Gott Nytt År!

Då var det nyårsafton igen! Vill att alla här gör som mig på tolvslaget och önskar för ett spyfritt 2011, ok?

Igår firade vi Magnus här hemma som fyllde år. Han hade gjort jättegod smörgåstårta (recept finns sen tidigare). Familjen Simson/Högberg var här i två omgångar och firade och hade köpt massa fina presenter.

Idag bär det strax av till Molly, Wilmas kusin, som fyller år och ställer till med kalas. Efter det firar vi nyår i kullavik hos våra underbara vänner familjen Harbeck

Passar på att önskar lillebror Jocke grattis som också fyller år idag!

December månad passar inte så bra att må dåligt i vår familj för förutom jul och nyår så fyller hälften av hela tjocka släkten år men det är bara att bita ihop! Tyvärr mår jag som sämst av att vara uppe och göra saker men vem har ro att ligga hemma själv när det händer massa roligt =(

GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLA VÄNNER!


Familjen förra året i Småland. Nästa år är vi en till =)!

Läkarbesök - Hyperemesis gravidum

Idag blev det ytterligare ett läkarbesök, denna gången för illamåendet. Mina värden var ok och ingen fara i taket för bebisen, skönt! Det är dock otroligt jobbigt och frustrerade att inte orka eller kunna  göra något utan att bli dålig. Hade hoppats på att få testa ytterligare någon medicin då det blivit sämre det sista men läkarn var inte så pigg på det. Jag får i mig tillräckligt med mat och näring som det är nu men skall det verkligen vara meningen att man skall vara sängliggandes för att få behålla nått? Aningen förvirrad då jag läst mycket på nätet och det finns fler alternativ på tabletter. Läkarn avrådde dock mig från att ta alla dom när jag är gravid. Han ville heller inte skriva ut de tabletter jag åt sista tiden när jag var gravid med Wilma. Verkar vara så olika, läkare från läkare. Bebisens hälsa är ju självklart viktigast men vem skall jag lyssna på när alla säger olika?

Så nu är det fortsatt sängen och fortsatt kur på samma tabletter. Tror ändå jag skall prata med någon mer läkare. Känns konstigt att det skall behöva vara såhär. Ska jag ligga såhär till 19 juni kommer jag bli tokig!!


Avslutar med en bild från en mysig stund med Milo igår 


Mango och passionsfrukt smoothie

Frysens sista bär har gått åt. Blir till att bunkra upp imorgon



Mango och passionsfrukt smoothie
Mixa fryst mango, en passionsfrukt, turkisk yoghurt, en skvätt mjölk, och honung. Drick och njut

Vecka 16

Vecka 16

Barnet:

Massor av plats att plaska omkring i

Din bebis skulle få plats i din handflata. Fötterna är 2 centimeter långa, och huvudets diameter är ungefär 3 centimeter.

Han eller hon rynkar pannan, suger på tummen och sväljer vatten. Det sistnämnda kan orsaka hicka, men det är ingenting du än så länge känner av.

Barnets hår växer. Och du kan se ögonbryn och naglar alldeles tydligt.

Färglöst, tunt hår som kallas lanugohår börjar nu täcka kroppen. Syftet med håret är att hålla kvar fosterfettet, som bildas under de kommande fyra veckorna. Fosterfett är en oljig substans som skyddar den tunna huden från att torka ut. Lanugohåret försvinner inte förrän i slutet av graviditeten.

Just nu är det fantastiskt bekvämt att vara en bebis. I livmodern är det varmt och gott, och det finns massor av plats att sparka och röra sig på.

Mamman:

Den första sparken

Om det här är ditt andra barn, är det möjligt att du redan har känt av en liten spark. Många kvinnor beskriver känslan som om det bubblar till i magen, som gasbubblor, eller som ett fladder. Du kan ha märkt av det i flera dagar, men inte förstått vad det är.

Men oroa dig inte om du inte känt något. Fosterrörelser känner man oftast för första gången mellan vecka 16 och vecka 20. Och en del barn är mer aktiva än andra, de har redan en alldeles egen personlighet.

