Jag har flyttat!

Idag flyttar jag! Ni hänger väl me?

www.lisasgodbitar.se



På min nya blogg hittar ni (precis som nu) LCHF recept, matsinspiration, bakning och lite annat ur mitt liv. Alla gamla recept följer med







Bountybitar, LCHF

Efter en härlig dag med lunch och strosande i stan avslutade vi kvällen igår med räkmiddag och dessa godbitar till efterrätt. En ny sötsaks favorit som man kan äta med hyfsat gott samvete =) Mycket goda



100 g kokos
25 g kokosfett
1/2 dl sötninsmedel tex sukrin (kan uteslutas)
1/2 dl grädde
1/2 dl kokosmjölk
70 g mörk choklad, minst 70 %

Smält kokosfett och sötningsmedel. Rör i övriga ingredienser (utom chokladen) och låt sjuda. Ställ i kylen c 1 tim. Forma till avlånga bitar och ställ i frysen en stund eller i kylen lite längre. Ta ut och doppa i smält choklad som svalnat något. Låt stelna i frys/kyl och förvara sedan i kylen


Gänget på stan



Lunch ute är oftast inget problem att hålla hyfsat lchf. På Åhlens fick jag omelette som alternativ till riset

Räkor!

Dagen inleds med att göra en omgång chilimajonäs inför kvällens "Svenssson" måltid, räkor! Godaste tillbehöret till skaldjur är helt klart denna chilimajonäsen

http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/september/chilimajonas.html



För er som bor i mina kvarter vill jag tipsa om att ICA Supermarket Vallhamra har färska räkor för 99 kr/kilot, snacka om fynd!



Senap och dragonsås

Idag blev det fisk igen. Har ni reflekterat över hur mycket fisk jag äter nu för tiden? Får väl se hur länge det håller i sig. Ett av mina mindre nyårslöften =) Fisk är gott, nyttigt och lättlagat så varför äter man det så sällan?

Dagens sås blev grym! Är det nått jag behöver öva på så är det såser, det vill jag verkligen bli bättre på


På tallriken mer än sås ligger stekt fisk och grönt mos (http://lisasgodbitar.blogg.se/2012/january/gront-mos-1.html)


Måtten är cirkamått...

3 scharlottenlökar
50 g smör
1 tsk mjöl el annan redning (kan utestlutas, såsen blir lite tunnare)
3 dl grädde
1 msk torkad dragon
1 tsk fryst persilja
1 tsk dijonsenap
salt
peppar

Fräs finhackad lök i smör. Pudra över mjöl och låt puttra c 5 min. Häll på grädde och krydda. Låt puttra 3 min. Smaka av och krydda ev mer



Keso och havreplättar med kanel

Som ni kanske märker har jag helt snurrat in på plättar. Så gott och kan göras lite hur som helst. Snabbt går det också. Viktigast av allt, lika populärt hos barnen! Wilma (4,5 år) jublar när det blir plättar till frukost

 

250 g keso
3 ägg
3 msk havregryn som mixat till mjöl
1 tsk salt
rejält med kanel

Kök allt i mixer/matberedare. Stek små plättar eller pannkakor i olja eller smör

Idag åt jag med kesella utrörd med hallon toppat med olika nötter


Jordnötspaj med tryffeltäcke

Jag måste sluta läsa matbloggar! Hur sugen blir man inte av denna bild. Får det bli nästa gång det är dags att synda

Recept och bild från http://minbebis.com/blogg/jennysmatblogg/urgod-jordnotspaj-med-tryffeltacke/



Du behöver till en rund form ( 20-22 cm )
1 1/2 dl sirap
350 gram jordnötssmör
1 dl finhackade jordnötter
9-10 dl cornflakes

460 gram mjölchoklad
2 dl vispgrädde

Gör så här :
Koka upp sirapen i en kastrull, tag bort kastrullen från värmen.
Rör ner jordnötssmöret och rör tills du får en slät smet, rör ner de hackade jordnötterna och cornflakes.
Krossa de mesta av cornflaksen.
Platta sedan ut degen i den smörade formen.
och ställ kallt medan du gör chokladtryffel.
Koka upp grädden på svag värme , och bryt ner mjölkchokladen i en skål.
Häll sedan upp den heta grädden över chokladen och rör om / mixa tills du fått en slät len smet.
Häll sedan över detta över botten.
Ställ kallt – gärna över natten.

Och servera med en klick god gräddglass.





Förutom när jag läser matbloggar =) så går det "nya nyttiga" 2012 bra. Ordning och reda på maten och träningen igång. Idag blev det en underbar löptur medans solen gick ner. Visst är det skönt med lite vardagsliv igen.


