Godaste picknick mackorna

Igår var det Valborg. Hade inte min bästa dag men pallrade oss ändå bort för lite picknick med vännerna vid den årliga valborgs brasan vid Härlanda Tjärn.

Missade tyvärr att fota dom smaskiga mackorna men fick betyget "kanske den godaste macka jag ätit" så testa nästa gång ni skall ut på picknick!

- Bre tunnbröd med rejält med färskost. Lägg på mor matildas senaps gratinerade skinka (eller valfri annan kokt påläggs skinka). Lägg över knaperstekt bacon och ruccola, rulla ihop.

Efterrätten blev vit choklad doppade jordgubbar rullade i kokos.Brukar rosta kokosen innan men det gick bra med naturell också


Jag och Wilmis i härliga vårvädret


Vincent bjöd Wilma på fiskedammen

Jessica och Wilma med Vincents vinst

Wilma och Vincent fick gå med mormor Mia och få ansiktsmålning

Vincent valde blixt och eldflammor


Wilma ville ha stjärna och blå/vit fjäril

Brasan



Trädgårds yatzy

En av Wilmas alla fina presenter var trädgårds yatzy.Kul spel som man kan leka ute i solen med sina barn. Reglerna kan man anpasssa lite så det passar åldrarna. Perfekt sätt att få sola själv medans barnen blir underhållna =)

Finns att köpa på ICA maxi som för övrigt fått en ny fin hemsida där man kan se sortimentet

http://www.icamaxihemochfritid.se/


Vecka 33

Bebis

Nu väger din bebis ca 2 kg och är 43 cm lång. Bebisen ökar nu sin vikt med ca 225 g i veckan. Nu uppfattar bebisen ljus och mörker, dag och natt. Underhuds fettet lagras upp. Nu börjar din bebis kunna reglera sin kroppstemperatur.

Du

Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. Men det kan vara olika, huvudsaken är att din egen kurva växer som den ska. Du kan öka mycket i vikt och det är inte konstigt. Just nu behövs mycket näring både till dig och din bebis, så sluta inte äta för att du är orolig över stor viktökning. Prata med din barnmorska om du oroar dig för din vikt.


Samuels tomatsallad

Grillad idag igen såklart. På grillen låg sidfläsk, korv och majskolvar. Till det blev det en gammal favorit sallad. Lova att testa denna, sååå god!




Samuels tomatsallad

Blanda en dressing av...

Olivolja
Flytande honung
Balsamvinäger
Salt
Peppar
Pressad vitlök
Finhackad rödlök

Vänd i körsbärstomater delad på två eller fyra



Innan maten drink för tjejerna. Sprite, is, blåbär och lime. Hade jag inte haft en bebis i magen hade lite malibu kokos rom fått åka i min också...


Just nu - fredagsmys med Wilmis, Magen och Magnus


Lyckliga jag!

Igår fick jag den bästa frågan på väldigt länge, kanske nånsin. Svaret var självklart - Jag vill gärna bli din gudmor sötaste Milo!

Tack Jessica och Robin för hedersuppdraget. Ni har gjort mig väldigt lycklig

Milo - Jag skall skämma bort dig massor!






Lamm på grillen

Häromdan gick vi förbi en Lidl butik och tittade in. Brukar aldrig handla där men glad att vi gjorde ett undantag. Sprang på t-bone stek av lamm för 69 kilot. Idag åkte det på grillen och smakade himmelskt gott! Sur på mig själv att vi inte köpte på oss ett gäng inför kommande grillningar



Lamm t-bone stek med vitlök och rosmarin (hade funkat lika bra med lamm racks)
Hacka färsk rosmarin och vitlök. Blanda med olivolja, salt och peppar. Gnid in köttet och låt ligga i påse över natten. Grilla ett par minuter på varje sida

Tillbehör: Potatissallad med färskpotatis, turkisk yoghurt, majonäs, fransk senap, hackad purjolök, riven pepparrot, salt och peppar

Sparris och färskostfyllda champinjoner från gårdagens inlägg



Färskost fyllda champinjoner

Grillat idag igen, svårt att låta bli när vädret är så underbart. Dagen godaste var champinjonerna! Underbart goda

Fläskfile med vitlökssmör
Paprika
Sparris
Ananas

Färskost fyllda champinjoner
Ta bort stammen ur champinjoner. Blanda färskost med färsk timjan, torkade chiliflarn, salt och peppar. Fyll champinjonerna och lägg på grillen.
Man kan såklart köpa färdig smaksatt färskost också


Potatispaket med smör och dill
Förkoka färskpotatis 15 min. Skiva och lägg i folieark. Lägg över färsk dill och smörklickar och vik ihop till ett paket. Grilla 10-15 min. Öppna och rör om nångång.
Man kan använda potatis som redan är helt kokt också, korta bara ner tiden på grillen

 

 


Brietårta - sparris - potatissallad

På påskaftonskvällen blev det grillafton. Grillade mejramkorv och fläskfile med olika tillbehör

Brietårta - underbart gott tycker jag. Ha som tillbehör till middagen, på ostbrickan, buffebordet eller varför inte som förrätt med lite kex till. Kan även göras i ugnen.

