Ratatouille

Gårdagens middag blev Magnus fetaostfyllda köttfärsbiffar med ratatouille. Mycket gott! Ratatouille är en fransk grönsaksröra som jag kommer göra igen, gott, enkelt, lätt att variera och GI vänligt =)

Ratatouille

Hacka vitlök, chili, rödlök, gul och röd paprika, zuccini. Halvera körsbärstomater. Fräs grönsakerna i olivolja och tillsätt hackad basilika och någon matsked tomatpure. Låt puttra på låg värme c 10 min



Magnus biffar innehåller endast nötfärs med salt&peppar och fetaost. Banka ut nötfärsen och lägg rejält med fetaost i mitten och tryck ihop dom. Stek i smör&olja. Vet inte hur det blir så gott men det blir det!



Imon var det fredag igen! Kommer bli en fartfylld helg. Skall ut med min härliga avdelning imon. På schemat står klättring i Gårda fabrik och efter det Joe Farellis.

På lördag är det dags att dra tillbaka tiden ett par år för en helkväll med mina "kärra tjejer". Skall bli grymt kul!!! Höll på att skita sig med barnvakt men farmor ställde upp. Var lite skeptisk till att fråga henne denna gången för hon skall ha dom andra två busungarna till kusiner men så fick det bli. Wilma och kusinerna är överlyckliga och Farmor kommer bli trött =)


En del av tjejerna som ska slå klackarna i taket på lördag. Terre, Marie, Frida och Tesse (bakom kameran) på middag hos oss 2008

Flygande jakob

Flygande jakob stod på menyn idag, glömde tyvärr fota. Jag ÄLSKAR flygande jakob. En rätt som endast kan göras på ett sätt..och det är detta =)

Flygande jakob

Rensa en grillad kyckling och lägg i ugnsfast form. Krydda mef curry och cayenne peppar. Skiva bananer och lägg ovanpå kycklingen. Vispa grädde och blanda med chilisås. Häll över. In i ugnen c 10 min 200 grader. Knaperstek bacon. Ta ut kycklingen och lägg över den stekta baconen och jordnötter. Grädda ytterligare c 10 min.

Snåla inte med ingredienserna, det skall vara mycket kryddor, bacon och jordnötter!

Godast till är ris. Kör ni GI stuket som vi så funkar det bra med sallad eller annat till. Vi körde på sallad av advokado, körsbärstomater och färsk basilika.

Nya ICA reklamen

Sett den? Mycket bra

http://www.ica.se/FrontServlet?s=butiker&state=butiker_dynamic&viewid=1549531&showMenu=butiker_4

Fredagsmys

Finns det något bättre än att slappa med sina älsklingar efter en hektisk arbetsvecka! Idag har vi lagt alla måsten och planer på hyllan och handlade allt gott vi var sugna på och bara myser å slappar.
Saknar dock vännerna som sitter å knaprar popcort hemma hos Carro men man kan inte vara med på allt, idag var soffan det som behövdes!




Imorgon lämnar vi av Wilma hos Farmor&Farfar och beger oss till Asian Spa i Varberg, ska bli helt underbart! Aldrig varit på spa men av bilderna att dömma blir det svårt att inte ha det skönt


http://www.varbergsstadshotell.com/main.aspx?pageID=83


Couscous sallad med chiliscampi

Hemma efter en kall promenad. Oftast skönt att komma ut men idag kändes det bara kallt å trist...

Middag idag blev en sallad med scampi och crabstick som blev riktigt god!

Couscous sallad med chiliscampi

Tillaga fullkorns couscous enl anvisningar på förpackningen. Ha gärna i en buljongtärning och gurkmeja.
Hacka gurka, tomat och schalottenlök smått. Blanda med ruccola och couscousen.
Stek scampi i olja och hackad chili. Mängde chili beror på hur starkt man gillar. Vänd i crabstick när räkorna är stekta. Häll över salladen. Servera med valfri röra, vi hade guacamole idag

Om man inte har något emot att lukta vitlök tror jag hackad vitlök ihop med räkorna och chilin hade gjort det ännu lite godare!


Vitkål och morotssallad

Dagens GI sallad blev ett nytt experiment och det blev riktigt gott

Strimla vitkål tunnt (osthyveln är ett bra redskap om man inte har något annat), riv morötter och finstrimla rödlök. Blanda en vinegrett av rapsolja, vitvinsvinäger, fransk senap, honung, peppar, flingsalt, örtsalt. Blanda allt och låt dra till sig en stund. Håller ett par dar i kylskåpet så perfekt att göra ett stort lass och ha under veckan.

