Vingryta med sidfläsk
Jag är barnsligt förtjust i syltlök! La till det i detta receptet men det går ju lätt att utesluta om man inte gillar det
Vingryta med sidfläsk
2 kg nötkött av högrev
400 g rökt sidfläsk i bit
4 morötter
20 små champinjoner
15 små lökar
Rapsolja
4 vitlöksklyftor
1 flaska rött vin
1 buljongtärning, gärna kalv
C 4 dl vatten
Salt och peppar
En knippe färsk persilja, både blad och stjälkar
2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
15 syltlökar
Använd en stor gjutgärnsgryta
Skär hälften av det rökta sidfläsket i stora bitar. Lägg i grytan
Skala morötterna och hälften av lökarna. Skär dem och hälften av champinjoner i stora bitar. Lägg i grytan och bryn tillsammans med sidfläsket
Skär nötköttet i 4 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i rapsolja i het panna och lägg i det i grytan
Skala och krossa vitlöken med en kniv och lägg i grytan
Häll i vin och låt koka upp . Ta bort skummet som blir
Salta och peppra och lägg i persilje stjälarna, torkade timjan och lagerblad
Låt grytan sjuda c 1 - 1,5 timme tills köttet är mört. Hit kan man förbereda och låta stå ett dygn eller två
Koka upp grytan igen. Tillsätt buljong och vatten
Skär restan av sidsfläsket i små bitar och bryn tillsammans med resten av lökarna och champinjonerna, dela dom på mitten om dom är stora.
Lägg ner tillsammans med hackade persiljeblad och syltlök precis innan servering