Brietårta

Brieost rund
Körsbärstomater
Färsk basilika
Flingsalt
Peppar
Olivolja

Lägg en rund brieost på ett folieark. Lägg dubbelt med folie i botten. Nagga den lite med en gaffel. Dela körsbärstomater i 2-4 delar. Lägg över färsk basilika. Salta och peppra och ringla över olivolja. Vik ihop till ett foliepaket och lägg på grillen 10-15 min. Den skall helst inte rinna ut så mycket som på bilden ovan men den smakade lika bra ändå, dock lite svårare att ta för sig. En perfekt tilllagad bietårta håller ihop så man kan lyfta över den på ett fat och rinner ut när man sätter kniven i den, låter lättare än vad det är =)



Sparris med tryffel och parmensan

Sparris med tryffel och parmensan
Grilla sparris och lägg på ett fat. Salta och ringla över olivolja med tryffelsmak och riven parmensan


Potatissallad - perfekt att göra med resterna från färskpotatis. Är dock tillräckligt gott att koka nya färskpotatisar också för att kunna göra det. Smaken går att variera i oändlighet.Kombinationen nedan är en av mina favoriter. Färsk pepparrot är något som också gör sig bra till

Potatissallad med smak av senap

Kall kokt färskpotatis
Salladslök eller purjolök
Rädisor
Turkisk yoghurt
Majonäs
Dijonsenap
Stark/söt senap
Salt
Peppar
Cajennepeppar

Dela potatisen i önskade bitar. Hacka lök och rädisor. Blanda en dressing av övriga ingredienser och rör försiktigt ihop.


Påsk och födelsedagskalas

Här firade vi både påsk och födelsedag på påskafton. Blev en härlig dag ute med påskbuffe, tårta, kubb och grillning. Resten av påsken har vi mest vilat, njutit av vädret, lekt&provat Wilmas alla fina presenter och ätit rester.

Födelsedagsbarnet


Påskbuffe på gång


Laxtårta

Laxtårta
Botten:
400 g kavring
150 g smör

Mixa brödet i matberedare. Smält smöret och kör tillsammans med brödet. Tryck ut i en form med löstagbar botten. Tryck ut smeten och platta till

Fyllning:
5 hårdkokta ägg, hackade
400 g varmröktlax, finhackad
1 dl hackad gräslök
2 matskedar söt/stark senap
2 dl creme fraich
salt
vitpeppar

Blanda fyllningen och lägg över botten. Lägg över plastfolie och låt stå ett par timmar eller över natten.

Dekoration;
Sikrom
Gräslök

Dekorera tårtatn innan den serveras











Långfredagen blev en lååång dag

Dagen har bestått av massa påskmys, matlagning, trädgårdshäng, boule och grill

Frukostägg, fincrisp med brieost, färsk mango. Färsk frukt på frukostbordet skall jag bli bättre på för det är ju så gott!


Min påskgumma målade äggen


Jag fick ett ägg med glasögon



På väg för att ge bort teckningar och samla godis

Mormor och morfar fick vitsippor också

Lekplatsen på vägen hem

På eftermiddagen blev det boule och grillning på Ljungkullen. Pappa var grillmästare och skötte sig exemplariskt


Fläskfile med vitlökssmör, halloumi, sallad med vattenmelon och en sallad vi brukar kalla kimchi som ni skall få recept på senare. Den är riktigt god och finns ofta till grillat i vår familj/släkt


Trött tjej fjäskade med pappa och blev buren en bit hem




 


Inlagd strömming och grillning

Igår hade jag en jobbig dag med trötthet och illamående men som tur var så släppte det efter en förmiddag i sängen och orkade fixa lite inför påskafton och ha en mysig eftermiddag ute

Strömmingen är inlagd och ligger och drar till sig. En av mina favoriter på påsk-midsommar-julbordet


Inlagd strömming (cirkamått)
Strömmingfile 500 g
Mjölk 2 dl
Ägg 2 st
Rågmjöl 4 dl
Salt
Smör
Olja
Morötter 2 st
Rödlök 1 stor el 2 små
Purjolök 1 st
Hela svartpepparkorn 20 st
Lagerblad 5 st

Lag:
Vatten 3 delar, 3 dl
Socker 2 delar, 2 dl
Ättika 12 % 1 del, 1 dl

Klipp av fenorna på strömmingfilerna.
Vispa ihop lika delar mjölk och ägg och låt strömmingen dra i det över natten eller ett par timmar.
Blanda rågmjöl och salt på en tallrik.
Vänd filerna i mjölet. Smält smör och olja i stekpanna och stek filerna på bägge sidor, dom skall få lite färg. 
Låt ligga och torka av på hushållspapper.
Koka upp lagen och låt svalna.
Varva strömming med skivade morötter, skivad rödlök, skivad purjolök, lagerbland, svartpepparkort i en glasburk/form.
Häll över lagen så den täcker allt (gör ev mer om det behövs) och låt stå i kylen 1-2 dagar innan den skall ätas.