Har du märkt att det inte alls är lika skönt att ligga på rygg längre? Bebisen trycker mot aortan, kroppspulsådern, och hindrar blodflödet i din kropp när du ligger på rygg. Det gör att du känner dig svimfärdig.


Pastasallad Italien

Dagen började med ytterligare ett besök hos läkarn. Inte fått behålla så mycket av pencelinen så öroninlamationen vill inte försvinna. Skall testa en ny variant nu, hoppas det går bättre. Gör så satans ont =(

Efter det fick vi finbesök av Milo och hans mamma och mormor. Var desto trevligare! Inte en enda bild tog jag, klantigt värre! Han är så snäll lillkillen och bara sover, äter, bajsar, pruttar och gör roliga grimaser...precis som bebisar ska =)

Lunchen bestod av en pasta sallad som blev lite italiensk inspirerad och innehöll det som skafferiet hade att erbjuda

Pastasallad Italien
Koka pasta skruvar och rör i oliv tapenad. Blanda med finstrimlad rödlök, gröna oliver, stora kapris, soltorkade tomater, blandsallad och knaperstekt bacon.


Mango och hallonmix

Är så nöjd med min nya blender! Lever verkligen upp till sitt goda rykte


Jag och Wilma har druckit isdrinkar hela dan. Är det något som går åt denna graviditeten så är det is, finns ju värre saker att vara beroende av. Hade gärna fått vara mojito i glaset istället men tills vidare nöjer vi oss med saft



Blev även en yoghurt mix till mellanmål som blev supergod!

Mango och hallonmix
Mixa fryst mango och frysta hallon med turkisk yoghurt och en skvätt grädde och en skvätt mjölk. Tillsätt lite honung. Gör den fast och ät med sked

Uteplats

Till våren är det tänkt att det skall byggas uteplats här hemma. Vi har en terass en trappa upp men skall bli nått med utgång från köket där det bara är gräs idag. Har ruskig beslutsångerst. Tak eller inte tak? Markis? Nån vägg/spalje? Inbyggda träd? Samma höjd eller olika? Fyrkantig eller gå runt nått hörn? Någon del inbyggd?

Inspiration


Fin avdelare



Fint att avsluta med några trappsteg



Väldigt inbjudande, fint med lite växter mitt i


Praktiskt bänk längst någon vägg kanske


Fantastiskt uterum i glas. Lite större projekt än bara trädäck


Vägg + markis är ett alternativ. Dock annan markis och trävägg istället, tror jag

Julklappar

Jag måste varit snäll för tomten har varit jättensnäll mot mig!  Massa fina paket har jag fått. Här kommer några av alla...


Lyxigaste kaveln av älsklingen




Sodastreamer av Inger och Thomas



Kryddkruka av Jocke och Jenny. Stått på önskelistan länge!



Silikonunderlägg från Jonas. Från favoritbutiken bagaren och kocken



Massageolja av bästa märket från Inger och Thomas


Volymmaster från mamma och pappa

Kokbok från mamma och pappa


Matpaj

Tar mig för lite småsaker i köket när orken faller in. Idag blev det en skink och broccolipaj till lunch. Använder alltid samma recept på pajdeg+äggstanning sen kan man fylla med vad man har hemma. Idag blev det rökt skinka, broccoli och scharlottenlök



Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3 msk vatten

Blanda mjöl och smör tills det blir smuligt. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i pajform och låt vila i kylen c 30 min. Nagga och förgrädda i 10 min på 200 grader. Fyll med önskad fyllning och häll över äggstanning. Grädda c 25 min.
Gillar man mycket pajdeg kan man dubbla receptet


Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl ost (gärna en starkare som tex västerbotten, parmensan)
salt
peppar

Vispa ihop ovan ingredienser


Min favorit fyllning, italiensk
grovhackade soltorkade tomater (brukar köpa riderheims marinerade och använda marinaden också)
strimlad rökt skinka
urkärnade svarta oliver
smulad eller hackad fetaost
färsk hackad basilika

