tomatpure och kryddor. Koka 30 min. Låt vila en stund och sila av. Koka ner fonden till c hälften. Fyll på med grädde och låt puttra en stund. Smaka av och kryddda ev mer. Skumma gärna soppan med stavmixer

Lägg hummer/kräft/krabb kött i botten av tallrikar och häll över soppan.


Ljust LCHF bröd

Igår testade jag att baka ett lchf bröd på kokosnötsmjöl. Blev riktigt gott och kan användas till lite vad som. Frukostbröd/tillbehör/i efterrätter mm. Kokossmaken känns så det får man gilla

Kokosnötsmjöl köper man i välsorterade butiker eller på nätet lchfbutiken.se



Ingredienser:
10 ägg
50g smält normalsaltat smör
1 tsk salt
1,75 dl kokosnötmjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här
Vispa äggen pösigt och häll i det smälta smöret och saltet blanda runt och till sist de torra ingredienserna.

Klä en avlång form med bakplåtspapper och häll smeten i, toppa med sesamfrön och/eller vallmo.

Grädda i 175 grader i 40 minuter i mitten av ugnen


Hos oss har det hittillls används som tillbehör till klassiska löjromsförrätten (smörstekt) och rostat på frukostbrickan






Orginalreceptet på detta bröd kommer från http://mariannslchf.se/

Chilimajonäs

Idag blev krabbklor med chlimajonäs till. Tycker vanlig majonäs är lite väl mastig så denna passar mig utmärkt. Lätt som en plätt att göra också om man fuskar och använder köp majonäs som grund



2 dl majonäs
1 röd chili
1-3 tsk pressad citron
svartpeppar

Finhacka chilin och mixa med majonäs. Smaka av med peppar och citronsaft



Hallonglass med brownie botten

Denna läckra dessert har jag varit sugen på att testa länge. Igår firade jag min födelsedag med familjen och vad passade inte bättre då än att synda med något sött

Detta var en efterrätt helt i min smak, gudomligt god! Följ receptet punkt för punkt så kan man inte misslyckas. Enkelt och smidigt att kunna göra dagen innan

Bild och recept kommer från bloggen http://bakagottis.blogg.se/



Hallonglass med browniebotten

brownie:
100 g smör
100 g mörk blockchoklad
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Hallonglass:
1 vaniljstång
6 äggulor
2,5 dl florsocker
4 dl vispgrädde
150-200 g hallon

Browniebotten:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smör och choklad i en kastrull på svag
värme och låt det svalna lite.
Vispa ihop ägg och socker.
Rör ned vetemjöl och bakpulver.
Blanda sedan i chokladblandningen.
Lägg i ett bakplåtspapper i botten i en rund bakform, 24 cm.
Häll browniesmeten i formen.
Grädda brownien mitt i ugnen i 20 minuter.
Låt svalna.
Lossa brownien i kanterna med en kniv.
Lyft sedan upp brownien ur formen och ta bort bakplåtspappret,
Lägg sedan tillbaka brownien i formen utan pappret.

Glass:
Mosa hallonen med en gaffel.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Vispa äggulorna med vaniljfrön och florsocker
vitt och luftigt. Vispa grädden. Vänd ner äggulorna
och blanda. Blanda sedan i hallonen.

Häll glassmeten över brownien.
Frys brownieglassen över natten eller
i minst 8 timmar.

Tina i kyl cirka 60 minuter innan servering.
Dekorera gärna med färska hallon.



Coleslaw

Den perfekta salladen. God, nyttig och håller sig flera dar i kylen



Coleslaw (måtten är cirkamått, smaka av tills dressingen är god)
3 dl turkisk yoghurt
2 msk majonäs
1 msk dijonsenap
1 msk rapsolja
1 tsk cayennepeppar
1 dl hackad persilja
Svartpeppar
Salt
1 dl hackad persilja

1/2 vitkålshuvud, fint strimlat
1 stor eller 2 små rivna morötter

Baconlindade dadlar

Idag har vi några undantag från lchf dieten på menyn. Här kommer ett av dom

Världens godaste tilltugg!



