Gott Nytt År

Gott nytt år alla vänner och bloggläsare där ute! Nu påbörjar vi snart vårt traditionella nyårsfirande med barnkalas som start och middag och helkväll med goda vänner. Hummern är packad och snart är vi redo!

Nyårlöfte: Året 2012 är året då jag ska bli vältränad! Victoria Secret nästa ;) Har ni några?


Krabbsallad

Krabba två dagar i rad, jag klagar inte!




Kött från krabbklor
Avokado
Finhackad rödlök
Finhackad röd chili

Dressing:
Sesamolja
Rapsolja
Soyasås
Flingsalt
Nymalen peppar



Grovkornig senap

Har glömt tipsa om denna goda och löjligt enkla senapen jag gjorde till jul. Justera styrka/söthet med cayennepeppar och honung/råsocker. Denna vill jag alltid ha i kylen framöver. Perfekt på skinka eller i såser/röror

1 dl gula senapsfrön
1 dl bruna senapsfrön
2 dl vatten
1 dl äggelcidervinäger
1 tsk salt
ev cayennepeppar
ev honung el råsocker
ev rapsolja

Låt senapskorna svälla i vattnet c 3 tim. Blanda i vinäger och salt. Mixa till önskad konsistens. Smaka av med cayennepeppar (var försiktig, den blir ganska stark som den är), honung/råsocker. Låt stå och mogna c 2 dagar. Om man tycker den blev för tjock efter 2 dar kan man vispa ut den med lite rapsolja

Jordgubbar i apelsinsås

I kvällens repris avsnitt av halv åtta hos mig besöker vi Mats och Kjell. Dom bjöd på en helt fantastiskt middag i allt från mat, dukning, gästvänlighet mm.

Deras hem var något utöver det vanliga för att inte tala om dom själva. Ett avsnitt värt att se om ni inte har något för er vid halv åtta snåret...=)

Efterrätten har jag gjort hemma med en liten justering. En snygg uppläggning och ni har en perfekt nyårsefterrätt! Vi här är vanligtvis inte så förtjusta i apelsin i efterrätt men detta smakade precis lagom och bara så gott!

Ni hittar min version här och orginalet på recept.nu. Orginalreceptet innehöll grönpeppar vilket inte föll mig i smaken

http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/march/vaniljparfait-med-apelsin-marinerade-jordgubb.html


Bilden är Mats och Kjells


Härliga värdparet

Wokad chilikrabba

Ser ni oss på tv denna veckan =)? Lite roligt att se det igen efter så lång tid. Många härliga skratt. Gjorde mig sugen på wokade krabbklor, får bli middagen imon!






Wokad chilikrabba

krabbklor
färsk chili
färsk vitlök
rapsolja
olivolja
soya sause
salt
peppar

Fräs hackad chili och hackad vitlök i rejält med olja (blandat raps och oliv) på hög värme i en wokpanna. Slå klorna så dom öppnar sig och vänd dom i oljan. Salta och peppra. Häll över soya sause och ev mer olivolja. Det skall vara mycket olja i panna. Häll upp i ett djupt fat.
Ät med händerna och räkna med att bli kladdig. Gott med bröd till som man kan använda till att få upp alla olja med, gärna nybakat foccacia



Rostad paprika x 2

Rostade ett par röda paprikor och gjorde 2 olika röror inför veckan. Gott att ha lite färdigt i kylen

1. Peters paprikaröra - kanske det godaste röran jag någonsin ätit. Testa den! Söt, stark och passar till det mesta. Underbar till grillat

http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/february/peters-paprikarora.html


2. Paprikahummus - en lite roligare variant av den traditionella tycker jag. Mättsamt ochbra tillbehör till middagen

http://lisasgodbitar.blogg.se/2010/september/flaskfile-x-2.html

Lax och spenat paj/omelette - lchf

Hade en bit rökt lax kvar från jul så det fick bli en paj till lunch. Spenat finns alltid i min frys - gott och väldigt nyttigt



2 personer

4 ägg
1 dl riven ost
1/2 dl grädde
salt
peppar
1 stor näve bladspenat
4 skivor rökt lax

Tina bladspenaten och hacka laxen. Vispa ihop ägg, ost, grädde, salt och peppar. Lägg i spenat och lax. Smörj en liten form och häll i smeten. Laga i ugn c 20 min 175 grader


God Jul Lisa!

