Pumpa

Igår fick jag för mig att Wilma hade tyckt det var kul med en sån där söt pumpa lykta som man gör själv. Sju affärer senare så stod det två på diskbänken hemma, var tydligen inget pumpa år i år och därav svåra att få tag. Satte båda mina älsklingar i jobb å se så bra resultatet blev! Var över med en till mamma och pappa och en står och vaktar utanför dörren. Wilma tyckte det var precis lika kul som jag trodde =)

Hade tänkt ta vara på allt man gröp ur men orkade inte ta tag i det så nöjde mig med att rosta fröna, supergott snacks! Hällde över lite olivolja, flingsalt och cayenne peppar. I ugnen c 7 min på 250 grader.

Idag skulle jag träffat både kusinerna och tjejerna efter det men det blir hemma och slappa istället, tråkigt men behövligt.



Jordgubbsmilkshake

Jag mår fortfarande inte helt bra och tycker lite synd om mig själv. Gjort mig en jordgubbsmilkshake och sitter i soffan och är allmänt seg. Sovit sen jag kom hem från jobbet, kanske åkt på en förkyldning också...nått skumt är det. På förskolan går det ögoninfektion, magsjuka och förkyldning, känns ju lovande =(

Min simpla (men ack så goda) milkshake består av frysta jordgubbar, vaniljglass och mjölk. Mixa å klart är det!

Avslutar med en bild på min skrutt med det godaste hon vet...NAPPAR (enligt henne heter det mapp och inte napp)


Krispig äpplepaj

Söndag! Städa, tvätta och fixa hemma står på schemat. För att göra dagen lite trevligare har vi bjudit in familjen på lunch. Blir fisksoppa, hemlagat bröd och äpplepaj till efterrätt. Jag brukar alltid försöka bjuda hem någon så man har en bra anledning och baka =)! Testar ett nytt bröd idag, sirapslimpa, spännande! Recept kommer om det blir gott.

Just nu luktar hela huset gott av kanel och äpplen. Har fått en hel låda äpplen så just nu är det huvudingrediens i mycket. Denna äpplepajen är en favorit!





Krispig äpplepaj

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl kokos

1 ½ dl strösocker

1 tsk bakpulver

100 g smör

2 tsk kardemumma

2 msk kanel

6 äpplen

1 msk vanlijsocker

1 msk potatismjöl

 

Smält smöret tillsammans med kardemumman

Blanda  mjöl, havregryn, kokos, 1 dl strösocker, bakpulver, vanlijsocker och det smälta smöret

Låt stå i kylen c 30

Skala och klyfta äpplena. Lägg i pajform och blanda i kanel, ½ dl strösocker och potatismjöl

Strö över pajdegen

Grädda i nedre/mitten av  ugnen i 200 grader c 25 min

Servera med vanlijglass eller vanlijsås


Slapp lördag

Idag har det varit en riktigt slapp lördag. Känner mig fortfarande inte helt kry. Haft magnus mor&far på fika annars har det inte hänt mycket, mest sovigt.

Lina, Johan och Vincent har flyttat till sävedalen idag. Tråkigt att inte varit med och hjälpt dom men jag hoppas det gått bra. Väldigt kul att vi kommer bo närmre nu!

Nu är det strax dax för middag. Jag har lyx idag och får middagen serverad på bordet. Medans magnus lagar mat sitter jag och Wilmis brevid och äter ost&kex och frågar hur det går =) Wilmas favorit är mjuk vitlöksost och min är blåmögel med hjortronsylt.

På menyn idag står fläskfile, vitklökssmör, klyftpotatis och cafe de paris sås. Några recept finns inte eftersom vi kör på halvfabrikat idag




Äpple&kanel scones

Godmorgon!

Gårdagen var trevlig men allt för pigg var man inte. Vi drack och åt mängder av gott. Medans vissa (ink jag) testade viner lagade resten ett enormt tapas bord som bestod av bla friterade pilgrimsmusslor, tonfisk carpaccio, baconlindade dadlar, någon ruskigt god kräm med löjrom, thai scampi, friterad bläckfisk, råbiff m vaktelägg och mycker mer. Som ni hör var det inte synd om oss!

Nu har jag har Magnus precis haft en barnfri frukost. Äppel&kanel scones och stekt bacon. Testade ett nytt recept på scones i vecka och det var grymt gott! En nyttig alternativ till kanelbullar.

Saknar Wilmis som är hos farmor och farfar med kusinerna. Har ringt och sagt att det finns nybakta scones, hoppas det kan locka hit dom snabbare =)


Äpple & kanelscones    
           
2 1/2 dl dinkelmjöl      
2 1/2 dl grovt rågmjöl      
1 1/2 tsk bakpulver      
3 msk honung ( flytande acasia)    
0,25 dl olivolja eller rapsolja    
1 ägg          
2 dl lätt kesella        
1 1/2 dl grovrivet äpple, gärna rött    
4 tsk kanel        
2 tsk kardemumma      
           
Sätt ugnen på 200 grader      
Blanda mjöl, bakpulver och honung    
Blanda olja och ägg      
Rör ner äggblandningen i mjölet    
Rör i kesella        
Tillsätt äpple, kanel och kardemumma. Rör till slät smet
Klicka ut c 12 bollar på bakplåtspapper  
Strö över kanel        
Grädda c 10 min i mitten av ugnen    

Vinprovning

Vinprovning och gemensam matlagning här på ICA idag. Brukar vara grymt trevligt! Jag brukar alltid vara i matlagningsteamet men i år ska jag testa vinprovning.

Tror ni kroppen mår bra med en vinprovning såhär mitt i febern och huvudvärken? Nä förmodligen inte men det känns så satans tråkigt att hoppa över så jag förtränger det!

Trevlig kväll!



Första inlägget

Välkomna =)!

Hur börjar man? Tja börjar väl bara helt enkelt...

Har spenderat veckan hemma från jobbet med feber och tandvärk. Nu är jag en tand fattigare och pencillinkur påbörjat, vill bli av med detta nu!

En positiv sak med det är att Wilmis varit hemma med mig och muntrat upp mig. Finns inget som gör en på så bra humör som en leende tjej. Vi har pendat mellan soffa, köket och lekplatsen.

Försöker väcka hennes intresse för matlagning redan nu, gäller att börja i tid =) Hade varit så roligt om hon tyckte det var lika kul som jag men hon pratar rätt mycket om "pappas fiskar" också så risken är väl att hon hänger med honom istället hehe. Hade iallfall en mysig stund tillsammans och bakade knäckebröd igår som hon stolt delat ut till nära och kära. Recept finns nedan. Supergott och lättbakat!



Receptet hittade vi på ica.se. Som fröer hade vi pumpakärnor, vallmo, sesamfrön, solrosfrön och linfrön


Underbart knäckebröd med massor av frön

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
2 dl vetemjöl
8 dl grovt rågmjöl
valfri fröblandning


Gör så här
1. Lös upp jäst i ljummet vatten. Tillsätt salt, vetemjöl och grovt rågmjöl.
2. Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225°C. Knåda degen och dela upp i tre delar.
3. Kavla ut varje del med mycket rågmjöl så att den inte fastnar. När degen är ca 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha.
4. Kavla in fröna så att de verkligen fastnar. Skär i vackra former. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Passa så att det inte blir bränt. Förvara i burk.





Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0