Gott Nytt År
Nyårlöfte: Året 2012 är året då jag ska bli vältränad! Victoria Secret nästa ;) Har ni några?

Krabbsallad

Kött från krabbklor
Avokado
Finhackad rödlök
Finhackad röd chili
Dressing:
Sesamolja
Rapsolja
Soyasås
Flingsalt
Nymalen peppar
Grovkornig senap
1 dl gula senapsfrön
1 dl bruna senapsfrön
2 dl vatten
1 dl äggelcidervinäger
1 tsk salt
ev cayennepeppar
ev honung el råsocker
ev rapsolja
Låt senapskorna svälla i vattnet c 3 tim. Blanda i vinäger och salt. Mixa till önskad konsistens. Smaka av med cayennepeppar (var försiktig, den blir ganska stark som den är), honung/råsocker. Låt stå och mogna c 2 dagar. Om man tycker den blev för tjock efter 2 dar kan man vispa ut den med lite rapsolja
Jordgubbar i apelsinsås
Deras hem var något utöver det vanliga för att inte tala om dom själva. Ett avsnitt värt att se om ni inte har något för er vid halv åtta snåret...=)
Efterrätten har jag gjort hemma med en liten justering. En snygg uppläggning och ni har en perfekt nyårsefterrätt! Vi här är vanligtvis inte så förtjusta i apelsin i efterrätt men detta smakade precis lagom och bara så gott!
Ni hittar min version här och orginalet på recept.nu. Orginalreceptet innehöll grönpeppar vilket inte föll mig i smaken
http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/march/vaniljparfait-med-apelsin-marinerade-jordgubb.html
Bilden är Mats och Kjells

Härliga värdparet

Wokad chilikrabba


Wokad chilikrabba
krabbklor
färsk chili
färsk vitlök
rapsolja
olivolja
soya sause
salt
peppar
Fräs hackad chili och hackad vitlök i rejält med olja (blandat raps och oliv) på hög värme i en wokpanna. Slå klorna så dom öppnar sig och vänd dom i oljan. Salta och peppra. Häll över soya sause och ev mer olivolja. Det skall vara mycket olja i panna. Häll upp i ett djupt fat.
Ät med händerna och räkna med att bli kladdig. Gott med bröd till som man kan använda till att få upp alla olja med, gärna nybakat foccacia
Rostad paprika x 2
1. Peters paprikaröra - kanske det godaste röran jag någonsin ätit. Testa den! Söt, stark och passar till det mesta. Underbar till grillat
http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/february/peters-paprikarora.html

2. Paprikahummus - en lite roligare variant av den traditionella tycker jag. Mättsamt ochbra tillbehör till middagen
http://lisasgodbitar.blogg.se/2010/september/flaskfile-x-2.html



Lax och spenat paj/omelette - lchf
Hade en bit rökt lax kvar från jul så det fick bli en paj till lunch. Spenat finns alltid i min frys - gott och väldigt nyttigt
2 personer
4 ägg
1 dl riven ost
1/2 dl grädde
salt
peppar
1 stor näve bladspenat
4 skivor rökt lax
Tina bladspenaten och hacka laxen. Vispa ihop ägg, ost, grädde, salt och peppar. Lägg i spenat och lax. Smörj en liten form och häll i smeten. Laga i ugn c 20 min 175 grader
God Jul Lisa!
Olga jobbar med mammor och tränar bara hemma. Hon driver http://www.mammafitness.se/ och http://blogg.mama.nu/olgas-blogg/. Har fött 5 barn och ser ut såhär. Jo tack gärna!