I år har jag köpt julklapp till mig själv. För att hitta ny/fortsatt inspiration och hjälp med träningen har jag bokat in mig som PT-online kund hos Olga Rönnberg.

Olga jobbar med mammor och tränar bara hemma. Hon driver http://www.mammafitness.se/ och http://blogg.mama.nu/olgas-blogg/. Har fött 5 barn och ser ut såhär. Jo tack gärna!







Lax med arrabbiata pesto

Busenkelt och gott




Lax: Täck en laxfile med arrabbiata pesto och tilllaga i ugn 175 grader c 15 min, skall bli precis genomstekt

Avokadoröra: Mosa en avokado och blanda med 1 msk turkisk yoghurt, några droppar pressad citron, salt och peppar

Blomkål: Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna. Dela blomkålen i buketter och stek c 10 min. Krydda med valfria kryddor



The look of love

Detta vet jag inte riktigt om jag var värd men oj vad glad jag är för det. Jag är nr 859 av 1500 som kommer äga ett. Hoppas resterande 858 som har ett är lika lyckliga som jag över mitt

Tack Tomten Magnus ;)

Här kan ni läsa Efvas ord om det http://chic.se/efva-attling-the-look-of-love/


Juldagen

Dagen efter en av de bästa dagarna på året. Umgås med nära och kära och äta gott, kan väl knappast önska så mycket mer.

Ikväll ska det bli skönt att lämna barnen hos farmor och farfar över natten och bege oss på barnfritt kalas. Visst behöver man pausa och längta efter dom små ibland


Julafton började tidigt med två ivriga tjejer


Förmiddagen spenderades hos fam Simson. Tomten hittade som tur var dit


Hann med en promenad i det underbara vädret


Mer god mat och mysig em/kväll hos fam Högberg


Sillbrickan är min favorit





Julafton

Hoppas ni får en riktigt mysig julafton och äter massa gott. Här gick vi upp med tuppen och har redan hunnit med paket öppning, frukost och revbenen kokar. Härligt med morgonpigga barn!

God Jul på er alla!


För att illustrera budskapet tar jag min söta gudson till hjälp, tomte Milo




Ätbara julklappar

Har ni några sista minuten klappar kvar? Alla blir glada för något ätbart. Förutom julgodis står bland annat detta och väntar på att ges bort hos mig



http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/may/frukostnotter.html

http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/december/smoked-bbq-sas.html


Godaste sillen

Med risk för att vara tjatig. Gör denna sillen! Ni kommer inte ångra er. Ett måste på mitt jul-/påsk/middsommar bord. Använder ni 5 min sill är det inte för sent till julafton

http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/april/senap-och-pepparrotssill.html



Rödbetssallad

Varför blir allt så mycket godare när det är hemmagjort? Gör denna så kommer ni inte köpa rödbetssallad mer



Rödbetssallad

c 500 g inlagda rödbetor (se nedan)
1 dl majonäs
1 dl creme fraich
2 tsk dijonsenap
2 tsk skånsk stark senap
2 msk brun farin
salt
peppar

Blanda allt utom rödbetorna. Hacka hälften av rödbetorna grovt och resten finhackat och vänd i. Låt stå c 1 dygn


Inlagda rödbetor

Koka c 1 kg rödbetor mjuka och häll av. Skala och skiva.
Spara 5 dl av kokspat och koka ett par minuter tillsammans med 1.25 dl ättika, 1.5 dl socker och c 10 vitpepparkorn. Låt svalna och häll över rödbetorna. Förvara i burk och låt stå minst 1 dygn

Uppblåst mage

Dagen inleds med frukost på oopsie med smör och ost, gurka, två ägg med örtsalt, vatten och espresso.

Som vanligt åker också en magtablett ner. Har länge haft problem med uppblåst mage till och från. Ingen värk eller så men känner mig ibland svullen, ofta kvällstid. Blivit mycket bättre med lchf maten men inte helt bort. Började äta magtabletter för ett tag sen och de hjälper faktisk



Ny morgonrutin är också att gå igenom klapparna för att se om Tomten lämnat några nya. Wilma tycker vi har sävedalens finaste gran =) Lätt att göra lite tjej lycklig.
Traditionella färger blev det i år och klädd av Wilma såklart

LCHF?