Från dagens öppna förskolan, som vanligt på onsdagar ;)


Hallonplättar

Denna frukosten är kanske något för er som brukar äta havregrynsgröt till frukost. En roligare variant kommer här



Hallonplättar
1 dl havregryn (mixade till mjöl)
2 ägg
2 äggvitor
1 dl mjölk
1/2 dl hallon
1 tsk kardemumma
salt

Topping
Kesella
vaniljpulver
pistagenötter
1 dl hallon

Blanda ägg och mjöl. Häll i mjölk och salt och rör till jämn smet. Rör i hallon och stek till 4 plättar. Servera med kesella utrört med vaniljpulver, hallon värmda och mosade och pistagenötter

Fiskburgare

Snart borde jag ha lagat allt som går men det är det som är det roliga med mat. Finns alltid något nytt och går att variera med smaker i all oändlighet. Idag blev det fiskburgare hos oss. En ny rätt för oss som jag inte lagat för sista gången

Jag har redan bestämt mig för att nästa fiskburgare skall kryddas med korander, lime och chili. Mmmmm!



300 g torsk
100 g lax
1 citron
3 msk bladpersilja
1 ägg
salt
peppar
pofiber (kan uteslutas)

Hacka fisken i bitar. Mixa tillsammans med rivet citronskal+lite saft, persilja, ägg, salt och peppar. Ställ i kylen c 15-30 min. Forma biffar och lägg på en skärbräda. Strö över lite pofiber (eller ströbröd). Hetta upp rapsolja och lägg ner burgarna med pofiber sidan nedåt. Strö över lite pofiber på andra sidan när dom ligger i pannan. Stek ett par minuter på varje sida

Tillbehör: Citron och haricots verts & scharlottenlök stekta i sesemolja och sesamfrön

LCHQ

Jag fick en fråga om det "nya" begreppet, LCHQ. Low Carb High Quality. Jag tror stenhårt på detta. Tycker dock det låter som ett nytt namn på ett "gammalt sätt" att leva. Jag brukar säga att vi äter LCHF till största delen och med sunt förnuft. Vilket för mig låter som LCHQ. JAg tror att väldigt många som äter LCHF redan äter på detta sätt.
Visst att fett som grädde, smör och ost är tillåtet men vissa verkar tro att det är det ända man äter och gärna häller i sig. Riktigt så är ju inte fallet. Många undviker till stora delar helt mejeriprodukter, lite olika vad man tål

- Ät bra fetter från oliv/rapsolja, avokado, fisk, nötter, kokosolja, frön mm

- Uteslut socker och ät måttliga mängder av bra kolhydrater som finns i tex bär, rotfrukter, fullkornsris, quinoa, bulgur, små mängder frukt.

Grunden är alltså fortfarande att utesluta socker och vitt bröd/ris/pasta. Ät mycket grönsaker, protein och bra fett!


LCHF pizza

Idag blev det pizza middag. Lchf pizza i botten toppad med ruccola och rödlök




Pizzadeg
4 ägg
4 msk vatten
2 dl kokosmjöl
4 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 msk oregano
1 tsk salt

Vispa ägg poröst. Rör i vatten. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan i. Kavla ut på en plåt. Använd plastlim mellan då degen är kletig. Tilllaga 7 min 200 grader. Ta ut och topppa med valfri topping och tillaga c 10 min i ugn

Vår topping idag
Tomatpure
Riven ost
Riven julskinka
Soltorkade tomater + marinaden de legat i
Feferoni


Kokosolja

Jag har hittat den perfekta produkten! Nyttigt och verkar gå att använda till lite allt möjligt. Hittills har jag testat att steka i det, blir en härlig doft och lite lite smak av kokos. En tesked i varmt vatten är galet gott och blir som en variant av kokos the, fast bättre! Nån som har några mer tips på vad man kan ha det till?

Jag köpte mitt på ICA Maxi, finns säkert i de flesta affärer


Nudelsallad och kycklingsoppa

Efter en kylig familjepromenad värmde vi upp oss med två varianter av thaimat. Älskar thaimat! Lätt att slänga ihop av lite vad som finns hemma. Såhär blev dagens varianter



Denna rätten har en bas som vi ofta använder. Så gott till det mesta

Gör en marinad av lika delar sesamolja och pressad lime. Blanda i hackad chili, massa koriander och rödlök. Vänd i kokta nudlar (glas eller shirataki) och räkor



Stek kyckling i kokosolja och krydda med ingfära och salt. Bryn blomkålsbuketter, strimlade vattenkastanjer och scharlottenlök i kokosolja. Lägg i kycklingen och tillsätt röd cyrry pasta. Häll på kokosmjölk och ev lite extra grädde. Smaka av och tillsätt ev mer ingefära och kokosmjölk. Toppa med hackad koriander


Familjen på vift...

