Pizza LCHF

Jag är inne i ett recept stim. Testar alla möjliga nya recept. Idag blev det lyckat resultat för andra gången. Äntligen fått fram ett grymt pizza recept, jiippi!!!

Wilma fortsätter betygsätta "jag är nästan kär i pizzan så god är den". Man säger ju att barn är ärliga så testa detta receptet nu!

Fyllning går ju att variera precis hur man vill




Pizzadeg:
4 ägg
120 g creme cheese
2 dl vispgrädde
5 dl riven ost (jag använda västerbotten)
oregano
salt
peppar

Blanda ovan ingredienser. Häll ut på en djup långform. Grädda i 175 grader tills den blir gyllene, c 30 min

Ta ut och bred på ett tunnt lager med tomatsås. Lägg på riven ost och fyllning. Grädda i 220 grader 5-10 min

Min tomatsås:
Blanda tomatpure, passerade tomater, pressad vitlök och svartpeppar

Min fyllning:
Västerbottenost
Pepparsalami
Tomat
Feferoni
Gröna oliver
Rödlök


Kesoplättar med kanel och kardemumma

Vet inte om jag har blivit egenkär men helt plötsligt är allt jag gör magiskt gott. Dessa fick även Wilma att jubla och hon tyckte det var det godaset jag någonsin gjort och bättre än pannkakor, vilket betyg från en 4 åring va =)!

Galet goda! Min nya favoritfrukost



Blir c 12 st och räcker till 2 personer om man bara äter detta

3 ägg
250 g keso
3 msk dinkelmjöl eller mandelmjöl (mandelmjöl=lchf, dinkelmjöl=lite mer lättstekta. Båda lika gott)
en nypa salt
1 tsk kardemumma
1 msk kanel

Blanda allt i mixer. Låt svälla ett par minuter. Stek små plättar i mycket smör. Njut av dom nygräddade tillsammans med grädde och bär

Sesamkex

Supergoda kex som funkar som frukost/mellanmål med smör och pålägg eller till ostbrickan. Hur enkla som helst att göra också, alltid ett stort +



Sesamkex:
2 dl sesamfrö
1 ägg
2 msk vatten
flingsalt

ev nymalen svarpeppar

Rör ihop ingredinserna (utom svartpeppar), klicka ut små högar (de rinner ut lite, så var lite varsam) på en plåt med bakplåtspapper. Peppra lite på toppen, om man vill ha det. Grädda 20-25 minuter på 150 grader, slå sedan av ugnen och låt stå på eftervärme i cirka 10 minuter.


Jag lyckades inspirera Jessica med mitt korvstroganoff inlägg för några dagar sen. Tur för idag blev jag bjuden på lunch =) Hon spexade till det och la i ärtor och det blev så gott så


Milo fick också äta men åt väl tyvärr sådär. Vill minnas att Wilma hellre mumsade i sig barnmaten än min när hon var iden åldern, konstiga barn


Köttfärs och trattkantarell pytt

Idag utnämnder jag mig själv till mästerkock. Oj va gott detta enkla var som trollades fram av vad som fanns hemma



Blandfärs
Gullök
salt
svartpeppar
soya
trattkantareller
vispgrädde

Stek blandfärs i smör och salta och peppra. Lägg i hackad gullök och trattkantareller och fräs lite. Häll i rikligt med soya och vispgrädde. Låt puttra c 10 min

Tillbehör blev keso men för er icke lchf hade pasta eller ris passat bra


Idag har jag, Emma, Jessica och Milo blivit bortskämda på Linas jobb. Go fika där och doggybag med hem, lyx!


Kyckling i knaperstekt bacon

Idag blev middagen en av mina favoriter med kyckling



Skär kycklingen på längden i två eller tre bitar. Marinera i valfria kryddor, jag använda svartpeppar och paprika pulver. Vira i i bacon och stek runt om tills kycklingen är genomstekt och baconen knaprig


Blev en tur till lekplatsen idag. Wilma och Milo busade.



Myskväll

Hemkommen efter en mysig kväll hos Marie. Hoppas kunna fjäska till mig recept så kommer dom senare. Blev en mycket smarrig lchf middag med kyckling fylld med vitlöksost och en choklad dröm till efterrätt.
Hade velat träffa tjejerna så mycket oftare men tiden räcker inte alltid till för allt man vill göra, njuter för fullt när vi ses iallafall!