Undrar ni om jag övergett lchf? Nädå! Men till jul skall man unna sig. Bakar inför julafton och andra tillställningar. Till vardags äter vi lchf som vanligt

Middagen igår blev fyllda svampar med rökt kalkon och färskost, stekt sidfläsk och små steklökar




Nougat och hasselnötspralin

Hade lite nougat rester och vips blev det ett nytt julgodis. Påminde mycket om wienernougaten. Gillar i nougat gillar ni detta garanterat



Smält nougat över vattenbad
Fyll upp hälften av ischoklad formar
Låt den stelna lite och lägg i en hasselnöt utan skal och tryck ner den lite
Smält choklad över vattenbad
Ringla runt nougaten och låt stelna
Förvara kallt

Vaniljkola

Ingen jul utan smörkola! Denna gången fick den sällskap av lite extra vanilj, passade utmärkt. Denna omgången kan vara dom bästa jag gjort. Allt hänger på koktiden. Dom skall vara sådär lagom sega. Tyvärr har jag inga hemliga knep. Ena gången kan den koka 15 min och andra 20 min och bli likadant. Gör kulprovet ofta

Kulprov: Droppa ner lite smet i kallt vatten. Den är klar när det går att forma en seg kula




Smörkola med smak av vanilj

Cirka 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk vaniljpulver

Gör så här
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.


För andra smaker, byt ut vaniljpulvret mot tex kakao, kaffe, krossad turkisk peppar eller hoppa över den helt och få neutrala smörkolor

Bountybollar

Här kommer en av mina nya favoriter bland julgodiset. Gillar ni chokladen bounty? Baka dessa!


Recept och bild är även denna gången stulet från http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/

50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
200 g kokosflingor
200 g ljus blockchoklad

Blanda allt utom kokos i en kastrull. Låt puttra 8 min. Häll i kokos och låt svalna. Forma små bollar (c 50 st). Ställ i frysen 30 min eller några timmar i kylen. Smält choklad i vattenbad och doppa bollarna.Lägg på bakplåtspapper. Ringla ev över den choklad som är kvar. Låt stelna och förvara kallt.


Karosell.blogg.se

Min fina familjetavla är gjord av en tjej som driver bloggen karosell.blogg.se

Här kan ni hitta vårt exemplar http://karosell.blogg.se/2011/december/ett-familjeportratt-och-fritt-fram-att-bestal.html


BBQ burgare

BBQ-såsen passade utmärkt till en burgare (http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/december/smoked-bbq-sas.html)

Andra tillbehör: Ost, jalapenos, tomat, guacamole, gul lök





Lakritskola

Om ni gillar lakrits, kola och choklad och inte bakar dessa så är ni tokiga. Så galet goda! Saltet på toppen är oväntat gott

Bild och recept är stulet från http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/


Ca 40 stycken
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.

Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen i mitten innan chokladen har stelnat.


Vit choklad och kokos praliner

Idag har vi julstökat. Förberett strömming, sill, rödbetssallad, julgodis och tagit in granen. Åhh vad jag älskar julen! Wilma är ännu tokigare och skuttar omkring som en lycklig prinsessa

Strömming är ett måste på julbordet. Såhär lätt gör ni det http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/april/inlagd-stromming-och-grillning.html


Först ut i baket till julafton blev vit choklad och kokos praliner. Mumsiga och otroligt lätta att göra


200 g vit choklad
1 dl grädde
2 msk kokos likör tex malibu
rostad kokos

Koka upp grädde. Ta bort från värmen och lägg i choklad och likör. Rör om tills det blir slätt och häll upp i ischoklad formar. Låt stelna lite och toppa med rostad kokos. Förvara kallt


In action....


Smoked BBQ-sås

Oj vad smarrig denna blev! Skall användas till julens revben. Ni som gillar o`learys baby back ribs måste bara testa denna! Kan användas som sås eller marinad till lite allt möjligt.



