Semester - åter 15 december

Då var det äntligen dax för den efterlängtade semestern! Nu packar vi ihop oss för att möte Lina, Johan, Vincent, Carro, Peter och Ella på flygplatsen. Håll i er Thailand, här kommer vi =)

Sålänge får ni hålla till godo med gamla recept. Ni hittar olika kategorier till höger att titta runt i.

För er lchf:are finns det lchf recept i kategorin lchf men även i övriga kategorier


Vi hörs snart igen,  Kram på er


Här ligger jag snart!


Ögonfransförlängning

Vi gav bort en ögonfransförlängning till Jessica i present, tyckte hon var värd att skämma bort sig lite. Igår blev det äntligen av. Jag kunde inte låta bli att testa jag med.

Jättenöjd med resultatet! Nu hoppas vi det håller för en thailandsemester =)

När jag vaknade imorse såg jag ut såhär. Känns som detta kan bli något att bli beroende av





Här var vi http://www.beautyandsoulgoteborg.se/

Kola och mjölkchoklad glass

Helt sinnesjukt god glass! Åhh om jag ändå kunde skicka över lite till er =) Blev alldeles lagom krämig med bitar av seg kola och mjölkchoklad i

Hade ett gäng överblivna kolor från gårdagens fika. Med risk för att äta upp dom så gjorde jag något med dom. Blev en glass. Toppen att göra av godis/kakor som blivit över. Denna var dock tillräckligt god att jag rekommenderar er att göra kolorna bara för att kunna göra glassen.

Fråga mig inte hur jag lyckades men jag provsmakade en sked och åt inte mer. Jag kanske håller på att bli sjuk? Väntar tills jag får bjuda någon på denna...


5 ägggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
Överblivna kolor (http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/november/graddkola-med-choklad-topping.html)

Dela vanlijstången och skrapa ur fröna. Sjud 1/2 dl grädde med vaniljen och låt svalna
Vispa resten av grädden hårt
Vispa ägggulor och socker till ett vitt skum
Rör ner den avsvalnade grädden i äggskummet
Vänd ner den vispade grädden
Hacka kolar och vänd i
Klä en sockerkaksform i plastfolie och häll i smeten. Låt stelna över natten eller minst 5 tim

Frukostbrickan

Dagens frukostbricka: Ostplätt (http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/september/hummersoppa-med-ostplattar.html) med stekt ägg, fincrisp med ost och den obligatoriska espresson


Efter dagislämning och löprunda har vi nu landat hemma och skall börja packa lite smått inför thailandsresa. Oj vad jag längtar!

Löprundan gick bra, förutom några små hinder som stormen Berit lämnat efter sig

Tomtegröd lchf

Frukosten idag blev en lchf variant av tomtegröt. Smakar inte som den vanliga gröten men äts på samma sätt och samma smaker



Såhär lätt gör man den:

Smält 1 msk smör i en kastrull
Lägg i 125 g keso, 2 ägg, 1 msk grädde, 1 tsk vaniljpulver, 1 tsk kanel, 1 tsk sötningsmedel och rör om tills det tjocknar
Servera med mandelflarn, kanel och ev mjölk

Nästa gång ska jag testa att smaksätta med lite saffran!


Första advent

Har ni julkänsla? Det har jag! Är som ett barn vid julen, älskar denna högtid. Mycket är nog förknippat till mat och bak men gillar allt runt omkring...pynt, musik, ljus mm

Idag firade vi 1 advent med silllunch

Glögg och baconlindade dadlar som start. Perfekt tilltugg till glöggfesten
http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/september/baconlindade-dadlar.html



Varmrökt laxtårta http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/april/pask-och-fodelsedagskalas.html


Ägg med gräddkaviar


Gräddkaviar låter som en skum blandning men är så gott! Som godast på en bit knaprigt knäckebröd

Blanda hårt vispad grädde med lite kaviar och finfin hackad gullök


Trevlig första advent på er!


Egen inlagd sill

Jag brukar alltid lägga in egen sill men har fuskat och använt "5 min sill" som redan är inlagd i ättika. Denna gången testade jag att göra från grunden. Resultatet blev fast och god fisk, billigare och nyttigare! Man får börja c 1 vecka innan den skall ätas men det mesta sköter sig själv. Det enda tidskrävande var att flå fisken men det gick ganska snabbt när man velat sig igenom dom första.

Såhär gjorde jag...

Steg 1. Köp 1.2 kg färska sillfileer i fiskbilen och frys över natten

Steg 2. Blanda 3 msk socker, 3 msk salt, 1 tsk vitpeppar, 0.5 dl rapsolja och 3 msk ättika 12 %. Lägg fileerna i en form och häll över blandningen. Täck med plast och låt stå och gravas i kylen 2 dagar. Gärna med något tungt på.

Steg 3. Ta upp och skölj fileerna och flå dom. Man kan dra av skinnet försiktigt med händerna. Lägg fisken i handflatan och dra med ena handen och håll emot med andra.