En liten kille gjorde oss sällskap också. Lisas lilla James, helt bedårande! Nu skall jag krypa ner brevid min egna lilla bebis som jag saknat så fort jag gick utanför dörren


Unvik att äggen spricker

Detta superenkla tips såg jag på tinas mat. Av nån anledning så spricker ofta nått ägg för mig när jag kokar så jag blev väldigt glad när detta fungera.

När man kokar ägg och ser att ett ägg börjar spricka så häll i lite ättika. Fast ägget är sprucket så rinner det inte ut och blir bra kokt ändå. Man kan säkert hälla i det från början också i förebyggande syfte


Korvstroganoff

Idag ska jag lämna Magnus med barnen och mysa med Marie och Tesse. Jag slängde ihop en korvstroganoff för att han ska slippa tänka på att laga mat också, två barn räcker som sysselsättning ;)

Korvstroganoff är barnsligt enkelt och barnsligt gott. 



Min korvstroganoff ser ut såhär...

600 g falukorv
1 stor eller 2 små gula lökar
100 g tomatpure
1 tsk dijonsenap
1-3 tsk sambal oelek (beror på hur mycket sting du vill ha)
5 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
några droppar soya

Skär korven i små strimlor. Stek i raps/smör till de får färg. Blanda i finhackad lök och fräs lite till. Blanda i tomatpure. Häll sedan i grädde och resten av kryddorna. Låt puttra 10 min

Mest klassiskt till är ris. LCHF varianter kan vara kokt broccoli/blomkål eller blomkålsris


När jag la in bilderna upptäckte jag att vi har en kameratjuv i familjen. Tjuven lämnade några spår efter sig...



Filmtips - Water for elaphants

Denna mysiga film rekommenderar jag. En drama/kärlek/komedi i cirkus miljö.




LCHF paj

Idag testade jag en ny paj som jag tackar Marie och Cicci för inspiration och recept! Den blev väldigt lyckad. Kanske dock är fel att kalla den paj för smaken var åt omelette hållet men den var mycket god!

Jag kommer använda detta receptet flitigt och variera med olika fyllningar. Bara att byta ut kantarellerna och/eller osten. Tex rökt skinka och parmensanost




Ingredienser:

Pajdeg
1msk smör
2 ägg
1 dl vatten

Fyllning
5 ägg
4dl vispgrädde
300gram västerbottenost
1/2tsk salt
1/2 svartpeppar

4 dl stekta kantareller

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader

2. Lägg smöret i en pajform, kör sedan in den i ugnen tills smöret har smält. Ta sedan ut den.

3. Vispa ihop 2 ägg och 1dl vatten. Fyll sedan pajformen, in i ugnen och låt den vara där i ca 10min, tills den har fått en fin färg. Ta ut och låt svalna

4. Lägg i kantarellerna

5. Vispa samman äggen, grädden och västerbottenosten, salt och peppar

6. Fylla pajformen med smeten, in i ugnen i ca 45min




Plommonchutney med ingefära och chili

Brukar göra rabarber chutney som jag älskar mycket. Idag blev det en variant med gula plommon som grannen så snällt tittade förbi med. Smakade lika bra, om inte ännu bättre

Passar bra till kött, kyckling eller fisk



1.5 kg plommon
2 gul eller röd lök
1 röd chili
1 tsk malen ingefära
1 vitlöksklyftor
2 tsk vit vinäger
0.5 dl råsocker

Pressa vitlöken och skär resten i bitar. Koka i 1 tim och låt svalna

Frökex

Ännu en härlig dag med massa sol. Började dagen hos Jessica med frukost och sedan blev det långpromenad för lite shopping

Emma fick en dinglis och blev glad för den. Wilma tyckte vi skulle fota hur glad hon var


Frukosten hos jessica var lyxig och bestod av yoghurt, färsk frukt, parmaskinka och ägg. Jag hade även med frökex som jag bakade igår. Om man äter lchf/gi kan jag verkligen rekommendera att göra dessa. Ingen smaksensation i sig men med smör och ost på funkar det bra till frukost/mellanmån. Inget mjöl alls så dom måste klassas som supernyttiga


Lagt upp recptet innan men här kommer det igen...

Ingredienser:
2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor, rostade
Flingsalt

Gör så här
Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagvis över natten, eller över dagen. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir "kletigt".

Bred ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.

Grädda i 125°c i en timme med stängd ugnslucka.
Sänk därefter värmen till 100°c och grädda ytterligare en timme och öppna ugnsluckan lite då och då (ungefär varje kvart) för att släppa ut fukten.

Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.

Ta ut och bryt i valfria stora bitar.