På grillen blev det entrecote, ungersk bratwurst, mejramkorv och majskolv. Dyraste färska majskolven jag köpt men den var värd varenda krona! Med såhär fina råvaror behövs det mycket till. Smör och salt till majsen och vitlökssmör till köttet



Kaffe (mjölk för dom små) efter maten


Magnus tittar till nybyggda björnbär spaljen. Skall målas i samma svarta som huset nästa år





Senap och pepparrotssill

Snart påsk! Här vankas det påsk/födelsedagskalas för Wilma som fyller år på påskafton. Här kommer recept på den absolut godaste sillen enligt mig. För er som kommer hit kan ni förvänta er att hitta den på påskbuffen =)



Senap och pepparrotsill

1 förp 5-minuterssill eller egen inlagd
1/2 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
2 msk skånsk söt senap
1.5 msk dijonsenap
1 msk råsocker (kan väljas bort)
0.5 msk vinäger
4 msk fint riven pepparrot
1 dl fint hackad gräslök
nymalen vitpeppar

Låt sillen rinna av, dela i bitar om den inte är det. Blanda övriga ingredienser och rör i sillen. Låt stå ett par timmar eller över natten.

Härlig dag

Idag har jag och Wilma haft en riktig mysdag med Jessica och Milo

Wilma visar dagens outfit

4 års kontroll. Wilma fick godkänt stämpel på allt. Efter det bjöd Jessica på frukost


Efter det blev det promenad och belöning i form av glass på triumf glass. Jag testade en ny marsipan smak, mumma! Man får dock älska marsipan för den smakade massor


Strosade runt i Sävedalen och Partille och gjorde lite ärenden och shoppade. Milo fick sin första solhatt


Wilma ville gärna hålla hand med Milo


Ritpaus solen


Torsk med kapris och knaperstekt bacon

Idag blev det torsk till middag. Gjorde foliepaket som vi tänkte lägga på grillen men det slutade med ugnen och det gick ju bra det också




Torsk med kapris och knaperstekt bacon

Torsk
salt
peppar
dijonsenap
bacon
kapris
smör

Salta och peppra torsken runt om. Lägg den på ett folieark. Bre på ett tunt lager med dijonsenap. Lägg lite smörklickar på. Lägg över knaperstekt bacon och kapris. Vik ihop foliet till ett paket och tillaga tills fisken är klar. Vi gjorde i ugn 175 grader 15 min

Tillbehör: Kokta ägghalvor och spenat och citron hummus

Spenat och citron hummus
Mixa:
Kikärtor
Bladspenat (jag använde fryst)
Sesamfrön
Pressad vitlök
Pressad citron
Olivolja
Paprikapulver
Salt
Peppar


Hårdonut

Idag tog jag mig till stora staden för frukost och strosande med Marie och Terre. Tog på krafterna men det var det värt för en mysig dag med goaste tjejerna. Fick shoppat lite småsaker men mest glad är jag över min present från Marie

En hårdonut som jag varit så avunsjuk på hennes. Superenkelt att sätta upp. Tack så jättemycket igen vännen!

Såhär ser den ut


Och i håret. Missade lite hårstrån, skyller på att det var första gången


Jag gömmer mig bakom en latte på Capuccino. Ingen märkvärdig frukost men vi fick solplats och det vägde tyngre




Anna of scandinavia

Denna barnvagn har jag klickat hem till bebisen i magen. Har ju inte använt den ännu så vågar inte rekomendera den men det känns bra, stabil och smidig. Känns nästan för bra för att vara sant med tanke på priset, därför är jag inställd på det värsta men ibland får man chansa

Totalpris 2700 kr (både ligg och sittdel) och då får man den hemskickad

http://www.annaofscandinavia.se

Vår är helsvart. Finns i svart, rött och färgen på bilden (kaki)



Köttbullar i kantarellsås - Kanel och smörstekta äpplen med vaniljgrädde

Min förkyldning börjar äntligen gå åt rätt håll. Hostar mig igenom nätterna men får iallafall vara feberfri och idag orkade jag med en dag ute. Tjejerna kom på besök och vi njöt för fullt av solen

Lunch blev köttbullar i kanatarellsås


Köttbullar i kantarellsås
Blanda köttfärs, riven gullök, salt, peppar, ägg. Forma bullar och stek i smör

Smörstek gula och trattkantareller med salt och vitpeppar. Häll över vispgrädde, matlagningsgrädde och soya. Lägg i köttbullarna och låt puttra c 10 min

Ugnsbakade tomater med parmensanost

Dela tomater på mitten. Pensla med olivolja, salt, peppar. Tillaga i ugn c 2 tim på 100 grader. Häll över riven parmensan

Efterrätten blev en LCHF favorit

Kanel och smörstekta äpplen med vaniljgrädde
Skala, kärna ur och dela äpplen. Stek i mycket smör och krydda med kanel, man kan även tillsätta råsocker om man vill ha det lite sötare. Stek på bägge sidor c 10 min tills dom mjuknat

Vispa grädde och skrapa ur fröna ur färsk vaniljstång och rör i


Milo fick testa vår nyköpta vagn och Wilmas gamla solhatt

Ella och Milo var måttligt roade av denna leken

 


Tjejkalas

Äntligen har Wilma fått ha sitt första kalas med bara kompisar. Hur stort detta är för en 4-åring går nog inte riktigt att beskriva innan man upplevt det.