Vira in kärnfria dadlar i bacon. Lägg på bakplåtspapper och ställ i ugnen med grillvärme 200 grader. Låt stå 5-10 min och vänd sedan. Baconen ska bli knaprig







Taco Wraps

Idag blev det en variant av tacos till middag, smarrigt värre! Wrapsen kan fyllas med allt möjligt och är perfekta till picknicken. Skulle beskriva dom som nån mix av pannakaka och omelette




Wraps 2 stora eller 4 mindre. Bilden visar stora

3 ägg
6 msk grädde
1 msk fiberhusk

Vispa ihop allt och låt vila ett par minuter. Stek på bägge sidor på medelhög värme i smör. Låt svalna och gärna stå i kylskåpet nån timme innan

Chokladtryffel med nötbotten

Denna smarriga chokladkaka blev gårdagens efterrätt. Man måste gilla mörk choklad för att uppskatta denna. Helt enligt LCHF vilket ger den ett stort +

Bild lånad av Marie som introducerade denna för mig


Ingredienser:
Nötbotten:

1,75 dl hasselnötter
3 äggvitor

Chokladkräm:

180 gram mörk choklad (70%)
2 dl vispgrädde
------
1 ägg
1 dl vispgrädde

Hallon och vispgrädde

Gör så här
Nötbotten:

Mal hasselnötterna fint i mixer eller beredare.
Vispa äggvitorna hårt och vänd sedan försiktigt ner dem i de malda nötterna.
Bred ut i en rund form med löstagbar botten. Man kan även lägga ett bakplåtspapper i en form.

Grädda i 175 grader i ca 10 min. Gör chokladkrämen under tiden botten är i ugnen.

Chokladkräm:

Koka upp 2 dl vispgrädde, lägg ned chokladen och låt den smälta under försiktig omrörning.

Rör ihop 1 dl vispgrädde och ägget i en skål.

Häll över den avsvalnande grädd-/chokladblandningen över ägg-/gräddblandningen och rör ihop.

Sänk ugnsvärmen till 160 grader.
Häll smeten i formen över nötbotten och grädda i ytterligare 20 minuter

Ta ut formen ur ugnen och låt tårtan svalna helt.
Lossa sedan försiktigt tårtan från formen med en tunn kniv eller från bakplåtspappret.

Mycket gott med hallon och vispgrädde till!

 




Sömnlös natt

Inatt ville Emma inte sova speciellt mycket. Hon verkar dock inte lida över det för idag är hon på sprudlande humör och sprattlar för fullt.

Fick denna skylt igår av Jessica, kan det passa bättre? Den ska upp genast =)! Jag älskar humor i inredningen





Asiatisk nudelsallad med chili och koriander

Igår var mina fina tjer här och mös. Tack för en mysig kväll och jättefina presenter!

Blev väldigt nöjd med nudelsalladen! Marinaden var så grymt god så akta er för att provsmaka, den hade gått att äta med sked ;) Grönsakerna kan man variera med vad man gillar



Gör en marinad av följande:
4 msk rapsolja
2 msk sesamolja
2 msk fisksås
1 msk soyasås
1 msk pressad lime
2 hackade röda chili (behåll lite kärnor för hettan)
1-2 pressad vitlöksklyfta
en kruka färsk koriander

Förkoka nudlar (shirataki eller glasnudlar) och låt svalna. Lägg i marinaden

Lägg upp grönsaker på ett fat. Jag hade strimlad morot, salladslök och crabfish

Stek sesamfrön och häll över grönsakerna

Häll över nudlarna och blanda lätt


Till hade vi scampi spett som jag penslade med rapsolja och kryddade med salt, peppar och chiliflarn och tillagade på grill i ugnen 250 grader 8 min




Tacokrydda

Blir så arg när man läser vad saker och ting innehåller och märker att så gott som allt har socker i sig. Den ingrediens som står först i färdig tacokrydda är socker

Man gör sin egen lätt som en plätt och den är minst lika god! Mycket att köpa hem första gången men sen har man tacokrydda för en hel drös fredagar framöver



4 tsk spiskummin
2 msk paprikpulver
4 tsk vitlökspulver
4 tsk chlipulver
4 tsk salt
4 tsk lökpulver
4 krm cayennepeppar
4 tsk oregano

Blanda allt och förvara tätt

Fylld oopsie

Idag blev det oopsie bak. Fyller man dom med godsaker så har man en perfekt lunch

Min favvo fyllning blev det idag

Knaperstekt bacon
Ädelost
Gurka/sallad



Oopsie gör ni såhär....