Blanda ovan och lägg i pajskalet




Julafton

Wilmas morgonpaket innehöll ingen rosa klänning men en rosa cykel. Hon cyklar än ;)


Kusinerna Simson väntar ivrigt på tomten


Äntligen! Alla ville hälsa


Väntan fortsatte hos fam Högberg


Och han kom dit me. Wilma delade ut paketen


Nerbäddad för paketöppning


Vi fick finbesök av Milo på hans första jul. Mamma Jessica och Pappa Robin var också med såklart


God Jul

God Jul på er alla vänner! Idag låtsats vi som om det inte finns något som heter illamående eller öroninflammation och åker till familjen Simson och fam Högberg och firar jul.

Måste varit väldigt snäll 2010 för detta låg i mitt morgonpaket. Kan inte bli mycket bättre start på dagen!


Kaj Bojesen

En av mina absoluta favoritprylar i hemmet kommer från designern Kaj Bojesen. Nu har man chansen att vinna sin egna lilla apa på en inredningsblogg som jag följer slaviskt http://trendenser.se/

Min älskling hänger på öppna spisen hemma


Vecka 15

Då går jag in i vecka 15 nu. Finns mycket strunt att läsa om graviditeter. På minbebis.se läste jag att jag ev kommer bli svartsjuk denna veckan.


Bebis

Stor som ett äpple. Vikten har fördubblats sedan förra veckan, nu väger bebisen 50 g och är 9 till 10 cm mellan stjärt och huvud. Bebisen samlar på sig kalcium och skelettet blir hårdare och hårdare. Bebisen kan suga på tummen och är i princip färdigformad. Blodsystem, hjärta, ögon, öron, armar och ben finns nu klara i miniformat inför framtiden.

Du

Det börjar synas på en del att de är gravida. Eftersom bebisen tar kalcium från dig behöver du få dig lite extra, finns bla i mjölkprodukter. Är du osäker på hur du får i dig allt du behöver under graviditeten så är du välkommen att skicka en fråga till våra duktiga kostrådgivare, se länk nedan. En del kvinnor känner svartsjuka, drömmer mardrömmar och är otrygga. Tala med din partner om hur du känner dig så han på bästa sätt kan finnas som ett stöd.


Tomten har varit på besök

Igår tog vi oss i kragen och åkte en sväng till allum hela familjen. Efter två timmar konstaterade vi att...
1. Tomten kommer att komma i år igen
2. Man kan spy på allum



Imorse berättade jag för Wilma att jag tyckte jag hörde tomten vara här inatt. Hon trodde mig inte riktigt men sprang ändå ner till granen för att titta. "Mamma du hade rätt" skrek hon snabbt och satt länge och funderade över vad det kunde vara i paketet som det stod Wilma på. Slutade med att hon trodde att det var den rosa klänningen hon sett på H&M =)


Milo Oliver Molnar

Blev direkt till läkarn idag som snabbt konstaterade att jag hade öroninflammation både på trumhinnan och i gångarna. Underbart med ytterligare tabletter att försöka få ner i magen och behålla. Måste vara höjden av missflyt att åka på detta just nu. Jag är medveten om att jag är gnälligare än gnälligast just nu men jag tycker faktisk synd om mig själv, så det så.

Finns en person i denna världen som skulle få mig ur sängen en dag som denna och det var han värd!
Vilken lycka att hålla lillkillen i famnen för första gången och hälsa på Jessica och Robin som nu är en familj på tre.

Välkommen till världen Milo Oliver Molnar





Julen och öronkatarr är här!

Magnus och Wilma tog saken i egna händer igår och inhandlade julgran och klädde den. Wilma fick fria händer. Vanligtvis hade jag lagt mig i men hon var nog lycklig att mamma var sjukt just igår =)
Härligt med lite julkänsla i vårat för övrigt icke julpyntade hem. Nästa år skall jag ta igen allt pynt och julbak!