Lyssnade på alla råd och gjorde enklast möjliga maten. 9 nöjda tjejer så det var nog tur det

Wilma förbereder för godispåsarna till fiskdammen

Pizzan bakas och pappa städar - Fyllning tomatsås, ost, skinka

Snurra flaskan. Den som flaskan pekar på får dela ut sitt paket och snurra flaskan nästa gång

Pizzadax!

Dagens partytrick: ätbar dekoration. Fniss och jubel hos alla tjejor när Wilma meddelade att man fick äta blommorna


Dans till Eric Saade

Lek i solen


"Glasstårta" till tjejen som inte gillar tårta.
- vaniljglass, sprutgrädde, maränger, nonstop, chokladsås och jordgubbsströssel


Ja må hon leva, ja må hon leva



Alla kalasfina tjejer

Väntar på fiskedammen

Äntligen dax för det som alla väntat på

 

 

 

 

 

 

 


Helgrillad kyckling

Idag testade vi att grilla hel kyckling och det var inte sista gången



Helgrillad kyckling, 2-4 personer

1 färsk kyckling eller upptinad kyckling

1 citron
100 g smör
4 finhackade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk timjan
2 msk rapsolja
salt
peppar

Tvätta citronen och riv skalet. Blanda citronskalet med resten av ingredienserna. Skär ett par ytterst små hål i skinnet på kycklingen. Gnid in smöret innanför och utanför skinnet. Dela citronen på mitten och lägg den inuti kycklingen. Bind upp benen. Lägg kycklingen på en bit folie och vik ihop till ett paket.

Grilla tills innetemperaturen blir c 83 grader med locket på. Ha en grilltemperatur på c 175 grader. Om man vill ha lite färg kan man öppna folie paketet när innetemperaturen nått c 78 grader. Tar c 1 tim och 40 min. 



Tillbehör:

Couscous: Kokad med grönsaksbuljong och gurkmeja. Blanda med olivolja, hackad bladpersilja, torkad chili och hackad scharlottenlök

Sugersnaps: Koka upp saltat vatten. Lägg i ärtorna och stäng av värmen. Låt ligga nån minut, häll av och vänd i några smörklickar och flingsalt

Ugnsbakade tomater (recept finns sen tidigare)

Gräddsås gjord på skyn som blev av kycklingen


Wilma tog bägge kycklingbenen och gav dom högsta betyg




Vecka 31

Vecka 31

Barnet:

Barnet är 39 cm långt och väger 1.6 kg.

Det händer mycket varje vecka. Barnet börjar lägga på sig underhudsfett och huden är mer rosa än röd. Det har fortfarande ganska stor rörelsefrihet inne i livmodern och har troligen inte lagt sig
till rätta än, även om det finns barn som redan nu lägger sig med huvudet ner i bäckeningången, där förlossningskanalen börjar.

Mamman:

Vatten i hela kroppen

Om din graviditet är normal och du är frisk följer du säkert det så kallade basprogrammet hos din barnmorska. Då brukar det vara dags för ännu en kontroll i graviditetsvecka 31. De flesta kvinnor kan fortsätta att arbeta som vanligt en tid till. Har du ett arbete som är extra tungt eller stressigt kan du från och med nu få beviljat havandeskapspenning på hel- eller deltid. Det gäller också om ditt arbete innebär ansträngande arbetsställningar eller om du utsätts för miljögifter eller skadliga gaser. Handläggningstiden kan vara ganska lång så ansök till försäkringskassan
i god tid. Belastningen på rygg och leder ökar för varje vecka. Om du måste bära matkassar eller något annat tungt, fördela vikten mellan båda dina händer så att du inte snedbelastar. En del kvinnor har väldigt ont av foglossning. Be barnmorskan eller sjukgymnasten om tips på vad du kan
göra för att lindra det onda. Det är inte ovanligt att sammandragningarna ökar nu när magen blir större. Din kropp förbereder sig långsamt men säkert på att föda.


Lax med rosepeppar och löksallad

Idag blev middagen en av mina favoriträtter med lax. Löken kan man variera och ta vad man har hemma eller vad man gillar. Tillbehör idag blev rotfrukter i ugn och pepparotsvisp på tub. Mina favorittillbehör till detta är nog färskpotatis och pepparrots sås men det mesta passar till




Lax med rosepeppar och löksallad

4 laxfiler eller hel laxfile
1 rödlök
8 salladslökar
6 scharlottenlök
1 msk rosepeppar
2 msk flingsalt
2 dl vitt vin
1 msk olivolja
1 tsk råsocker

Sätt ugnen på 175 grader
Lägg laxen i en form
Mortla rosepeppar och flingsalt och häll över laxen
Skär löken i olika former och lägg över laxen
Häll på vinet
Ringla över oljan och sockret
Tillaga i ugn c 20 min tills laxen är precis genomstekt


Innan maten åkte in i ugnen. Ser ju nästan farligt grönt ut...