Lax med arrabbiata pesto

Lax: Täck en laxfile med arrabbiata pesto och tilllaga i ugn 175 grader c 15 min, skall bli precis genomstekt
Avokadoröra: Mosa en avokado och blanda med 1 msk turkisk yoghurt, några droppar pressad citron, salt och peppar
Blomkål: Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna. Dela blomkålen i buketter och stek c 10 min. Krydda med valfria kryddor

The look of love
Tack Tomten Magnus ;)
Här kan ni läsa Efvas ord om det http://chic.se/efva-attling-the-look-of-love/

Juldagen
Ikväll ska det bli skönt att lämna barnen hos farmor och farfar över natten och bege oss på barnfritt kalas. Visst behöver man pausa och längta efter dom små ibland
Julafton började tidigt med två ivriga tjejer

Förmiddagen spenderades hos fam Simson. Tomten hittade som tur var dit

Hann med en promenad i det underbara vädret

Mer god mat och mysig em/kväll hos fam Högberg

Sillbrickan är min favorit

Julafton
God Jul på er alla!
För att illustrera budskapet tar jag min söta gudson till hjälp, tomte Milo

Ätbara julklappar

http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/may/frukostnotter.html
http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/december/smoked-bbq-sas.html
Godaste sillen
http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/april/senap-och-pepparrotssill.html

Rödbetssallad

Rödbetssallad
c 500 g inlagda rödbetor (se nedan)
1 dl majonäs
1 dl creme fraich
2 tsk dijonsenap
2 tsk skånsk stark senap
2 msk brun farin
salt
peppar
Blanda allt utom rödbetorna. Hacka hälften av rödbetorna grovt och resten finhackat och vänd i. Låt stå c 1 dygn
Inlagda rödbetor
Koka c 1 kg rödbetor mjuka och häll av. Skala och skiva.
Spara 5 dl av kokspat och koka ett par minuter tillsammans med 1.25 dl ättika, 1.5 dl socker och c 10 vitpepparkorn. Låt svalna och häll över rödbetorna. Förvara i burk och låt stå minst 1 dygn
Uppblåst mage
Som vanligt åker också en magtablett ner. Har länge haft problem med uppblåst mage till och från. Ingen värk eller så men känner mig ibland svullen, ofta kvällstid. Blivit mycket bättre med lchf maten men inte helt bort. Började äta magtabletter för ett tag sen och de hjälper faktisk

Ny morgonrutin är också att gå igenom klapparna för att se om Tomten lämnat några nya. Wilma tycker vi har sävedalens finaste gran =) Lätt att göra lite tjej lycklig.
Traditionella färger blev det i år och klädd av Wilma såklart

LCHF?
Middagen igår blev fyllda svampar med rökt kalkon och färskost, stekt sidfläsk och små steklökar

Nougat och hasselnötspralin

Smält nougat över vattenbad
Fyll upp hälften av ischoklad formar
Låt den stelna lite och lägg i en hasselnöt utan skal och tryck ner den lite
Smält choklad över vattenbad
Ringla runt nougaten och låt stelna
Förvara kallt
Vaniljkola
Kulprov: Droppa ner lite smet i kallt vatten. Den är klar när det går att forma en seg kula

Smörkola med smak av vanilj
Cirka 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 tsk vaniljpulver
Gör så här
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
För andra smaker, byt ut vaniljpulvret mot tex kakao, kaffe, krossad turkisk peppar eller hoppa över den helt och få neutrala smörkolor
Bountybollar
Här kommer en av mina nya favoriter bland julgodiset. Gillar ni chokladen bounty? Baka dessa!
Recept och bild är även denna gången stulet från http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
200 g kokosflingor
200 g ljus blockchoklad
Blanda allt utom kokos i en kastrull. Låt puttra 8 min. Häll i kokos och låt svalna. Forma små bollar (c 50 st). Ställ i frysen 30 min eller några timmar i kylen. Smält choklad i vattenbad och doppa bollarna.Lägg på bakplåtspapper. Ringla ev över den choklad som är kvar. Låt stelna och förvara kallt.
Karosell.blogg.se
Här kan ni hitta vårt exemplar http://karosell.blogg.se/2011/december/ett-familjeportratt-och-fritt-fram-att-bestal.html

BBQ burgare
Andra tillbehör: Ost, jalapenos, tomat, guacamole, gul lök

Lakritskola
Bild och recept är stulet från http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/

Ca 40 stycken
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen i mitten innan chokladen har stelnat.
Vit choklad och kokos praliner
Strömming är ett måste på julbordet. Såhär lätt gör ni det http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/april/inlagd-stromming-och-grillning.html

Först ut i baket till julafton blev vit choklad och kokos praliner. Mumsiga och otroligt lätta att göra

200 g vit choklad
1 dl grädde
2 msk kokos likör tex malibu
rostad kokos
Koka upp grädde. Ta bort från värmen och lägg i choklad och likör. Rör om tills det blir slätt och häll upp i ischoklad formar. Låt stelna lite och toppa med rostad kokos. Förvara kallt
In action....