Steg 4. Koka upp 8 dl vatten, 3 dl ättika 12 %, 3 msk salt, 3 msk råsocker och 7 vitpepparkorn och låt svalna. Lägg fisken i formen och häll över blandningen. Låt stå i kylen 8 tim

Steg 5. Fisken är nu klar att läggas in i valfri smaksättning

För er som tyckte det lät krångligt funkar det utmärkt att köra på 5-minuters sillen, då börjar ni direkt med smaksättningen

Mina smaksättningar blev såhär....

Senap och pepparrot - min absoluta favoritsill som återkommer år efter år. Ni hittar den här http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/april/senap-och-pepparrotssill.html


Vitlök och dragon - Blanda 2 dl creme fraich, 2 tsk majonäs, 1 msk hackad dragon, 1 msk hackad gräslök, salt, svartpeppar och en stor pressad vitlökklyfta

Rom och dill - Blanda 2 dl creme fraich, 2 msk majonäs, en burk röd stenbitsrom, 1 hackad rödlök, 1 msk hackad dill, salt och peppar



Kärlek vid första ögonkastet


Tunn saffranspannkaka

Pannkaksfrukost med julkänsla idag



6 st pannkakor

5 ägg
1 dl vatten
1/2 dl kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk vaniljpulver
1 påse saffran
1 nypa salt

Blanda allt och låt svälla ett par minuter. Stek tunna pannkakor i smör. 

Ni som inte kör lchf och har kokosmjöl eller fiberhusk kan byta ut mot dinkelmjöl
 




Raclette grill

Igår bjöd mamma och pappa på raclette middiag. Ett trevlig sätt att äta där alla lagar sin egenmåltid. Man hackar och ställer fram olika ingredienser. Man plockar själv vad man gillar, steker, kryddar och häller på grädde & ost och gratinerar. Man kan äta sin gryta med bröd, ris eller som den är. Det bästa är att dom är små så man kan göra fler olika varianter

Raclette är igentligen en ost man skall använda i rätten men vi brukar ha lite olika ostar och det funkar lika bra. Raclette grillar finns att hitta i div olika affärer som säljer hushållsmaskiner





Två av mina varianter

Till vänster: Kyckling, bacon, champinjoner, feferoni, paprika och chili ost, grädde
Till höger: Lövbiff, paprika, scharlottenlök, champinjoner, mögelost och grädde


Kanelsnittar

Alla ni som inte gillar småkakor har inte testat dessa =) Bästa kakorna som finns. Knapriga och sega på en gång

Jag brukar göra enl orginalreceptet så det blir kolasnittar men ídag smaksatte vi dom med kanel, riktigt goda och lite extra julkänsla



100 g smör
1 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk sirap
1/2 msk kanel
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt

Blande smör och socker. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, vaniljsocker och salt. Häll i smöret och blanda. Häll i sirap och knåda till en deg. Dela i tre och rulla ut till längder. Lägg dom med mellanrum på en plåt och platta till dom med en gaffel. Strö över lite lite råsocker. Grädda 10 min i mitten på 175 grader. Skär när dom svalnat lite

Min hjälpreda


Efter morgonbaket blev det en tripp till allum för lite shopping. Vi hann med att luncha med det här gänget också


Åt en grymt god laxburgare med pepparrotssås och diverse grönt. På restaurang Briggen


Nu blir det snart fredagsträning och sen middag hos Mor och Far, lyx! Trevlig fredag på er



Zucchini pasta

Idag blev det chilin jag gjorde häromdan till lunch (http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/november/chiligryta.html). Hyflade zuccini och la i botten. Blev väldigt god när den blev varm och lite mjuk av köttet.
Detta ska jag äta till köttfärsås nästa gång eller andra grytor.





Wienernougat

Wienernougat är jul för mig. Aldrig testat göra egna förut men det var löjligt enkelt och löjligt gott


 

100 gram mörkchoklad 70 %
250 gram nougat
100 gram flagad mandel

Gör så här:
Rosta mandelns i en torr panna, se upp så den inte blir bränd.
Ställ åt sidan och låt svalna.
Börja med att smälta nougaten över ett vattenbad, och när den har smält så bruter du ner chokladen och rör tills allt har smält och blandats
samman.
Vänd då ner den rostade mandeln.
Häll upp i formar klädda i bakplåtspapper , ställ svalt.
Skär i bitar när wienernougaten är kall.


Wilma längtar till söndag då dom ska plockas fram




Receptet kommer från http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg


Gräddkola med choklad topping

Farligt goda blev dessa! Kan göras på två sätt. Jag gjorde dom mjuka och ganska höga. Kan även göras plattare och lite knaprigare, blir mer som daim då



2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
200 gram mjölkchoklad

Koka ihop grädde, sirap och strösocker till en kola. Tar c 15-25 min. Gör ett kulprov efter 15 min och om det börjar bli klart med c 2 min mellanrum.