3/4 dl chilisås
1 & 1/2 dlketchup
2 msk söt/stark senap
2 msk rapsolja
2 tsk brun farin
2 msk liquid smoke essence
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk svartpeppar
1 krm kajennpeppar


Såhär ser liquid smoke essencen ut och finns att hitta på bla ica maxi




Personliga tavlor

Jag är lyckligt lottad och kan kalla mig gudmor/fadder till Milo som är den gladaste och goaste 1 åring som finns. Idag var vi bjudna på kalas och det var riktigt lyckat

Blev överraskad med att få den finaste presenten själv. Tack Milo (och din mamma och pappa). Så glad för denna fina tavla. Ni som känner oss ser hur personlig och bra den passar in. Till och med barnens kläder är avritade efter verkliga och alla bilder är inspirerade av våra intressen. En gåva som värmer!





Milo fick en personlig tavla av mig också


Wilma och Emmas present fick dock mer uppmärksamhet, inte bara av Milo


 




Fläskytterfile

Det kliar i mina fingrar och jag vill spendera mer tid i köket så det skall jag ägna mig åt mycket efter helgen. Helgen bjuder nämligen på trevliga saker som att fira mamma som fyller år idag och fira Milo som fyllde ett i torsdags

Nu blir det ett träningspass så jag kan äta med gott samvete ikväll =) Vågen visar 0,5 kilo mer än innan semestern men kroppens känns bra mycket plufsigare. Vore väl konstigt det så mycket gott att äta/dricka som jag unnat mig. Men det skall man allt göra på semestern!

Hur gick det med träningen? Löparskorna förblev oanvända, var på tok för varmt. Men 30 min simning i poolen varje dag, barnvagnspromenader på stranden och lite plankan+div övningar på rummet. Känns ok men nu är det på med hårdhandskarna igen


Första rätten lagad, smakade mycket bra och kändes att man var hemma igen. En favorit som ofta går i repris här



Fläskytterfile:
Stek runt om i smör. Lägg på lock på stekpannan och stek på låg värme tills innetemperaturen når önskad temperatur. Här vill vi ha den precis genomstekt, om inte aningen rosa. Ta upp köttet och häll på grädde och nån droppe soya för att trolla fram en god sås

Sallad: Avokado, körsbärstomater, små mozarella, tryffelolja, flinsalt, svartpeppar

Vad blir det för mat?

Oftast när man är utomlands längtar man hem till maten men denna gången vette tusan. Kan inte riktigt komma på något jag saknat. En fincrisp med ost till frukost smakade dock bättre än på länge =)
Förutom all god thaimat har vi också ätit på ett par riktigt bra skandinaviska restauranger som kanske täckte behovet av "vanlig" mat för min del


Några tips på rätter som borde vara dom första man lagar hemma?


Lite av semestermaten....

Stekt ägg och bacon till frukost


Kyckling i sötsur sås


Kyckling med rostad vitlök


Vårrullar


Krabba


Pizza


Borta bra men hemma bäst

Hemma efter en helt underbar semester. Härligt väder, trevligt sällskap och fantastisk mat. 30-35 grader varje dag och ljummet vatten. Älskar thailand mer och mer för varje gång. Långt att åka men värt besväret.

Nu har vi precis myst med julskinka, sill och lax tallrik framför brasan, inte fel det heller =)! Är alltid skönt att komma hem

Nu blir det till att sova ikapp några timmar efter en lång hemresa. Natti natti


Avslutar med ett bildregn från en dag på stranden. Saknar redan värmen!





Håkans bar

Igår hade vi en svensk afton på Håkans bar. Lina hittade ny familj och jag fick killarna för mig själv. Nu blir det spansk sangria. Har ni det bra?


Pool häng

Igår hade vi en slapp dag vid poolen. Alla barnen var glada för det och är som fiskar i vattnet. Idag laddat vi för stranden igen


Emma trivs bäst

Alla njuter av semestern men Emma har det nog bäst. Vill ni skämma bort era barn, åk till thailand!


The beach

Njuter av 35 grader och en paradis strand. Isglass och frappe svalkar mer än det varma havet. Undra hur länge man kan leva såhär utan att tröttna? Länge!


Frozen margarita

Semesterns vanligaste beställning hittills ;) hur har ni det hemma?


Hej från thailand

Här kommer ett livstecken från ett varmt Thailand. Vi solar, badar, äter, shoppar och njuter för fullt. Härliga stränder och underbar mat, inte mycket att klaga på


RSS 2.0