Inatt fick jag en trevlig överraskning. Mitt illamånende tävlar numera med en öronkatarr av någon slag och huvudet håller på att sprängas. Värktabletter hade underlättat, om dom nu hade fått stanna i magen.
Just nu är jag deppigare än deppigast. Ibland är livet bara underbart....

Tur att vissa saker alltid sprider glädje. Mina älsklingar

Vecka 14



Bebis

Din bebis är 8 cm och väger ca 25 g. Bebisen är ungefär lika stor som en tennisboll. Nacken och halsen börjar bli så starka att bebisen kan hålla upp sitt huvud. Nu är alla kroppsdelar så pass utvecklade att man kan se vilket kön bebisen har.

Du

Nu tänjs musklerna och huden ut för att ge plats åt bebisen att växa. Om du fött barn tidigare och tycker att magen är mycket större den här graviditeten så är det helt normalt.Om du vill göra ett fostervattenprov så görs det kring de närmaste veckorna. Det uppstår en massa känslor när du är gravid.


Jag har fått en pojke!

Näää de klart jag inte har, är ju en evighet kvar. Men av någon anledning så känner jag mig så lycklig att man kunde tro att det är jag som fått en =)

Stort grattis till Jessica och Robin som däremot fått en!!!

Kryper i hela kroppen och vet inte riktigt vad jag skall göra av all längtan efter att få träffa den lilla. Ler och fäller några tårar och känner mig lyckligare än på länge

Hyperemesis, något jag önskar ni alla slipper

Hyperemesis gravidarum


Ungefär 80% av alla gravida är någon gång illamående under graviditeten, av dessa drabbas ungefär hälften av kräkningar. En till två procent lider av hyperemesis gravidarum, svårt illamående och frekventa kräkningar.


Vid hyperemesis kräks man när som helst under dygnet. Medan vanligt graviditetsillamående går över runt vecka 13-14 tenderar hyperemesis att förvärras efter den tidpunkten och det är inte ovanligt att kvinnan går ner två kilo i veckan eller mer.


Kvinnor som på grund av sin graviditet (flerbörd och mola hydratiosa) har höga hormonvärden drabbas oftare än andra av illamående och kräkningar. Det verkar också som om psykiska faktorer (rädsla för graviditet eller förlossning, komplicerade relationer till mannen/mamman och liknande) kan förvärra illamåendet.


Graviditetsillamående är den tredje största anledningen till att kvinnor läggs in på sjukhus under graviditeten. Hyperemesis kan vara ett allvarligt problem om kvinnan inte kan få i sig näring. Blod- och urinprover tas för att kontrollera elektrolytbalans och eventuellt aceton. Behandlingen består huvudsakligen av B6-vitaminintag och små, fettsnåla, täta måltider. Om man bedömer att kvinnan svälter är det äktuellt med sjukhusvård, då ges näring i dropp och medicin som dämpar illamående, inom en vecka brukar det gå bättre att äta igen.


28% av sjukskrivningarna pga illamående görs under graviditetens första 28 veckor. Störst risk att drabbas löper unga kvinnor och omföderskor. Rökning och vitaminintag innan graviditeten minskar risken för illamående liksom att ha ett arbete utanför hemmet. Trots att det är så vanligt förekommande finns det inga säkra teorier om varför man drabbas.


Luciafirande

Kom iväg på luciafirandet. Så söta alla små tomtar och lucior. Wilma var tomteprinsessa och mycket stolt över att vara den enda som var det. Hon är den tjejigaste tjejen man kan vara tror jag (undra vad hon fått det ifrån =)

Gick väl sådär att hålla illamåendet diskret med massa frågvisa 3-5 åringar. Wilma stöttade upp mig och förklarade för en pratglad kille som undrade varför inte jag åt "min mamma äter inte för hon spyr då. När bebisen kommer ut blir allt bra igen". Så klok min lilla tjej som blivit stor så fort


En bra måndag, tack!

Imon håller vi alla tummar vi har för att dagen blir bra. Wilma skall ha grötfrukost på förskolan och jag vill verkligen inte missa det. Hon har sprungit omkring i tomteklänning och sjungt "salta lucia" (hennes version av sankta lucia) i flera veckor nu.