Rotfrukter i ung med salt, peppar och olivolja på. Stod inne lika länge som laxen


Middagstallriken

Efter maten inspekterade Wilma och Magnus altanbygget

 

 




Tummen upp för hemnes

Nya sängen på plats! På Wilmas begäran invigdes den som dubbelsäng


Tonfisk och bacon sallad

Dagens middag: Tonfisk och bacon sallad. Sallad är så tacksam mat. Kan slänga i vad man har hemma och smakar aldrig samma. Får se till att ha lite matigare ingredienser bara så man blir mätt. Jag vill gärna ha något varmt i om salladen skall ätas som middag



Tonfisk och bacon sallad
Koka couscous enl anvisning på förpackningen
Knaperstek bacon
Koka ägg
Lägg blandsallad på ett fat
Lägg över hackad salladslök, paprika, mozarella, kapris, couscous, tonfisk på burk, bacon
Servera med kokt ägg och curry dressing

Currydressing (ciramått)
2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
3 tsk curry
1 tsk paprika pulver
salt
peppar


Mata djuren

Jessica och Milo tittade förbi och jag och Wilma gick med på en minipromenad och passade på att mata fåglarna

Jag och Wilmis

En padda gjorde oss sällskap

Wilma försökte mata den också med bröd men det gick väl sådär

 


Ugnsbakade tomater

Idag provade jag mig fram till ett nytt recept. Blev väldigt smarrigt! Tror det smakar ännu bättre efter att fått dra till sig i kylen ett par dar men gick absolut att äta direkt. Lite tidskrävande så lika bra att göra mycket när man väl gör. Klarar sig utan problem 2-3 veckor i kylen.

Perfekt att ha med sig som "gå bort present" istället för blomma



Ugnsbakade tomater
40 st körsbärstomater
10 vitlöksklyftor
3 röda chilifrukter
Några kvistar färsk rosmarin
2-3 dl olivolja
salt
peppar

Dela körsbärstomaterna på mitten. Lägg dom med skurna sidan uppåt. Pensla med olivolja och salta och peppra. Låt torka i ugn på 100 grader i c 3 timmar.

Dela chili på mitten och skrapa ur fröna. Lägg in dom i ugnen tillsammans med tomaterna sista 20 min.

Koka upp vatten och salt. Lägg i vitlöksklyftorna med skal och koka 2 min. Låt svalna och skala

Varva tomater, vitlöksklyftor, chili, rosmarin i en burk och häll över olivolja


Wilma fick pensla tomaterna



Frukost - Lunch

En regnig dag passade min och Wilmas förkyldning bra. Vi myser, tittar på film och grejar i köket...sämre kan man ha det.

Frukost - Kaffe/kokt ägg/macka med leverpastej och smörgåsgurka

Lunch - Välstekt blodpudding med rårörda lingon (rör ihop frysta eller färska lingon med valfri mängd råsocker tills det blir lite blött, lägg i burk och förvara i kylen)


Köttfärsbiffar med sardiner och kapris

Idag har det minst sagt varit varierad aktivitet här på Kvarnstensvägen. Jag har legat deckad med feber större delen av dan, Wilma har passat upp mig halva dan och varit ute och busat andra halva, snickarna bygger altan för fullt och Magnus fick komma hem efter lunch och kombinera jobb med att ta hand om Wilma.
Ryckte iallafall upp mig något framåt eftermiddagen och fick en stund ute med grillmiddag tillsammans med familjen och granntjejerna


Altanbygget hittills


Grillmästaren och nya grillen. Kolgrill med gasol tändning är nya grejen



På grillen idag: Köttfärsbiffar, hel tomat och halloumi skivor. Tillbehör: coleslaw

Köttfärs är nog det vi använder mest till vardags. Passar till i stort sätt allt och går att variera i all oändlighet. Finns alltid i vår frys



Köttfärsbiffar med sardiner och kapris (måtten är cirkamått)
800 g köttfärs
200 g sardiner i olja, hackade
200 g smulad fetaost
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk kapris
2 tsk dijonsenap
1 ägg
salt
peppar

Blanda alla ingredienser (jag använder allt kitchen aid som som är otroligt smidigt till detta, för hand går naturligtvis bra det också). Forma till biffar/järpar och lägg i grillgaller och grilla alt tilllaga i ugn c 15-20 min på 200 grader



Banan och jordgubbs smoothie

Blev en kort kvälls utflykt till fågeltornet. Underbart att bo precis vid skogen.

Till kvällsmat blev det en smoothie. Ett tips om ni har bananer som håller på att bli övermogna är att skiva dom  och frysa in dom. Perfekt att ha redo och ha i smoothie

Banan och jordgubbs smoothie

Mixa
1 fryst skivad banan
8 frysta jordgubbar
1 dl turkisk yoghurt
1 dl mjölk
1 tsk honung


Grillat sidfläsk

Blev en grill måltid i solen idag. Trevligt sällskap i form av mamma, pappa och Jonas kom och gjorde oss sällskap. På grillen låg lite allt möjligt...bacon&ost korv, chorizo, kycklingfile som jag marinerat i samma marinad som baby back ribsen jag bloggade om häromdan. Magnus hade även marinerat sidfläsk som var första gången vi testade. Blev supergott! Lite pilligt för mig som inte är så mycket för stora partier med fett men smaken var värt besväret