Kulprov: Droppa lite av kolan i kallt vatten. För mjuka kolor skall det precis gå att forma till en boll. För hårdare skall bolen bli ganska fast

Häll kolan i en form klädd i bakplåtspapper. Låt stelna lite. Smält chokladen över vattenbad och bre över. Låt svalna ytterligare en stund och skär i önskade bitar. Förvara i kylen


Har helt förträngt vilken dålig karaktär jag har när det gäller sötsaker. Blir begränsat med julbak för mig i år. Efter att ha provsmakat både under tiden och efter slog jag snabbt in dom klara i kartonger och gick med resterna till Jessica. Nu går det hur bra som helst att låta bli, konstigt att det skall vara så svårt bara för att man har det tillgängligt.
Blev träning en timme efter det och löpning imorse så nu glömmer vi det snedsteget ;)

Burgare med bea och jalapenos

Träning - Burgare - Bastu, ingen dålig onsdagkväll det! Bearnaise istället för hamburgedressing och starka jalepenos...mmmm!

Hemligheten med grymt goda burgare är att köpa fin färs och inte steka den för länge. Skall vara rosa i mitten. Tänk på att man äter detta rått när det serveras råbiff



Stek biffar med salt och peppar
Lägg på västerbottenost i pannan när dom är klara
Toppa med bea, lök, jalapenos


Dagens sämsa: Det var helt omöjligt att låta bli att smaka på julgodiset
Dagens bästa: Ni behöver inte vänta tills på söndag med att få recept

Egen produktion

Idag pysslade jag ihop en tavla som skall hänga i vardagsrummet med ett citat ur en låt av Stefan Andersson. Jag älskar budskapet i texten


Uppdaterat: 17.09 - efter en blogg kommentar ändrade jag mig snabbt om en liten detalj och såhär ser den ut nu. Tack, jag känner mig mer nöjd nu =)


Inspirationskällan till tavlan har ni här....



Anywhere is paradise


Some people got to live on a big city street
So crowded and noisy, can’t hear their heartbeat
Someway they stay in their own hometown
Others kind of’ like it keep moving around


But baby I could live near or far
Anywhere between here and some shooting star
As long as I’m always where you are


Cause anywhere is paradise when you're with the one you love,
Anywhere is a place that's nice when you're with the one you dream of,
Anywhere is paradise when you're with a love that's true
There's nowhere I'd rather be baby than anywhere with you


Some people want to be where the big money is
Some want to be in Hollywood showbiz
Some got to be where they know what things mean
Others just want to be where I can be seen


But baby anywhere for me will do
Anywhere between here and that far off moon
As long as I’m always there with you


Cause anywhere is paradise when you're with the one you love,
Anywhere is a place that's nice when you're with the one you dream of,
Anywhere is paradise when you're with a love that's true
There's nowhere I'd rather be baby than anywhere with you


Your heart and mine joined together like hand and glove
We already found our forever on earth as in heaven above
So baby, anywhere will do for me
Cause’ wherever in the world we'll ever be
Will always be the land of love


Cause anywhere is paradise when you're with the one you love,
Anywhere is twice as nice when you're with the one you dream of,
Anywhere is paradise nothing could be more true
There's nowhere I'd rather be baby than anywhere with you
Anywhere with you
Anywhere with you

 


Kokosbollar lchf

Wilma älskar och baka (till min stora förtjusning). Häromdan bakade vi lchf kokosbollar som fick bra betyg av alla i familjen



15-20 st

2 msk kallt kaffe
1 tsk vaniljpulver
1-5 msk sukrin/sötrix
2-5 msk kakao
100 g kokos + att rulla i
100 g smör

Låt smöret stå framme en stund och blanda allt. Forma små bollar och rulla i kokos. Låt stå i kylen ett tag. Ta sedan fram ett par minuter innnan dom skall ätas


Detta satte igång ett sug på att baka julgodis så vi såg till att bjuda in fam Simson på söndag. Nu är julgodis tillverkningen igår. Recept kommer när det är klart och provsmakat. Tog snabbt ett beslut att skippa lchf just denna dag så vänta er inga figurvänliga recept ;) Menyn är sillllunch och julgodis, två av de bästa sakerna med julen


Nedräkning

Om en vecka sitter vi i luften på väg mot detta. Längtar! Thailand - here we come!



Utmaning: Skämma bort sig och njuta till 100 % av semestern utan att komma hem och vågen visar + 5 kg. Några semestertips för att hålla formen?

Kyckling och curryröra i wrap

Dessa wraps kan fyllas med lite allt möjligt. Dagens blev stark och smarrig.

Wilma (4 år) tyckte det smakade pannkaka och åt som en häst, alltid lika kul



Wrapsrecept hittar ni här http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/september/taco-wraps.html

Dagens fyllning: Kyckling och curryröra, savoykål, körsbärstomater, gurka, feferoni, sambal oelek

Kyckling och curryröra:
Skär kyckling i små bitar. Stek i smör och krydda med massa curry, paprikapulver, salt, spiskummin, svartpeppar. Låt kycklingen svalna och blanda med creme fraich, majonäs och hackad lök


Idag startade dagen bra med frukostbuffe på Cederlöfs cafe i Sävedalen. Jag älskar frukost ute. Smakar alltid så gott efter en promenad


Glada Milo var med


Han ville ha bulle men mamma sa nej =)


Chiligryta

Det finns olika varianter av chiligryta. En sort med köttfärs och bönor och så finns det en riktig. Här kommer den riktiga....