Igår tittade jag och Wilmis förbi på en kaffe hos Lina&Vincent som avslutning på kvällspromenaden. Wilmis och Vincent fick hoppa i sängen och Wilma var överlycklig. Berättade stolt för pappa att dom hade busat när vi kom hem =)


Choklad doppad kiwi

Svårt att komma på vad man ska äta för godsaker när man vill vara lite nyttig. Att vara utan helt är inget alternativ eftersom jag är stark beroende av allt som är det minsta sött. Våran vän Johan inspirerade mig till detta. Han gjorde med clementiner men det hade jag inte så det fick bli kiwi. Han har dock aldrig bjudit oss på det, vilket är rätt dåligt ;) Nästa gång ska jag testa att doppa i rostad kokos också, kom på det för sent...













Favorittavla

På tal om tavlor så vill jag visa er en favorit som finns här hemma. Jag har alltid gillat Carolina Gynnings tavlor så min fina vän Lina överraskade och gjorde en gynning inspirerad tavla som vi fick i inflyttningspresent. Jag bara älskar den! Lina har verkligen talang.




Gynnings tavla där inspirationen kommer ifrån


Cassandra Rhodin

Älskar casandras motiv! Köpte en kudde när hon sammarbetade med H&M och gjorde två tavlor av dom.  Är ruskigt sugen på denna, men utan sammarbeta med H&M är priset lite saftigare. Gillar att den är både stilren, rolig och annorlunda. Vad tycker ni?




Rostade frukostnötter

Ett bra frukost tips om man vill äta GI är fil/yoghurt med rostade nötter i. Gjorde en ny blandning idag, gäller att variera sig för att inte tröttna. Såhär såg det ut idag



Rostade frukostnötter

Hacka hasselnötter och sötmandel. Lägg i dom tillsammans med kokos, & pumpafrön i torr stekpanna. Stek på medelhög värme tills det får lite färg. Ringla över aningens honung i slutet. Låt kallna och lägg i glasburk.


Chicken nuggets med sesamfrön

Vi äter alltid med lite "GI tänk" dvs mindre kolhydrater och mer protein och fett. Just nu försöker vi skärpa till oss och vara lite extra nyttiga efter all julmat & helgfester. Alltid kul med ett lite extra ansträngning för då får man vara lite mer påhittig i matlagningen. Idag blev det Chicken nuggets med smörstekta rödbeter m blåmögelost röra och rostade kikärtor. Kanske låter lite väl nyttigt men det var väldigt gott, speciellt kycklingen. Kommer jag absolut göra fler gånger!


Chicken nuggets med sesamfrön

Dela kycklingfilen på höjden en gång och sedan i små bitar. Vispa upp ägg och vänd kycklingen i det. Vänd dem sedan i oskalade sesamfrön. Stek i smör på medelhögvärme (bränns lätt så inte för varmt). Salta och peppra under stekningen.







Genialisk uppfinning

Något geni har uppfunnit en sko som är som gjord för mig. Jag har nästan alltid högklackat och bär alltid ett extra par skor i väskan. Rätt jobbigt för man måste anpassa väskköp osv för att ett par skor ska få plats.
Dessa smarta ballerinas kan man vika ihop och lägga i en liten påse i väskan, hur fiffigt som helst. Dessa kommer jag lätt klicka hem till våren. Ska bli spännande att se om något såhär smart kan vara skönt, hade varit för bra för att vara sant





http://www.redfootshoes.se

Hemma

Blev till att vara hemma idag. Kändes onödigt att släpa iväg Wilma till förskola med hostan. Så istället lyssnar vi på musik, ser på barnprogram och leker.

Nu börjar jag äntligen vänja mig vid att bära ring på vänser handen. Tänk att det skulle ta sån tid. Känner mig helnöjd med valet, bestämde mig så fort jag såg denna och det är jag glad för =) Magnus ring är likadan fast utan diamanter



IKEA

Idag blev det en tripp till IKEA med Jessica, mamma och Carina. Trevligt med mor och dotter saker =)!
Vi håller på att göra om tvättstuga/groventre/dusch/bastu här hemma så nu är jag på jakt efter bra tvätt och klädförvaring. Kan dock aldrig bestämma mig så har ni några tips är dom välkomna!