Grillat sidfläsk

800 g sidfläsk i skivor

Marinad
3 klyftor pressad vitlök
1 tsk chilipasta
1 msk riven ingefära
1 msk råsocker
2 msk hackad purjolök
0.5 tsk svartpeppar
2 msk sesamolja
1 msk honung

Blanda en marinad och gnid in sidfläsket. Grilla eller tillaga i ugn 200 grader c 15-20 min. Vänd då på skivorna ett par gånger



På bordet stod även kålsalladerna och peston från idag. Även lite potatisklytor, morotsstavar, palsernacka och purjolök som jag la i ugnen med rosmarin och olivolja på c 15 min 200 grader

Basilika och persilje pesto

Sist jag bloggade om ett pestorecept så fick jag tipset om att testa med bladpersilja. Det gjorde jag idag och det blev nog nästan ännu godare än med bara basilika. Bladpersilja är ju desto billigare också så perfekt att blanda dessa

Jag har ganska lite vitlök min min pesto då jag inte gillar att äta för mycket till vardags men det kan man lägga till lite extra om man är vitlöksfantast



Basilika och persilje pesto

2 krukor basilika
3 nävar bladpersilja
100 g cashewnötter
100 g riven parmensan
1 vitlöksklyfta
c 1.5 dl god olivolja
c 1.5 dl rapsolja
salt
peppar från kvarn
cayennepeppar

Mixa basilika, bladpersilja, cashewnötter, parmensan, vitlök. Tillsätt lite olja i taget och fortsätt mixa till önskad konsistens. Krydda med cayennepeppar och smaka av om det behövs salt och peppar




Kålsallad x 2

Ïmorse stack Wilma och Magnus iväg och storhandlade så nu är kylen och frysen full med mat, härlig känsla!
Sjuk och rastlös som jag var började jag genast fixa och gjorde lite saker inför dagens och veckans luncher och middagar

Ett kålhuvud, en påse morötter och lite annat smått blev två sallader som kan stå i kylen hela veckan och ätas som tillbehör till lite av varje. Smidigt, nyttigt och billigt!


Coleslaw (måtten är cirkamått, smaka av tills dressingen är god)
3 dl turkisk yoghurt
2 msk majonäs
1 msk dijonsenap
1 msk rapsolja
1 tsk cayennepeppar
1 dl hackad persilja
Svartpeppar
Salt
1 dl hackad persilja

1/2 vitkålshuvud, fint strimlat
1 stor eller 2 små rivna morötter

Blanda en dressing av ingredienserna ovan. Blanda sedan i vitkål och morötter. Gör den med fördel några timmar eller dagen innan den skalll ätas


Vitkål och morotssallad (måtten är cirkamått, smaka av tills dressingen är god)
1 dl olivolja
1 dl rapsolja
2 msk vit vinäger
1 msk honung
3 tsk oregano
Svartpeppar
Salt

1/2 vitkålshuvud, fint strimlat
1 stor eller 2 små rivna morötter

Blanda en dressing av ingredienserna ovan. Blanda sedan i vitkål och morötter. Gör den med fördel några timmar eller dagen innan den skalll ätas


En mandolin är väldigt skönt att ha när vitkålen skalll strimlas. Annars går det med en vass kniv eller osthyveln

Hemnes dagbädd

Länge länge har jag suktat efter denna säng/förvaring/soffa på IKEA men tyckt att den är aningen dyr (cirkapris totalt 4500 kr). Men nu äntligen fick jag tag på en på begagnad för halva priset, älskar blocket! Nu återstår "bara" montering sen skall vi piffa upp wilmas rum. Förvaringslådorna under är stora och kommer rymma mycket leksaker

När lilltjejen tittar ut i april kommer vi inte ha något extrarum längre. Denna dagbädd går också lätt att bädda ut till dubbelsäng, alltså perfekt att ha när nattgäster dyker upp

Grillkväll och vit kladdkaka

Häromdan bakade jag och Wilma vit kladdkaka som blev både fika med farmor och farfar och resterna åkte med hem till Carro på kvällen.
Testa den om ni inte gjort det! Min absoluta favoritkaka. Denna gången tog jag latvarianten och hoppade över glasyren och det gick bra det med. Recept finns i kategorin sötsaker


Vita kladdkakan till höger. Till vänster Carros mumsiga saffranspannkaka. Hallon, jordgubbar och grädde till det



Kommer mer recept senare från eftermiddagen hos Carro och Peter som bjöd på en grymt god grillmiddag. Jag har gått och blivit förkyld så det blev en tid kväll för oss. Idag håller jag mig inne istället för att äta en brunch med mina kärra tjejer som planen var, deppigt men tyvärr nödvändigt med min feber och snuva =(

Börjar bli riktigt trött på att gnälla över nån sjukdom så nu får det gärna vara nog! Mitt HB (järnvärde) är dock lågt och en nackdel med det är tydligen att immunförsvaret blir värdelöst, jo tack det har jag märkt....



Blogg.se

Framsidan på blogg.se idag. Fina ord att leva upp till =)




Mat & dryck

Lisa har varit med i tv-succén som alla matintresserade sitter som klistrade framför. Hon var en av deltagarna i Halv Åtta Hos Mig. Och självklart finns det en anledning till varför hon kom med i programmet. Lisa är en begåvning i köket!