Prova! Ni kommer inte bli besvikna. Gör inget om den får stå nån dag i kylskåpet så behöver inte göras samma dag som man skall äta



2 kg högrev av ox eller nötkött
2 gula lökar
2 röda chili
4 vitlöksklyftor
1 msk jalapenos
2 röda paprikor
50 g smör
2 msk tomatpure
1 burk krossade tomater
3 dl vatten
1 dl rött vin
1 msk spiskummin
1 msk örtsalt
1 msk chilipulver
1 msk paprikapulver
1 tsk oregano

Hacka lök, vitlök, chili, jalapenos, paprika i grova bitar och brn i smör. Skär köttet i tärningar och lägg i när grönsakerna blivit mjuka. Krydda. Lägg i tomatpure, krossade tomater, vatten och vin. Låt koka under lock i 2 timmar. La av lockat och låt puttra på låg värme ytterligare 1-2 timmar. Köttet skall koka sönder och vätskan koka in. Rör om då och då under tiden det kokar

Idag serverades den med creme fraich och en röra av kikärtor, tomat, persilja och pressad lime. Det mesta passar till, sallad, guacamole, ris, bröd mm


Sidfläsk

Nu kommer ett sånt där recept som ni bara måste testa. Lova mig att ni inte blir avskräckta av tilllagningstiden. Sätt in den på kvällen så är den klar på morgonen, hur smidigt som helst



1 bit rimmat sidfläsk
nymalen svartpeppar
färsk alt torkad rosmarin

Skär ett rutmönster i fettranden på fläsket. Lägg i ugnsform med fettet uppåt. Peppra och strö över rosmarin. Tillaga långt ner på 100 grader i 10 timmar (går att ta ut det från c 7 tim om ni är otåliga)

Chokladröra

Ibland kan jag få ett helt obeskrivligt sug efter godis/sötsaker. Då brukar jag bara äta, det kommer tillräckligt sällan för att jag kan göra det. Idag fick jag det dock för sent för att orka ta mig till affären och här hemma är skåpen rensade. Testade på att göra en lchf vänlig chokladröra som stillade mitt sötsug. 

Smakade betydligt bättre än vad det såg ut =)



1 msk kakao
1 msk vispgrädde
1 tsk sukrin

Rör ihop och ät



 


Knäckebröd

Äntligen ett gott lchf knäckebröd. Älskar knäcke med smör och mycket ost

2 plåtar

2 dl solrosfrön
1/2 dl krossade linfrön
1/2 dl sesamfrön oskalade
1/2 dl pinjekärnor alt pumpakärnor
4 msk fiberhusk
1 tsk salt
5 dl vatten

Blanda allt. Låt svällla 10 min. Det blir som en kletig klump. Dela den och lägg varje klump på bakplåtspapper och lägg bakplåtspapper över. Pressa ut med händerna eller kavla. Grädda i 160 grader 1 tim och 15 min. Har det inte stelnat då stäng av och öppna ugnen och låt stå på eftervärme



Fotosession

Marie var gullig och tog lite bilder på tjejerna med hennes fina kamera. Tack vännen!

Blev grymt sugen på att investera i en riktigt bra kamera






Helgsnacks

Så goda! Enda nackdelen med dom är att det är lätt att äta för många




Ugnsbakad lök med creme fraich och löjrom

Vi testade en variant av min favoriträtt, löjrom med klassiska tillbehör. Här med bakad gullök istället för bröd. Blev mycket gott. Löken var precis lagom mjuk och otroligt söt. Mmmm vill äta det igen....




Gullök
Smör
Rapsolja
creme fraich 34%
löjrom alt sikrom
flingsalt
nymalen svartpeppar
färsk dill alt gräslök

Skär bort toppen och botten på löken. Dela den på mitten. Lägg i ugnsfast form. Pensla med smör och raps olja. Tillaga i mitten av ugn 175 grader 1 tim. Ta ut och låt svalana lite, äts ljumna. Toppa med creme fraich, löjrom, flingsalt, svarpeppar och färsk hackad dill

Ett delmål avklarat

Jag kommer i mina smaljeans!!! Heja mig

Hur: Lchf mat i 3 månader + träning 5 gg i veckan (löpning, workout, styrka, promenader)
Reflektion maten: Jobbigt? Ibland när kanelbullar står på bordet men då får man bita ihop. Lchf maten är supergod och jag unnar mig vin+lite sött på helgerna. När man är nöjd kan man unna sig den där kanelbullen också 
Reflektion träning: Tar emot att ge sig ut i mörker och regn ibland men så skönt när det väl är gjort! Har aldrig varit en tränings person men nu är jag fast. Mår bättre och är piggare än nånsin
Irritation: Varför skall gravid/put magen vara så svår att få bort? Bara att fortsätta kämpa
Nästa mål: Kunna sitta bekvämt i mina smaljeans