Är även Magnus mammas födelsedag och hon har varit i Indien mer än 2 veckor nu så vill verkligen komma dit och säga grattis och träffas.

Imon BLIR alltså en bra dag!





Mellanmål / efterrätt

Passar på att flika in ett halvnyttigt tips på mellanmål/efterrätt som jag åt precis. Mosa en banan och häll över vispgrädde (ej vispad). Låter konstigt kanske men mycket gott. Man kan ju skoja till det ytterligare med lite krossade nötter eller nått på men det behövs faktiskt inte

Detta är något min farmor ofta åt. Mysigt när minnen dyker upp. Hon hade blivit glad om hon visste att bebisen åt detta ;)


Fudge med vit choklad

Jag älskar allt som har med julen att göra och speciellt all matlagning och bakning. I år blir det nog inte lika mycket som vanligt men några enkla julbak kommer jag försöka hinna med så fort jag har en bra stund.

Idag har jag väl stått på benen 1 timme allt som allt men då hann jag och Wilma testat ett nytt recept. Fudge med vit choklad. Lätta att göra och söta, precis som julgodis skall vara, kommer absolut göras fler gånger.

Bild och recept är lånat från www.sötasaker.com En mycket ispirerande blogg med massa godsaker



1 dl ljus sirap
5 dl socker
1 dl farinsocker
3 dl vispgrädde
200 g hackad vit choklad

Blanda allt utom chokladen i en bred, tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Koka tills smeten klarar ett kulprov (droppa lite smet i ett glas vatten och se att den klarar av att formas till en kula). Ta genast av plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen blandats helt med smeten och blivit tjock och häll därefter direkt upp på bakplåtspapper eller i en klädd form. Låt svalna och skär i rutor med vass kniv.

Min kola kokade i 14 min


Finncrisp med tomat och flingsalt

Gravidsug + att jag har svårt att behålla maten gör mig extremt kräsen och konstig i matväg just nu. Är helt omöjligt att tänka på vad som är nyttigt utan äter precis vad som helst som jag kan tänka mig vara sugen på och hoppas på att det får stanna.

Idag blev lunchen finncrisp med skivad tomat och flingsalt. Konstig, nyttigt och det godaste jag ätit på väldigt länge. Fick i mig 6 st. Om det finns någon gud så snälla låt detta stanna och suget fortsätta...det är väl inte en allt för stor tjänst att be om

Finncrisp är något jag ofta äter istället för bröd annars, ett bra GI alternativ. Nyttigt och hur gott som helst. Med ost, tomat, keso, markrill i tomatsås, kokt ägg..tja vad som helst funkar

 

 

 

 


Choklad cupcakes



Har ju testat mig fram i cupcakes världen men helt snurrat in på dessa godingarna! Här kommer recept som utlovat

Choklad cupcake med vit choklad och cream cheese frosting
16 st

3 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
100 g mörk choklad
50 g smör
4 msk kaffe
3 msk mjölk

Vispa ägg och socker fluffigt. Vänd i vanlijsocker, bakpulver, mjöl och kakao. Smält choklad och smör i kastrull, slå i kaffe och mjölk. Blanda i detta och rör till jämn smet.
Placera ut muffinsformar i muffinsplåt och fyll med 3/4. Grädda i 180 grader 15 min långt ner. Tiden kan ju alltid variera beroende på ugnen.

Frosting:
60 g mjukt smör
200 g cream cheese
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad

Vispa smör och cream cheese mjukt, jag använder elvisp. Rör i 2 dl florsocker och vanlijsockret. Smält chokladen och låt svalna. Rör i den. Vispa frostingen tills den blir tjock, rör i mer florsocker om det behövs. Spritsa på muffinsen när den svalnat. Om den är svår att spritsa kan man låta den stelna lite i kylen först.

Dekorera efter fantasi. Jag har färgat och avändt sockerpasta och strössel



Senast bakades dom till söta Maxs ett års kalas













RSS 2.0