Champinjonsallad med pesto

Igår blev det spontan middag hos mor och far med familj och delar ur tjocka släkten. En trevlig kväll med mat, vin och spel

Mitt bidrag till middagen var sallader. Testade en ny variant som snabbt blev en ny favorit. Riktigt gott



Champinjonsallad med pesto
Lägg hackad ruccola på ett fat. Strö över skivade champinjoner. Toppa med rikligt med pesto. Ringla över lite olivolja

Peston får gärna vara hemmagjord men går såklart med köpt också. Min ser lite olika ut. Gårdagens blev såhär....

1 kruka basilika
Lika mycket bladpersilja
50 g cashewnötter
30 g pinjenötter
100 g riven parmensan
1 vitlöksklyfta
c 1.5 dl god olivolja
c 0.5 dl rapsolja
salt
peppar från kvarn

Mixa basilika, persilja, nötter, parmensan, vitlök. Tillsätt lite olja i taget och fortsätt mixa till önskad konsistens. Krydda med cayennepeppar och smaka av om det behövs salt och peppar


Vi spelade ett frågespel som hette Bezzerwizzer. Jag är ingen spelfantast men detta var faktiskt trevligt. För övrigt spelades det yatzy, ett spel som aldrig blir för gammalt och där barnen lätt roas av att få slå tärningarna




Kesella med kanel&kardemumma äpple

Detta är det godaste jag ätit med kesella hittills! Ständigt på jakt efter att göra den där lilla nyttiga saken god också =)



Kokt ägg med örtsalt

Lchf fralla m smör och ost (http://lisasgodbitar.blogg.se/2012/january/nybakade-kardemummafrallor.html)

Kesella:
Rör ut kesella (jag köper icas 0,1) med vaniljpulver.
Stek 1/4 äpple i kokosolja, kanel och kardeumma. Lägg över kesellan medans den är ljummen
Strö över nötter/frön. Jag kör denna fast utan honung (http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/may/frukostnotter.html)


Jordärtkockspure med tryffel

Idag blev det 3 små rätter hos oss. Inte den varianten man beställer på Kina restaurang utan 3 av mina favoriträtter


1. Jordärtkockspure med tryffel

Skala och skiva jordärtskockor. Koka dom i grädde. Häll av all grädde men spara den. Mixa jordärtskockorna och häll på lite grädde i taget tills det blir önskad konsistens. Smaksatt med salt, peppar och tryffelolja. Toppa med valfritt tillbehör och ringla över olja gjord på olivolja, finhackad vitlök och basilika

Idag toppade jag med små små bitar av bacon och champinjoner frästa i rapsolja. Min favorit att toppa med är halstrad pilgrimsmussla


2. Carpaccio

http://lisasgodbitar.blogg.se/2011/september/carpaccio-med-bresola.html


3. Löjrom med creme fraich, rödlök, flinsalt och nymalen svartpeppar

Lax täckt med chili och vitlök

Dagens lax blev en succe!



Lägg en bit laxfile i en form. Salta och peppra. Lägg räkor och lök vid sidan om (kan man hoppa över). Fräs MASSA vitlök och chili i rapsolja och häll över laxen. Skvätt över vitt vin över allt och tillaga i ugn c 20 min eller tills laxen är precis genomstekt. 175 grader

Torr lax är det värsta som finns så fega inte och låt den stå för länge. På sushi äter man den rå

Nybakade kardemummafrallor

Finns det något bättre än nybakat bröd till frukost! Idag blev det lchf frallor med smak av kardemumma. 5 min förberedelser och 15 min i ugnen, smidigt värre



4 dl bakerix
4 ägg
1 tsk kardemumma
blå vallmo

Vispa äggen pösiga i c 3 minuter med elvisp. Häll i bakerix och kardemumma och knåda degen samtidigt med degkrokar. Smeten blir som en gröt. Klicka ut till 6 st bullar på bakplåtspapper. Blöt en sked med kallt vatten och gör bullarna någolunda släta. Strö över vallmo. Grädda längst ner i ugn 175 grader c 17 min. Dela dom på höjden när du äter dom



Vänner för livet

Förutom familjen har jag turen att vara omringad av goda vänner som gör mitt liv rikt. Idag tittade barndomsvänner med kids förbi på lunch och lek.