Kyckling i vinsås

Smarrigt och perfekt att göra på vin som blivit över. En klick creme fraich till är obligatoriskt



4 kycklingfileer
1 burk hela champinjoner
1 påse steklök/smålökar
2 röda paprikor
1 näve inladga gurkor
1 röd chili
2 msk tomatpure
3 dl rödvin
2 msk färdig kalvfond
5 dl vatten
salt
peppar
spiskummin
paprikakrydda
smör

Bryn kycklingen i smör och krydda med salt, peppar, spiskummin och paprikakrydda. Lyft ur kycklingen och stek lök, chili och champinjoner ett par minuter. Lägg i parprikor, gurka, tomapure och kycklingen. Häll på vin, vatten och kalvfond och låt puttra c 30 min. Servera med en klick creme fraich

Tillbehör: nudlar/ris/potatis/pasta. Shirataki nudlar för vår del



Vino Pasta tre

Igår var en poppis dag att gå ut och äta i Göteborg för vi lämnade ställe efter ställe som var fullbokat. Orutinerade som vi är hade vi inte bokat bord. Hamnade till slut på Vino Pasta tre på Berzeligatan och hade en mysig kväll med mat, vin och tjejsnacka.

Förrätten: Carpaccio på kalv. Supergod men aningen mycket citron för att vara perfekt


Huvudrätt: Oxfile med grönsaker i vin sky. God men inget extra. Köttet var tyvärr ingen 10 poängare. Rött men lite segt. Tråkigt men sista rätten vägde upp det...


Dessert: Tre sorters creme brulee, choklad, vanilj och hallon. Full pott! Choklad var helt magisk, vanilj strax efter, hallonen på tredje plats men jättegod den med. Jag mycket nöjd =)!




Lakritspastiller

Hemma från en förmiddag med bus på öppna förskolan, lunch och promenad i det underbara höst/vinter vädret. Såhär kan en helt vanlig fika på öppna förskolan se ut. En bär prinsess klänning, en ligger på golvet, en ligger på sne och mammorna får sitt efterlängtade kaffe


Man blir trött av en förmiddag ibland alla barn och just nu känner jag mig som Milo gjorde på vägen hem. Ska göra ett försök att rycka upp mig med lite träning och sen fixa till mig för middag på stan!



Om det är någon mer än jag där ute som är svag för godis, gärna lakrits. Så vill jag tipsa om dess lakritspastiller. Smakar inte alls som godis så förvänta er inte det. Men smakar lakrits och stillar det värsta godissuget. Perfekta att ha hemma

Finns på nätet (tex lchfbutiken) eller i affärer som säljer lchf produkter. Jag har turen att vår närbutik, ica supermarket vallhamra torg, gör det


från lchfbutiken.se 

Hårda pastiller helt utan tillsatser, socker eller sötningsmedel.

Innehåll: extrakt från äkta lakritsrot från ekologiska odlingar.
En ask innehåller 25g = 6,5g kolhydrater i hela asken (ca 90 pastiller)



Sesambröd

Imorse åt vi en helt "vanlig" frukost. Ostmacka och kokt ägg. Kan bli galet sugen på vanlig macka ibland. Finns ju mängder med lchf bröd så man behöver inte gå och längta, bara till att baka. Bröden behöver aldrig jäsa heller vilket är skönt. På 20 min har man rykande färskt bröd



1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 dl skalade sesamfrön
3 ägg
2 dl riven ost

ev vallmö

Blanda alla torra ingredienser. Lägg i ost och ägg och rör till en jämn smet. Bred ut på bakplåtspapper och strö över vallmo om ni vill ha det. Grädda mitt i ugnen 225 grader 8-10 min.


Mums!


Snart skall jag och mina tjejer gå till öppna förskolan och ikväll väntar middag med mina vuxna tjejer på stan.
Ha en härlig dag!



Lax i västerbotten och basilika sås

Testade att göra en variant av denna fantastiska rätt http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/november/varmrokt-lax-i-basilika-och-vasterbottensas.html fast med lax tilllagad i ugn istället. Gick bra och blev en god middag. Varianten med den varmrökta laxen vinner dock om man ska jämföra dom



2 ungsbakade laxfileer
2 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottenost
2 msk fryst hackad basilika
1 bit hackad purjolök
Några droppar tabasco
salt
peppar
smör

Värm smör i en stekpanna och fräs purjolök, basilika och tabasco. Häll på grädde och krydda med salt och peppar. Låt koka ihop c 5 min tills det tjocknat. Dela laxen i bitar, lägg i den och  västerbottenost precis innan det ska ätas. Vänd några gånger med sked men låt det inte koka ihop. Osten skall bara bli halv smält



Lax med grönsaker i kokosmjölk

Idag blev det lax till lunch. Mitt nya favvo sätt att tilllaga laxen sen Jessica bjöd på det för ett tag sen



Lax:
Krydda lax runt om. Jag använde flingsalt, svartpeppar och chiliflarn
Lägg i form och toppa med skivade citroner. Tilllaga i ung 175 grader tills den blir precis genomstekt, c 15 min

Grönsaker:
Woka valfria grönsaker, här blev det frysta idag. Blanda i röd currypasta och kokosmjölk. Låt puttra 10 min

Soppa med sting

Idag blev det en soppa med nötkött, korv och rotfrukter. Stark och god blev den

Dessa ostplättar är grymma till soppa om ni inte testat dom
http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/september/hummersoppa-med-ostplattar.html



Soppan innehöll detta, på ett ungefär....