OBS! Det ska bli krispigt och torrt! Om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, låt grädda en liten stund till och känn av med jämna mellanrum.
Det är bra om det mesta av smeten är torr och krispig då man stänger av ugnen.

Ät med smör/Bregott och ost!

Rödbetor i ugn

Dagar som denna är det så lyxigt att man nästan skäms att vara mammaledig

Började med promenad till allum för shopping, lunch och promenad hem igen


Sen hem till trädgården och solen. Lina, Vincent och Johan gjorde oss sällskap. Middag blev lite allt möjligt som fanns i kylen.

Rödbetorna skar jag i tjocka skivor (råa) och penslade med olivolja, på med flinsalt och in i ugnen c 20 min 200 grader. Blev jättebra och smidigare än att koka. Skalade dom inte ens och det behövdes inte



En springtur hann jag också med och då känns det alltid extra bra att slå sig till ro i soffan


Ps. Alla bilder har jag snott av Lina ;)

Choklad mousse

Gårdagens efterrätt blev choklad mousse på LCHF sätt och massa goda frukter och vispad grädde. Moussen är en favorit. Måste ätas med grädde och gärna med bär eller frukt till, granatäppelkärnor är bäst enligt mig

Gjorde en extra som jag njöt av idag....



C 10 port

150 g 70% choklad
6 ägggulor
4 dl grädde
1 tsk vaniljpulver

Smält chokladen och rör i ägggulorna. Vispa grädden (ej för hårt) och lägg i vaniljpulver. Rör i lite grädde åt gången. Tillsätt vanlijsocker (om man vill). Häll upp i glas/skålar och låt stelna, tar c 1 tim


Vardag och helg

Semestertiderna är över och vardagen har hunnit ikapp. Kan inte låta bli att tycka det är lite skönt med rutiner och vardagsliv igen även om jag gärna hållt kvar sommarn ett tag till.

Nu är det hårdare tag om det hälsosamma livet vilket innebär slut på vardags efterrätter, ner med kolhydraterna och mer träning. Varvar löpning, promenader och cykelturer. Börjar sakta men säkert känna konditionen kommma tillbaka, härligt!

Vardagsfrukosten ser ofta ut såhär. Äggröran består av ägg, vispgrädde, tabasco, salt och peppar. Min nya last är att dränka den i chili explosion. En krydda jag inte kan vara utan



Gäller att ta vara på alla helgerna nu. Denna helgen har vi haft fullt upp med roliga aktiviteter

Kräftfiske med hela familjen och vänner i fredags. Blev en rejält fångst och en mysig kväll


Lördagskvällen spenderades hos Carro, Peter och Ella med en god grillmåltid i bästa sällskapet

Brasilianskt kött med flingsalt inbankat, mycket gott!


Carros smarriga melondrink


Tvåbarns mamman Jessica var på plats


Mycket barn bus som vanligt


Liseberg

Oj vilken heldag vi haft på Liseberg. Åkt, åkt och åkt ännu mera. En toppen avslutning på Wilmas sommarlov.

Heja Vincent som gav sina nappar till Kaninerna!





Vitt vin - FM

Jessica bjöd på detta goda vin i helgen. Kommer jag garanterat köpa nästa gång jag handlar vitt. Mycket gott



En box kostar 224 kr
En flaska 74 kr

FM Riesling (nr 5844)

Vitt vin, Halvtorrt, Druvigt & Blommigt

Information om drycken

Ursprung
  • Årgång 2010
  • Alkoholhalt 10,0 %
  • Sockerhalt 32 gram/liter
  • Användning Serveras vid cirka 8°C till lätta rätter av fisk och skaldjur, eller som sällskapsvin.
  • Smak Halvtorr, druvig smak med inslag av päron, vingummi och lime.

Kolasås

Efterrätt igår blev vaniljglass med björnbär och hemmagjord kolasås. Mycket smarrigt. Man kan variera segheten i såsen genom att koka den olika länge. Denna kokade jag 17 min och blev lagom för att ha till glass. Kokar man den längre kan man använda den som creme på bla tårtor

2 dl grädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker

Lägg allt i en kastrull. Koka upp och låt puttra 17-25 min



Milo var med under kvällen. För det mesta satt han och skrattade som vanligt...


....men ibland ställde han sig upp och tuffade till sig




Blomkålsris

Fredagsmiddag

Kräftor, godaste knäckebrödet (recept finns i kategori bröd) med blåmögelost


Mousserande till kräftorn. Detta är snudd på lika gott som riktig champagne och kostar c 90 kr på systembolaget


Grillade kycklingspett med blomkålsris. Första gången jag testade blomkålsris och det var en riktig hit! Bra alternativ till ris/pasta/potatis

Riv ett blomkålshuvud. Stek i smör, salt och peppar. Klart!