Wilmis fick inte föjla med idag. Hon har lagt till med en riktigt jobbig hosta som kommer mest på natten. Googlat lite och låter som någon slagt krupp. Hmm hur gör man nu då? Förskola imon eller inte förskola imon? Hon är pigg för övrigt...alltid så svårt sånt här. Får väl se hur natten blir

Parmensan gratinerade rotfrukter

Godmorgon söndag! Den vita helgen blev det inget med och istället tittade mor, far och bror förbi på fotboll och trav. Blev att dom stannade på middag och drinkar och vips så ramlade Lina, Johan och Vincent in också. Trevligt när planer ändras =)

Till middag blev det ryggbiff & fläskfile med vitlökssmör och svampsås. Till det rotfrukter i ugn. Vi år ofta rotfrukter innan men tappat det lite, dumt för det är väldigt gott!



Skär morötter och palsternacka i stavar. Skala och dela schalottenlök på mitten. Ringla över olja/smör och salta peppra. In i ugnen c 15 min 200 grader. Skär paprika i stavar och riv parmensanost, lägg på det och låt stå ett par minuter till. Servera med ruccola i botten och strö över flingsalt

Här kan man variera sig hur mycket som helst. Annat som är gott att använda är potatis, rödbetor, rödlök, vitlök

Smörgåstårta

Cicci frågade om recept på smörgåstårta som hon tänkt göra till sin kille och hans pokergäng, vilken flickvän =)

Jag gör alltid samma smörgåstårta när jag gör, tycker den är för god för att testa någon annan. Tyvärr har jag aldrig skrivit ner mängden av allt men det kan man prova sig fram. Är röran god blir det en god tårta.
En sak men inte får snåla in med är räkorna, måste vara färska räkor på toppen, enligt mig då =)




Lisas smörgåstårta

Gör en röra av:
creame fraich (mer än majonäs)
majonäs
gräddfil
hackad purjolök
hackad chili (inga frön)
hackad dill
räkor
(på burk)
kräftor (på burk)
salt
peppar

Skär av kanterna av formfranska. Lägg ett lager på en stor bricka alt plåt (jag brukar klä in plåten i folie och lägga bakplåtspapper i botten). Bre på delar av röran. Varva bröd och röran c 3 lager. Avsluta med bara bröd. Bre på ett tunnt lager med majonäs och täck med plastfolie, låt stå över natten i kylskåpet.

Dekorera med ruccola, kokta ägg, färska räkor, röd och svart rom, gurka, dill.


Lycka till Cicci!


Lyxig fredag

Efter helger och fester kändes inget mer lockande idag än en mysig hemmafredag med Magnus och Wilmis. På menyn stod inget mindre än gratinerad hummer till förrätt, oxfile m vitlökssmör & halloumi/granatäpple sallad till huvudrätt och fruktsallad till efterrätt. Äskar vardagslyx!

Resten av kvällen har varit slapp i soffan framför lets dance. Tror Mattias kommer tillhöra en av favoriterna. EMD var och besökte jobbet för ett tag sen och Mattias var en riktig läckerbit ;)...å dansa kunde han ju faktiskt. Ska bli kul att följa Elin Kling också! Fredagar är en perfekt dag för lagom seriös familjeunderhållning.


Hummer gratinerad med vitlöksolja och västerbottenost. Klon fick vara neutral vid sidan om




Fruksallad med kiwi, vindruvor och granatäpple. Grädde till det.


Wimla var mer för grädden än frukten

Vinter




Carro, Lina och en sovande Vincent på promenad i kylan i söndags. Jag är en vår och sommar tjej men visst är det härligt när det är riktig vinter och kallt som nu också.


Couscous sallad

Idag tittade mamma, pappa och Jocke förbi på spontan middag. Hos oss kan man ofta det för vi lagar ofta mycket mat, blir det över blir det matlådor. Idag rensade vi faten så imon blir det gryta till lunch igen =)
På bordet stod hel rödspetta i ugn med couscous sallad och advokado med sikrom till. Couscous är ett bra tillbehör att ha i sallad för att få det lite matigare. Kan variera hur som helst så det blir aldrig tråkigt.