1.2 kg nötkött
4 starka chorizo korvar, 95 % kötthalt
3 morötter
1 palsternacka
1 rättika
1 röd paprika
2 burkar passerade tomater
4 dl vatten
2 dl grädde
2 msk sambal oelek
2 röda chli
2 gula lökar
4 msk paprika krydda
salt
peppar
smör

Skär korven i bitar och bryn i smöret. Lyft ur grytan. Skär köttet i bitar, hacka lök & chili och bryn det i samma smör (korven ger massa god smak). Häll på passerade tomater, tomatpure och vatten och låt koka 1 tim. Hacka rotfrukterna och lägg i dom, korven och grädden. Låt koka ytterligare 40 min.


Saffranskaka

Jag längtar efter allt man äter på julen, som saffran till exempel. Testade därför en ny kaka som genast blev en favorit. Gillar ni saffranspannkaka och ostkaka så baka denna genast! Glöm inte grädden och hallon till





Kakan:
4 ägg
500 g keso
1 dl hackad sötmandel
3 dl vispgrädde
1 msk kanel
1 påse saffran
2 msk sötningsmedel eller socker (öka/minska beroende på hur söt ni vill ha den)
Formen:
smör
1 dl mandelflarn

Blanda ingredienserna till kakan. Smörj en form med smör och lägg i hälften av mandelflarnen. Häll i kaksmeten och strö över resten av mandelflarnen.

Grädda i 200 grader 45-50 min

Lammstek med vitlök och rosmarin

Några som är bra på spontana saker är våra vänner Lina&Johan. Trevligt tycker vi som inte är sena att hänga på. Igår blev det middag och drinkar hos oss.

Lammstek stod på menyn. Älskar lamm. Och gårdagens blev perfekt



Lammstek
vitlök
rosmarin
flingsalt
peppar
olja

Putsa lammet och skär bort ev hinnor. Stick ner en kniv på c 10 ställen och tryck in en vitlöksklyfta i varje hål. Gnid in steken i olja och rulla i hackad färsk rosmarin, svartpeppar och flingsalt. Tilllaga i ugn 175 grader tills innetemperaturen är 60 grader (c1-1.5 tim). Ta ut och lägg i folie tills temperaturen gått upp till 64

Tillbehör: fänkål, paprika, morötter, champinjoner, rödlök med pressad citron, smör och tillagat i ugn.
Vitlökssmör och rödvinsås


Lite dans blev det visst också...





Gräddstuvad savojkål

Ëntrecoten var helt klart höjdpunkten på gårdagens middag men den finns inte så mycker recept att dela med sig av. Köp fint kött och stek det helt enkelt

Testade ett nytt tillbehör som var super. Använs som grönsaker till middagen eller altarnativ till pasta/ris/potatis



Gräddstuvad savojkål

Koka upp 3 dl grädde
Krydda valfritt (jag använde tabasco, vitpeppar, salt, muskot)
Lägg i 1/4 strimlat savojkåls huvud
Låt koka 5 min
Klart!


Savoykål ser ut såhär i affären



Köttfärslimpa med bacon

Testade att göra en baconinlindad köttfärslimpa igår. Länge leva husmanskosten! Blev gott men nästa gång skippar jag nog bacon, tillförde inte speciellt mycket

Receptet nedan är naturell. Smaksätt gärna med något. Min favorit är kapris och dijonsenap




Blomkålsmos
Koka blomkålsbuketter i grädde och mjölk. Häll av lite vätska och spara den. Mixa och krydda med peppar, salt, muskotnöt och en klick smör. Tillsätt lite mer vätska om det behövs. Skall bli som potatismos, lite lösare

Rårörda lingon
Blanda frysta lingon med lite sukrin (alt råsocker, ej lchf). Låt stå tills det tinar och rör om då och då

Gräddsås
Koka upp skyn från köttfärslimpan med grädde, salt, peppar, nån droppe soya och lite kalvfond

Köttfärslimpa
700 g nötfärs alt blandfärs
1 gul lök
3 msk vispgrädde
2 tsk kalvfond
salt
peppar
smör
2 paket bacon

Finhacka löken och stek den mjuk i smör. Blanda ihop allt utom bacon. Fukta diskbänken och lägg ut plastfolie. Lägg på baconskivorna och sedan köttfärsröran till en limpa. Rulla ihop och ta bort plasten. Bryn runt om i stekpanna. Tillaga i ugn 100 grader tills innetemperaturen blir 70 grader

Om man inte använder bacon blandar man bara allt, formar till en limpa och in i ugnen


Fläskfile med oliv och briefyllning

Här kommer receptet på middagen. Smakade mycket bra. Fyllningen kan man variera beroende på vad man gillar




Putsa en fläskfile och skär ett djupt snitt. Salta och peppara runt om och i snittet. Fyll med brie skivor och olivtapenad (http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/november/olivtapenad.html). Linda in den i seranoskinka. Bryn runt om. Tillaga i ugn 175 grader tillls innetemperaturen är 64 grader.