Påskfint på bordet



Grön fågel kommer från märket pluto och förvarar flingsaltet även när det inte är påsk. Nytt påskpynt för i år är rosa kycklingen i filt av Serholt, lagom mycket påsk för mig. Kostade på mig den för hela 10 kr i affären Gläntan i Björkekärr


Torsk med äggsås

Igår blev det en rätt som lagades för första gången. Fisk, sås och potatis är inte det jag är mest rutinerad på. Middagen blev helt klart godkänd och smakade i sin helhet bra. Man måste dock vara kritisk för att få det ännu bättre nästa gång =)

Fisken - köpte fryst på ICA. Helt ok men går inte att jämföra med egenfiskad eller köpt i fiskbil
Såsen - fick aningen bismak av mjöl. Inte tillräckligt bra/erfaren på såser för att lyckas trolla bort det helt. Var ingen katastrof men nästa gång snålar jag lite på mjölet. Har ni några tips för att lyckas med vit sås tas det tacksamt emot!

Receptet nedan kommer från Per Morberg och är för 4 personer

Ingredienser

800 gr torskrygg eller filé
2 kryddpepparkorn
1 lagerblad
flingsalt

Äggsås med persijla
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 dl hackad persilja
salt
peppar

2 msk smör

Gör så här

1. Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke.

2. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad.

3. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning.

4. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök.

5. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan.

6. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar.

7. Äggsåsen

8. Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom.

9. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra.

10. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter.

11. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan.


Nyttiga frukostbrickan

Kaffe, fil med branflakes, 2 fincrisp med smör, ägg och örtsalt

Är så grymt nöjd med vår kaffemaskin. Kan jag starkt rekommendera! Nespresso citiz and milk cirkapris 2300 kr

 

 


Hämnden

Igår såg vi hämnden. Välgjord film och klart sevärt. Men ställer er in på en sorgsen film i lungt tempo. Gjorde lite ont i mammahjärtat emellanåt




Ruccola med stekta grönsaker och tryffelolja

Dagens middagsallad såg ut såhär och var väldigt smarrig



Ruccola med stekta grönsaker och tryffelolja
Lägg ruccola på ett fat
Dela champinjoner på fyra. Skär halloumi i kuber. Skär bitar av grön sparris. Stek i olivolja.
Lägg över ruccolan och ringla över olivolja med tryffelsmak (eller valfri olja)


Jag och Wilma tog oss en promenad tidigare och tittade in på en kaffe hos Jessica och Milo. Milo var lite snuvig och låg och gosade i pyjamasen. Han var på ett strålande humör och snurrade runt för fullt. Inte var det synd om honom inte

Baby back ribs

Idag blir middagen en favorit i repris. Bästa receptet på ribs. Hade ingen ingefära hemma idag så det blev utan, funkar det också men ännu godare med. Välj tjocka eller tunna revben beronde på vad ni föredrar, lika gott båda två tycker jag

Glazen smakar gudomligt och passar till nästan vad som helst. Spara gärna lite och doppa i



Baby back ribs

3 kg tunna eller tjocka revben
2 st gula lökar
4 vitlöksklyftor
salt
15 svartpepparkorn

Glaze:
1 dl japansk soya
1 dl ketchup
1 dl flytande honung
1 tum stor bit ingefära
4 st vitlöksklyftor
2 röda chili
ev 1 dl farinsocker (behövs inte för smaken men ger fin yta)

Koka upp en stor kastrull med vatten. Dela löken och vitlöken på mitten och tillsätt dem och salt och  peppar i vattnet. Skär revbenen i önskade bitar. Tjocka brukar jag dela en och en medans tunna funkar bra med portionsrader. Koka långsamt under lock 1-1.5 tim. Ta upp revbenen och låt torka på hushållspapper.

Hacka vitlök och chili. Riv ingefära. Blanda alla ingredienser i glazen.

Lägg revbenen på en ungsplåt och pensla med glazen. Tillaga i ugn 225-250 grader tills dom fått färg, c 10 min. Funkar lite bra, eller bättre, att lägga på grillen istället



Vecka 30

Vecka 30

Barnet:

Hicka

Kroppen växer och samlar på sig mer underhudsfett. Hjärnan fortsätter att utvecklas och vecka till sig, och lungorna är nu nästan helt klara, fullmogna. När din bebis övar på att andas kan han eller hon få hicka. Det känns som små ryckningar i livmodern, som små kramper. Det här är något som du kommer att få uppleva ofta under de kommande veckorna.

Mamman:

Var finns damernas?

Välkommen till den allra sista delen av graviditeten! Hur mår du? Den här perioden kan vara tung, både fysiskt och mentalt. Många kvinnor känner sig trötta och upplever “förvärkar” då och då. Glöm inte att vila under dagen med fötterna högt. Ät nyttig mat, rör på dig i friska luften och gå lägg dig tidigt. Det kanske låter som rena rama ålderdomen, men det är faktiskt bra för dig att prova pensionärslivet just nu. Lyssna på kroppen och var snäll mot dig själv. Du har fortfarande tio veckor kvar!