Dagens couscous sallad såg ut såhär

Hackad..
chili
schalottenlök
persilja
sockerärtor
tomat

Tillaga fullkornscouscous efter anvisning (ha gärna i lite gurkmeja och en buljontärning för finare färg och mer smak)

Blanda med grönsakerna och strö över knaperstekt bacon

Idag hade jag även kokta ägg och stekt sparris med parmensan till





Vingryta med sidfläsk

Grytan blev grymt god! Ändrade lite från orginal receptet så Morbergs beuf bourguignon har blivit Lisas vingryta med sidfläsk. Recept kommer här! Detta räcker till många, vill man göra mindre kan man naturligvis bara ta mindra av allt. Jag åt med stekt sparris och hyflad parmensan till och Magnus med ris, kan nog ha lite vad som helst.

Jag är barnsligt förtjust i syltlök! La till det i detta receptet men det går ju lätt att utesluta om man inte gillar det


Vingryta med sidfläsk

2 kg nötkött av högrev

400 g  rökt sidfläsk i bit

4 morötter

20 små champinjoner

15 små lökar

Rapsolja

4 vitlöksklyftor

1 flaska rött vin

1 buljongtärning, gärna kalv

C  4 dl vatten

Salt och peppar

En knippe färsk persilja, både blad och stjälkar

2 tsk torkad timjan

2 lagerblad

15 syltlökar

 

Använd en stor gjutgärnsgryta
Skär hälften av det rökta sidfläsket i stora bitar. Lägg i grytan

Skala morötterna och hälften av lökarna. Skär dem och hälften av champinjoner i stora bitar. Lägg i grytan och bryn tillsammans med sidfläsket

Skär nötköttet i 4 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i rapsolja i het panna och lägg i det i grytan

Skala  och krossa vitlöken med en kniv och lägg i grytan

Häll i vin och låt koka upp . Ta bort skummet  som blir

Salta och peppra och lägg i persilje stjälarna, torkade timjan och lagerblad

Låt grytan sjuda c 1 - 1,5 timme tills köttet är mört. Hit kan man förbereda och låta stå ett dygn eller två

Koka upp grytan igen. Tillsätt buljong och vatten

Skär restan av sidsfläsket i små bitar och bryn tillsammans med resten av lökarna och champinjonerna, dela dom på mitten om dom är stora.

Lägg ner tillsammans med hackade persiljeblad och syltlök precis innan servering



Grovt Lingonbröd

Nu har jag och Wilma krypit upp i soffan och skall värma oss efter en uppfriskande promenad runt Härlanda Tjärn. Har haft Lina, Vincent, Carro och Jessica här på frukost. Så mysigt att vi bor så nära varandra nu!






Här kommer recept på brödet som fanns på frukostbordet idag. Ett av mina favorit bröd. Är även superenkelt att göra. Ett bra recept för den som "aldrig bakar" då det inte behöver jäsa eller knådas. Så lycka till nu Carro, första steget till att bli en "bull mamma" =)

Grovt Lingonbröd            
               
8 dl rågsikt            
2 dl rågkross            
1 dl havre eller vetekli          
1 dl linfrön            
1 tsk salt              
1/2 msk bikarbonat            
1/2 msk bakpulver            
1 tsk brödkryddor (kan uteslutas)        
1 dl lingonsylt eller rårörda lingon        
2 msk ljus sirap            
5 dl mild lätt yoghurt          
               
Sätt ugnen på 175 grader          
Blanda alla torra ingredienser          
Blanda lingon, sirap coh yoghurt för sig och häll sedan i de torra ingredienserna
Lägg bakplåtspapper i en avlång bakform        
Häll i degen och strö över lite rågkross        
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme      
Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler      
               



Inköpslista

Idag åker resterna som är kvar från julmaten i sopporna och det får bli storhandling. Sitter och tittar kokböcker och skriver inköpslista. Får bli massa nyttigt....för nytt år = ett nytt liv, eller =)? Kanske inte riktigt så men visst får man lite ny energi till att leva nyttigare och ut och röra sig mer. Ett par veckor iallfall =)

Hittills på kommande veckomenyn

Jordärtskockssoppa med skaldjur till, åt denna som förrätt på nyår och den var helt gudomlig!
Beuf Bourguignon, gryta med nötkött och sidfläsk ur Per Mobergs kokbok
Stekt röding med grönsaker
Stekt kött och rotfrukter i ugn

2010

God fortsättning alla!

Vi är hemma från Smålänska skogarna. Haft underbara dagar med pulka och ute aktiviteter på dagarna och god mat och dryck på kvällarna.

2010 firades in med en förlovning. Så mycket bättre start än så kan man väl knappast ha =)!


RSS 2.0