Smoked BBQ-sås

3/4 dl chilisås
1 & 1/2 dlketchup
2 msk söt/stark senap
2 msk rapsolja
2 tsk brun farin
2 msk liquid smoke essence
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk svartpeppar
1 krm kajennpeppar
Såhär ser liquid smoke essencen ut och finns att hitta på bla ica maxi

Personliga tavlor
Blev överraskad med att få den finaste presenten själv. Tack Milo (och din mamma och pappa). Så glad för denna fina tavla. Ni som känner oss ser hur personlig och bra den passar in. Till och med barnens kläder är avritade efter verkliga och alla bilder är inspirerade av våra intressen. En gåva som värmer!


Milo fick en personlig tavla av mig också

Wilma och Emmas present fick dock mer uppmärksamhet, inte bara av Milo

Fläskytterfile
Nu blir det ett träningspass så jag kan äta med gott samvete ikväll =) Vågen visar 0,5 kilo mer än innan semestern men kroppens känns bra mycket plufsigare. Vore väl konstigt det så mycket gott att äta/dricka som jag unnat mig. Men det skall man allt göra på semestern!
Hur gick det med träningen? Löparskorna förblev oanvända, var på tok för varmt. Men 30 min simning i poolen varje dag, barnvagnspromenader på stranden och lite plankan+div övningar på rummet. Känns ok men nu är det på med hårdhandskarna igen
Första rätten lagad, smakade mycket bra och kändes att man var hemma igen. En favorit som ofta går i repris här



Fläskytterfile:
Stek runt om i smör. Lägg på lock på stekpannan och stek på låg värme tills innetemperaturen når önskad temperatur. Här vill vi ha den precis genomstekt, om inte aningen rosa. Ta upp köttet och häll på grädde och nån droppe soya för att trolla fram en god sås
Sallad: Avokado, körsbärstomater, små mozarella, tryffelolja, flinsalt, svartpeppar
Vad blir det för mat?
Förutom all god thaimat har vi också ätit på ett par riktigt bra skandinaviska restauranger som kanske täckte behovet av "vanlig" mat för min del
Några tips på rätter som borde vara dom första man lagar hemma?
Lite av semestermaten....
Stekt ägg och bacon till frukost

Kyckling i sötsur sås

Kyckling med rostad vitlök

Vårrullar

Krabba

Pizza

Borta bra men hemma bäst
Nu har vi precis myst med julskinka, sill och lax tallrik framför brasan, inte fel det heller =)! Är alltid skönt att komma hem
Nu blir det till att sova ikapp några timmar efter en lång hemresa. Natti natti
Avslutar med ett bildregn från en dag på stranden. Saknar redan värmen!




Håkans bar
Igår hade vi en svensk afton på Håkans bar. Lina hittade ny familj och jag fick killarna för mig själv. Nu blir det spansk sangria. Har ni det bra?
Pool häng
Igår hade vi en slapp dag vid poolen. Alla barnen var glada för det och är som fiskar i vattnet. Idag laddat vi för stranden igen
Emma trivs bäst
Alla njuter av semestern men Emma har det nog bäst. Vill ni skämma bort era barn, åk till thailand!
The beach
Njuter av 35 grader och en paradis strand. Isglass och frappe svalkar mer än det varma havet. Undra hur länge man kan leva såhär utan att tröttna? Länge!
Frozen margarita
Semesterns vanligaste beställning hittills ;) hur har ni det hemma?
Hej från thailand
Här kommer ett livstecken från ett varmt Thailand. Vi solar, badar, äter, shoppar och njuter för fullt. Härliga stränder och underbar mat, inte mycket att klaga på