Kaffe och mazarintårta (recept finns i kategorin sötsaker). Penslade på lite glasyr som jag gjorde genom att blanda florsocker och vatten



Nu ska jag springa bort lite tårta sen blir det middag hos mor&far med familjen. Trevlig lördag!

Hjälpreda i köket

Till min stora glädje så älskar Wilma att hänga i köket med mig. Ett tips till er som har barn är att köpa en barnkniv så kan man få hjälp med lite av varje. Och är dom för små för att hjälpa till så kan man alltid köpa en extra gurka och låta dom gå loss på den, billigt nöje

Vår är köpt på bagaren och kocken vid Härlanda fängelse i göteborg - http://www.bagarenochkocken.se 



Wilma fick även gå till "mamma frisören" idag och önskade sig lockar

Puta Madre

Igår var jag på stan med "ICA tjejerna". Vi åt på restaurang puta madre på magasinsgatan 3. Ett ställe som helt klart är värt ett besök. Maten var jättegod även om inte allt fick högsta betyg. Gjorde inte så mycket för allt från inredning, meny, stämningen mm var underbart och det kändes som man upplevde något nytt. Mysfaktorn var hög! Drinklistan ska vi inte prata om, hade gärna gjort bara den. Mängder av varianter som tex ananas moijto.

Vi måste haft väldigt trevligt för vi glömde helt av att testa en av alla fantastiska tårtor som stod och lockade, får helt enkelt bli ett besök till ;)

Iväg med er ni också och besök denna bordell inspirerande mexikanska restaurang!

http://putamadre.se/



Dom här rätterna rekommenderar jag varmt. Vi körde på denna variant av mellanrätter, man beställde två istället för en huvudrätt. Nått mitt emellan varmrätt och tapas.

Tacos de Hipogloso 146:-
Puta Madres hemmagjorda majstortillas toppad med hälleflundra och jimaca, rödlök och koriander.



Tacos al Pastor 119:-
Puta Madres hemmagjorda majstortillas toppad med fläskfilé som marinerats i chili Pasilla, chili Gujillo, grillad ananas och andra härliga kryddor, toppad med silverlök och koriander.





Björnbärsmuffins

Wilma fick välja aktivitet idag och ville baka. Blev björnbärsmuffins. Första gången jag bakar muffins. Alltid trott att jag inte är så förtjust i muffins men jag hade fel. Jag gillar det mycket, nybakta med björnbär..mums!

Otroligt lätt och snabblagat också. Får därför bli mitt bidrag till månadens sötsaker i bloggen sotasaker.com

http://sotasaker.com/manadens-sotsak-lattlagat/





Björnbärsmuffin, 14 st små

100 g smör
2 ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
4 dl färska eller frysta björnbär
kokos (eller mandelflarn)

Smält smöret tillsammans med kardemumman. Tillsätt mjölk. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.  Tillsätt smöret. Blanda torra ingredienserna för sig och blanda sedan i. Rör inte för mycket och lämna lite små mjölklumpar (blir fluffigare så). Varva smeten och björnbär i muffinsformar. Avsluta med några bär på toppen och strö över kokos. Grädda i mitten av ugnen 200 grader 15 min. Ät ljumna



Favorit i repris

Igår blev kvällsmaten wokade krabbklor. Det lagade vi som förrätt när vi var med i programmet "halv åtta hos mig". Varje gång jag äter det blir jag lika förvånad och har glömt av hur gott det är. Önskar jag kunde tvinga er alla att göra detta hemma för det är så galet gott




Wokad chilikrabba

krabbklor
färsk chili
färsk vitlök
rapsolja
olivolja
soya sause
salt
peppar

Fräs hackad chili och hackad vitlök i rejält med olja (blandat raps och oliv) på hög värme i en wokpanna. Slå klorna så dom öppnar sig och vänd dom i oljan. Salta och peppra. Häll över soya sause och ev mer olivolja. Det skall vara mycket olja i panna. Häll upp i ett djupt fat.
Ät med händerna och räkna med att bli kladdig. Gott med bröd till som man kan använda till att få upp alla olja med, gärna nybakat foccacia

Vårt halv åtta hos mig gäng hemma hos oss








Västerbotten och peppar snacks

Magiskt goda!