Disco och pepparbiff

Förmiddagen spenderades på öppna förskolan som idag hade disco, succe!


Mys paus


På vägen hem fyndade jag pepparbiff med kort datum som blev en lyxlunch på 5 min. Åt den med gräddsås på stekresterna + grädde, en klick vitlökssmör från helgen och halloumi och avokado



Morgonpigga Emma

Emma är betydligt mer morgonpigg än vi andra. Inte jätteglad över det men det har sina fördelar. Klockan är nu 8.36 och Emma sover middag (?), huset är nystädat, ätit en rejäl frukost och förberett middagen

Frukost i lung och ro


Middagen förberedd. Recept kommer senare, om det blir gott ;)




Sallad med taco kyckling

Blev en sallad idag. Görs inte lika ofta på höstern/vintern men det är dumt. Med lite varma saker i går det lika bra



Grönsallad
Kyckling stekt i smör, rapsolja och rejält med tacokrydda
 (
http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/september/tacokrydda-1.html)
Skivad rödlök
Knaperstekt bacon
Riven ost

Servera med guacamole


Wilma snodde kameran idag igen. Hon lyckades fånga min stora kärlek på bild. Lampan ovanför köksbordet. Heter Octo och ingår i Secto design serien.






Mosat ägg med smör

Man måste ha snabba alternativ hemma för dom tillfällen när man inte hinner, vill eller orkar laga mat. Makrill i tomatsås är perfekt! Blev lunchen idag

Har ni smakat ägg mosat med smör? Låter tokigt men är jättegott. Äggen funkar utmärkt att koka kvällen innan för er som inte hinner det på morgonen. Mosa sen med en gaffel och klicka i lite smör. Krydda extra om ni vill eller ät som det är

Lunch: Makrill i tomatsås med piri piri krydda och mosat ägg med smör och aromatkrydda. En bit brie till kaffet

 

Citronlax

Idag bjöd Jessica på lunch. Blev en mycket smarrig lax med goda tillbehör. Jessica brukar hävda att hon inte kan laga mat men jag börjar misstänka att hon lurat mig. Blivit många goda måltider där

Laxen var kryddad runt om och toppad med citronskivor. Tilllagad i ugn c 15 min och på eftervärme med locket öppet c 10 min. Citronen gjode fisken saftig och var god att pressa över


Efterrätt med bär (blåbär, hallon,mango), vispadgrädde och nötter


Smörsteka grönsaker

Smör gör underverk för grönsakerna. Dessa hamnade på tallriken i helgen. Tillsammans med fläskytterfile, gräddsås och vitlökssmör, mums!

Hetta upp rejält med smör. Stek brysselkåk, scharlottenlök och champinjoner på medelvärme c 10 min. Salta och peppra


Till dessert blev det denna underbara choklad mousse. Denna gången använde jag 85% mild mörk choklad och smaksatte med 2 tsk start kaffe

http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/february/chokladmousse-lchfgi.html






Gynning och Veronica Maggio

Igår hade jag en riktig lyxdag med mina tjejer. Förmiddagen spenderades med Jessica & Lina på Gynnings utställning. Vet inte vad som var trevligast, utställningen eller mat&&vin utan barn...tror det sista ;)

Åkte vidare till Marie & Terre för en lyxig hemmalagad tapasmiddag och efter det Veronica Maggio på trädgårsföreningen och en lång natt med mycket dans och många skratt

Tack för en underbar dag/kväll/natt!

Mor & Dotter


Min favorit tavla. Var nära att det blev en dyr tripp...


Mycket fint att titta på


Berömda räkmackan på Heaven 23. De luxe varianten med löjrom


Veronica Maggio gjorde bra ifrån sig och var en riktigt "good feeling" konsert






Olivtapenad

Olivtapenad är gott, nyttigt, ganska dyrt att köpa och löjligt lätt att göra själv



4 dl urkärnade gröna oliver, gärna med paprikafyllning
2 dl urkärnade svarta oliver
2 msk kapris
1 röd chili
3 msk olivolja

Mixa allt. Låt oljan rinna i under tiden mixen går. Får gärna vara lite småbitar kvar



Tillsammans med dessa underbara chips blev det fredagens tilltugg till vinet innan maten

http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/august/vasterbotten-och-peppar-snacks.html


Ikväll väntar middag och Veronica Maggio med mina kärra tjejer, längtar!