Ca 6 st oopsies

3 ägg
100 gram philadelphiaost
1/2 krm salt
3 tsk finkrossad linfrö
1 tsk bakpulver.
Vallmofrö eller sesamfrö

Gör så här:

Skilj på äggvitor och gulor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Det skall bli som när man gör marräng, vitorna skall inte rinna ur. Vispa gulorna tillsammans med philadelphiaosten och linfröna. Blandade i bakpulver och
vänd sedan försiktigt ner ostsmeten tillsammans med de vispade vitorna.
Rör inte runt utan vänd försiktigt ner ostblandningen

Klicka sedan ut så det blir 6 smetklickar på ett bakplåtspapper som är smord och strö över vallmofrö eller sesamfrö. Grädda det sedan i ugnen på 175 grader i ca 25 min i nedre delen av ugnen (20 min varmluft

Hurra Hurra Hurra

Idag är det MIN dag! 28 år fyller jag, inte bara barnen som börjar bli stora ;)

Magnus är iväg på jobb så det blir en tjejdag. Inleder med mina små tjejer och till middagen dyker mina stora upp! Ska ge mig på någon nudelsallad med asiatiskt tema tänkte jag och Maries choklad och nöt tårta till efterrätt. Lite vin blir det säkert också. Kan väl knappast bli annat än en härlig dag!




Mandelbröd på 2 min

Nybakat lchf bröd på 2 minuter. Visst låter det för bra för att vara sant? Men det funkade faktiskt och smakade riktigt gott!

2 portioner

1 dl mandelmjöl (jag hade inget hemma så mixade sötmandel)
1 ägg
25 g smält smör
en gnutta salt
1 tsk kardemumma (kan uteslutas)

Vispa ägget och häll i djup tallrik. Mosa i resten med en gaffel. Tilllaga i mikron i 2 min. Ät nygräddat med smör och ost



Smeten innan gräddning


Efter 2 min, klart!


En "vanlig" ostmacka till frukost, mums

Trattkantarell soppa

Jag gjorde på torkade kantareller från förra året men man kan självklart byta ut mot färska



3 dl torkade trattkantareller
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0.5 dl vatten
1 gul lök
1 msk färsk timjan
bacon
grönsaksbuljong
2 msk smör
salt
peppar
citronsaft
cayenne

Lägg kantarellerna i blöt i c 1 tim och krama ur vattnet. Fräs lök, timjan och svamp i smör. Tillsätt vatten och buljong. Låt koka 5 min. Häll på grädde och mjölk och puttra i 10 min. Kör allt i mixern och sen tillbaka till kastrullen. Smaka av med kryddorna och lite citronsaft. Servera med små bitar knaperstekt bacon



Pilgrimsmusslor med nudelwok

Shoppade nudlar från lchf butiken med 0 kolhydrater. Mycket goda!



Pilgrimsmusslor: Stek 2 min på varje sida i rapsolja med salt och peppar

Nudelwok: Hetta upp rapsolja, en skvätt soyasås och en skvätt ostronsås. Fräs hackad vitlök och chili. Lägg i strimlade morötter och rödlök. Vänd i nudlar (förkoka dom 1 min innan). Vänd ett par gånger så nudlarna blir täcka med oljan. Servera med lime och hackade jordnötter


Wildflower gummistövlar

Äntligen kom jag över dessa i min storlek!

Märke Wildflower, modell cayenne high. Finns på Ellos 599 kr. Ganska små i storleken, jag brukar ha 36.5 men 37.5 passade perfekt


Kokosplättar

Idag blev det en annan variant på plättar, med kokos. Smakade mycket kokos men gillar man det ska man absolut testa dessa. Var lätt att bränna så var noga med att håll medelvärme. Jag var lite för ivrig och brände mina lite i kanterna. Hade slut på grädden och åt med en smörklick och kanel, funkade bra men jag tror grädde och bär hade passat ännu bättre. Jag älskar recept som innehåller allt jag brukar ha hemma, som dessa!



2-3 portioner

3 ägg
1 1/2 dl kokos
1 1/2 dl vispgrädde
en gnutta salt
1 tsk kardemumma

Kör kokosflingorna i mixer tills de blir mjöl. Vispa ihop allt. Låt svälla 5-10 minuter. Stek tunna plättar i smör i en stekpanna.


RSS 2.0