Riv västerbottenost. Lägg i små högar på bakplåtspapper. Peppra med nymalen svartpeppar. Tilllaga högt i ugn tills dom blir gyllene. C 200 grader c 5 min

Björnbär

Ännu en härlig sommardag. Vi har ruskigt tur med vädret trotts dåliga väderprognoser. Idag blev det en båttur för att plocka björnbär, turistande på Gunneboslott och middag hos fam Simson i Mölndal.

Några tips på vad man gör med björnbär? Kylen full av dessa underbara bär




Vintips - Raccolto



89 kr på systembolaget

Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon (nr 32452)

Rött vin, Fruktigt & Smakrikt

Information om drycken

Ursprung
  • Drycker av ekologiskt odlade jordbruksråvaror
  • Årgång 2010
  • Alkoholhalt 14,0 %
  • Sockerhalt 10 gram/liter
  • Användning Serveras vid 16-18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött.
  • Smak Mycket fruktig, aningen bränd smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon och lakrits.

Hamburgare sallad

Idag grillade vi hamburgare. Busenkelt att göra egna så skippa dom man köper färdiga. Blanda blandfärs, salt och peppar och forma till biffar, klart!

Jag åt min på salladsblad och toppade med massor av cheddar ost (la på den på grillen så den smälte), hamburgare dressing, rå lök, tabasco, rostad lök



Idag har vi turistat på Marstrand. En härligt solig och blåsig sommardag. Emma fick dock inte ut mycket av dagen då hon stängde ögonen innan vi åkte hemifrån och tittade upp först när vi kom hem, sömntuta!


Kräftskivan

Idag är vi trötta efter gårdagens kräftskiva men det var det värt. God mat och trevligt sällskap. Mycket mer än så kan man inte önska

Skål!


Laxsnittar (creme fraich, stenbitsrom, dill, majonäs, rödlök och varmrökt lax på kavring)


Alla ville ha skaldjur


Victor såg till att Emma blev mätt


Lekpappan Fredrik i action


Snapsarna blev riktigt goda alla tre. Recept finns i kategorin drinkar. Smakerna var svarta vinbär, dil&citron och mynta&citron


Tilda och lilla klon


Filtarna på. På kräftskiva ska man sitta ute


Jag och Frida




Kräftskiva 2

Imon är det dax för kräftskiva nr 2 här hemma. Såhär ser det ut just nu


Dagens middag

Förrätt - Krabbklor


Huvudrätt - Grillad rostbiff med ört och vitlökssmör, Halloumi med hemmgjord pesto som Magnus mamma och pappa kom med igår (tack den var supergod!)


Mazarintårta

Jag och Wilma tittade på Leila bakar häromdan och sen dess har Wilma tjatat om tårtkalas. Idag slog vi till på stort och fikade med mazarintårta. Den var mycket smarrig. Kommer göras igen. Nångång ska jag testa att hoppa över grädde och bär och göra "mazarin glasyr" att täcka den med.

 

Ingredienser
150 g mjukt smör
300  gmandelmassa
3 stekologiska ägg
0.5 dl vetemjöl
smör till formen
mandelspån till formen
2 dl vispgrädde
1 l färska bär till garnering

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör till sist i mjölet för hand.
4. Smörj och bröa en 20 centimeter diameters kakform med löstagbar botten. Fyll formen och grädda kakan, i cirka 23 minuter längst ner och låt svalna.
5. Vispa grädden fluffig (inte för hårt) och bred ut den på toppen av kakan. Garnera med färska bär


Nöjd tjej efter tårtkalaset



Fröigt knäckebröd

Igårkväll fick jag sug efter att baka och slog till på mitt favorit knäckebröd. Ett alldelses lagom knaprigt knäckebröd med massa goda frön. Jag brukar bara göra saker som är smidiga att göra och inte tar för lång tid. Detta är dock lite pilligt och tidskrävande så gör det bara om ni har rejäl baklust och tålamod. Det är dock värt besväret!



50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
2 dl vetemjöl
8 dl grovt rågmjöl
valfri fröblandning
flingsalt


Gör så här
1. Lös upp jäst i ljummet vatten. Tillsätt salt, vetemjöl och grovt rågmjöl.
2. Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225°C. Knåda degen och dela upp i tre delar.
3. Kavla ut varje del med mycket rågmjöl så att den inte fastnar. När degen är ca 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha och flingsalt. Jag brukar ha pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, vit och blå vallmo.
4. Kavla in fröna så att de verkligen fastnar. Skär i vackra former. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Passa så att det inte blir bränt. Förvara i burk.

RSS 2.0