Blir nästan lite sentimental när jag tittar på dessa bilder. Underbara vänner och underbara barn. Lyckliga jag!










Julskinka, lchf

Julskinka! Har hon blivit tokig tänker ni som är trötta på julmaten. Det kanske jag har men jag rekommenderar er att göra detsamma

Kostar så gott som ingenting såhär efter jul och perfekt att tillaga, svalna, riva/hacka/skiva och frysa in i portionsförpackningar. Lätt och smidigt att ta fram och ha i omeletter, pajer, wok, pizza mm

Så ut och shoppa julskinka nu!



Vispa ihop ett ägg med dijonsenap. Pensla skinkan och strö över mandelmjöl eller pofiber. Tillaga i ugn


Grönt mos

Grönt mos är ett bra tillbehör för oss som vill undvika/hålla nere på kolhydraterna. Finns så mycket goda alternativ till pasta/ris/potatis/bröd så jag förstår faktiskt inte folk som säger att dom inte skulle klara sig utan


Grönt mos till vänster på bilden

Cirkamått

4 buketter blomkål
4 buketter broccoli
2 msk grädde
2 msk riven stark ost
flingsalt
svartpeppar
lökpulver

Koka blomkål och broccoli mjuka. Mixa tillsammans med grädde, ost och kryddor. Glöm inte smaka av! Ät direkt eller värm på låg värme när det skall ätas

Solgul kesella

Är inte det minsta trött på julens saffrans smak och idag åkte lite i frukosten. Ett bra sätt att pigga upp den annars kanske tråkiga kesellan. Tillsammans med en bärkompott blev det riktigt smarrigt




Kesella:
Rör ihop kesella med vaniljpulver och saffran.

Bärkompott:
Koka upp ett par frusna bär tillsammans med några droppar vatten tills det tjockar, låt svalna något (jag använde rabarber och jordgubb)

Toppa med valfria frön/nötter


Torsk med äggsås

Mumsig middag idag! Torsken lagade jag på Mats&Kjells sätt som vann Halv åtta hos mig veckan på bla detta. Äggsåsen är den bästa jag gjort hittills så detta receptet skall läggas på minnet




Äggsås:

50 g smör
2 scharlottenlök
1/2-1 msk mjöl (kan uteslutas)
4 hårdkokta ägg
3 dl vispgrädde
2 msk hackad persilja
salt
vitpeppar

Smält smör. Fräs finhackade scharlottenlökar och häll på mjöl. Låt puttra 3 min på medelvärme. Vispa så det inte bräns. Häll över 3 dl vispgrädde och salta och peppra. Lägg i hackad persilja och finhackade hårdkokta ägg. Vänd i såsen ett par gånger på låg värme

Pocherad torsk:

Lägg torskfileer i en form. Salta rikligt runt om. Häll över kallt vatten och några iskuber. Låt dra 30 min. Lös en fiskbuljongtärning i vatten i en form. Lägg i torsken och häll över 2 dl vitt vin+. Tillaga i 160 grader i ugn tills innetemperaturen når 48-50 grader


Köpfri månad

Jag läste en artikel för ett tag sen om vad vi svenska lägger pengar på. Blev livrädd och insåg att man själv köper en del skäp. Bestämde mig för att utmana mig själv med en köpfri månad. Ångrar det redan när jag skriver detta ;) Jag behöver inget så borde inte vara svårt alls men ställer mig in på att det kommer vara fruktansvärt jobbigt och kanske inte alls gå. Undantag får såklart bli mat och saker (nödvändiga tex blöjor) till barnen

Tror ni jag klarar det?






Hummercocktail

Vårt bidrag till nyårsmenyn var förrätten. Blev en lyxvariant av en sallad jag brukar göra med räkor. Den blev inte sämre av att byta ur räkorna mot hummern. Denna rätt hamnar på topp 10 listan över godaste jag vet



4 personer

2 humrar
1 mango
1 avokado
1/2 rödlök
1 röd chili
3 msk färsk koriander
4 msk pressad lime
2 msk sesamolja
flingsalt
svartpeppar

Blanda en dressing av olja, lime, koriander, chili, salt och peppar. Skala hummern och skär köttet i bitar. Skär mango och avokado i bitar. Finhacka rödlöken. Vänd i dressingen. Häll upp i glas och servera


Såhär ser varianten med räkor ut


Nyår i bilder

Gott nytt 2012! Hoppas ni firande in det nya året på ett lika trevligt sätt som vi

Dagens outfit från HM garden collection


I år hade festen ett tema


Många snygga masker


Massa god mat


Dansgolvet var något utöver det extra i år!


Ett kyligt 12-slag


RSS 2.0