Lökringar

Dagens middag blev en omelette. Istället för att lägga löken i testade jag att fritera lökringar och ha till, blev supergott! Perfekt att ha till mat eller som snacks



Lökringar

Skala en gul eller rödlök och skiva den. Dela så det blir ringar. Hetta upp c 1 cm rapsolja i en stekpanna med kant. Låt stå på medelvärme och låt löken ligga i tills den fått färg på bägge sidor. Låt torka av på hushållspapper




Omelette med chili, skinka och squash

Vispa ihop 2 ägg, 1 msk grädde, 1 msk vatten, salt och peppar. Häll i en panna med olja. Lägg i strimlad skinka, chili och riven squash. Låt stå på medelvärme tills den är genomstekt 

Varmrökt lax i basilika och västerbottensås

Det här är en rätt jag inte riktigt vill beskriva. Ni MÅSTE testa själva, så gott var det



varmrökt lax
2 dl vispgrädde
2 dl riven västerbottenost
2 msk fryst hackad basilika
1 bit hackad purjolök
Några droppar tabasco
salt
peppar
smör

Värm smör i en stekpanna och fräs purjolök, basilika och tabasco. Häll på grädde och krydda med salt och peppar. Låt koka ihop c 5 min tills det tjocknat. Lägg i varmrökt lax och västerbottenost precis innan det ska ätas. Vänd några gånger med sked men låt det inte koka ihop. Osten skall bara bli halv smält

Jag åt med riven squash. Struntar ni i lchf så hade nog pasta passat bra till



Nu blir det slappa i soffan med minsta tjejen innan vi hämtar stora på förskolan. Efter en minst sagt svettig löprunda med vagnen är vi välförtjänta av vila

Hej från soffan


Äpplepaj

Idag blev det fika. En riktigt god sådan. Ni som älskar äpplepaj och gillar nötter och kokos måste testa, både lchf ätare och ni andra



Äpplepaj

3 äpplen
2 msk sötmandel
2 msk hasselnöt
2 msk kokosflingor
100 g smör
kanel
kardemumma

visprädde
vaniljpulver

Skall och dela äpplena. Lägg i form och pudra över kanel och kardemumma. Mixa nötter och kokos och klicka i smöret på slutet. Smula över äpplena och tillaga c 20 min på 175 grader, tills äpplena är mjuka och pajen fått färg

Servera med lätt vispad grädde smaksatt med vaniljpulver

Friterad Squashplätt med dijonsås

Blev ett experiment till lunch. Mycket gott. Påminde lite om falafel/potatiskaka i smaken



4 st plättar

1/2 squash
2 ägg
1 dl västerbottenost
1/2 dl hackad persilja och dill (jag använda fryst)
1 dl mandelmjöl
1 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
salt
peppar
Rapsolja

Riv squashen grovt och lägg i durkslag. Salta och låt dra några minuter och krama ur vätskan. Vispa äggen. Riv västerbottenost fint. Blanda allt och låt dra några minuter. Hetta upp c 1 cm olja i en panna med hög kant på medelvärme. Klicka i 4 plättar och tryck till lätt med stekspaden. Stek/fritera dom tills dom fåt färg på bägge sidor. Tar c 5 min



Dijonsås

1 dl turk yoghur
1 msk majonäs
1 msk dijonsenap
2 tsk curry
1 tsk svartpeppar
2 msk hackad pujolök

Rör ihop

Äggmacka

Frukosten blev en rostad pones med kokt ägg. Älskar äggmacka

I em blir det löpning och middag hos mor&far. Annars vet jag inte vad en grå och regnig dag som denna skall bjuda på. Vissa dagar är det svårt att ta sig för något, idag är en sån


Jessicas (jul)skink omelette

Idag tog jag och Emma oss en långpromenad. På vägen hem blev vi bjudna på lunch av Jessica och Milo. Delar av julskinkan kom genast till användning

Jessicas skinkomelette
Vispa ihop 4 ägg, 1/2 dl vatten och rejält med strimlad julskinka och stek i olja tills den är klar

Servera med avokado m keso och sallad


Milo var mer sugen på min mat än sin egen


Jag och nyvaken Emma





Julskinka!

Dagens frukost blev en pones med ost, gruka och skinka. Inte vilken vanlig skinka som helst, nämligen julskinka. Vi är tokiga i det i vår familj och brukar göra ett gäng varje gång säsongen när mar sig. Perfekt att äta som den är eller att ha i paj, pizza , omelette mm.

Någon som vet om det finns någon helt sockerfri? Druvsocker brukar ju tyvärr finnas med i de flesta =(

Recept på pones hittar ni här
http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/october/pones-med-osttopping.html


Bara tjejer

Magnus har åkt på kurs och är borta till fredag. Blev snabbt påmind om hur tråkigt det är att laga mat till sig själv (räknar inte med en välling ätande och en som gärna ätit spagetti och köttfärssås varje dag)

Middagen igår blev därför lättlagad, dock inte mindre god för det

Smörstekta kantareller och varmrökt lax

RSS 2.0