Är du kissnödig för jämnan? Eller läcker du en aning när du skrattar eller rör på dig? Det är inte alls förvånande eftersom bebisen tar upp mer och mer plats och dina inre organ får mindre och mindre utrymme. Nu är det urinblåsan som blir klämd och tryckt på; den rymmer inte lika mycket som den brukade. Gör dina knipövningar. Det kanske inte är så kul, men du har verkligen nytta av dem på många sätt, både nu och senare.


Fruktstund

Äpplen, päron, apelsin, banan i alla ära men glöm inte lite annorlunda frukter. Gör fruktstunden lite roligare

En skål med granatäpplekärnor är perfekt som mellanmål. Lite yoghurt till funkar fint om man vill ha det lite matigare


Seranoinlindad kyckling med bulgursallad

Trotsade det ruggiga vädret och tog mig ut på min dagliga promenad. Efter ett par månader sängliggandes behöver min kropp all motions den kan få. Efter det smakade middag extra bra



Seranoinlindad kyckling med bulgursallad

Kycklingen:
Dela en kycklingfile i tre eller fyra stavar
Marinera en stund eller över natten i olivolja, svartpeppar, chiliflarn och paprikakrydda
Vira in varje kycklingbit i en skiva seranoskinka
Tilllaga i ung tills kycklingen är genomstekt c 15 min 175 grader

Bulgursallad:
Blanda följande...
Marinerad bulgur (se exempel på marinad i tidigare inlägg)
Färsk eller fryst basilika
Hackad tomat, mozarella, salladslök och ruccola

Tillbehör:
Tryffelost (recept finns sen tidigare)
Avokado


Efterrätten blev egen isglass gjord på fun light hallon. Formarna inhandlades på IKEA tidigare idag och kommer användas flitigt i vår och sommar


Frukost på IKEA

Idag satte jag mig i bilen för första gången på ett tag. Lite skumpigt i magen var det men spypåsen förblev oanvänd så nu kanske man vågar sig ut lite mer, härligt!

Jag, Wilma, Lina, Carro och Ella åkte tidigt till IKEA för frukost och shopping på ikea och plantagen.

Kanske inte är något frukost i världsklass men för c 20 kr var det en helt klart bra start på dagen


Kärat ner mig i dessa utestolar. Följde dock inte med något hem då bilen var fullpackad. Tveksamt om det finns någon bra plats för dom också men jag tycker dom är så läckra. Finns i svart och vitt också. 199 kr styck och stapelbara




Veckans blogg

Välkomna nya läsare som hittat hit via veckans blogg!



http://blogg.se/kategori/mat-dryck


Veckans blogg

  • Blogg: lisasgodbitar.blogg.se
  • Av: Lisa Marie Högberg
  • Ålder: 27 år
  • Bor: Sävedalen, Göteborg
  • Till veckans blogg

Frågor och svar

Tidigare i vår kunde man se dig i tittarsucéen Halv Åtta Hos Mig - Vad var det bästa med att vara med i programmet?
- God mat är alltid trevligt men det bästa med veckan var helt klart alla underbara människor jag träffade och de fyra riktigt roliga kvällarna vi hade tillsammans.

Hur ser din ultimata trerättersmeny ut?
- Den börjar utan tvekan med löjrom med klassiska tillbehör. Huvudrätten är svår, helst äter jag flera förrätter istället eller massa småplock.
Efterrätten måste vara söt, gärna något med vit choklad och bär

Vad skulle aldrig få stå i ditt skafferi?
- Oj vet inte om det finns något som inte får komma in där. Får iallafall aldrig finnas mindre än 10 olika mjölsorter

Vilken maträtt skulle du kunna äta varje dag hela livet?
- Löjrom, skulle bli ruinerad men det skulle det nog vara värt. Om jag skall vara mer realistisk så får jag köra på omlette, nyttigt, enkelt och går att variera i oändlighet




Vipp Badrum

Varför skall snygg inredning vara så satans dyr? Vill ha!!!


Fantasilös middag

Ibland har man varken ork eller lust att laga något avancerat. Tur att det finns enkla middagsknep att ta till vid dessa tillfällen.

Välstekt falukorv med dijonsenap och broccoli med smör och flingsalt. Som med all korv, glöm inte titta kötthalten när ni handlar, ju högre desto godare och nyttigare



Fick en härlig stund i solen till slut. Min utsikt från solstolen


Wilma övade sig även på att fotografera


Bulgursallad med seranoskinka och tryffelost

Nu har äntligen iallafall lite sol hittat till Sävedalen. Hade föreställt mig en dag med solstol, filt och en bok men det blev inte riktigt så


Dagen inledes med en grå och ruggig förmiddagspromenad


Därefter blev det lunch

Bulgursallad
Koka bulgur enl anvisning på förpackningen, tillsätt lite gurkmeja för färgens skull
Blanda en dressing (se nedan)
Rör ihop och låt svalna något.
Hacka stekt sparris, champinjoner, salladslök och avokado och tillsätt ett par matskedar bulgur

Jag brukar alltid koka mer bulgur/couscous/quinoa än jag använder. Står sig bra i kylen ett par dar så kan man snabbt tillsätta lite i en sallad och få en matig lunch eller tillbehör till middagen.

Tryffelosten hittar ni recept på i tidigare inlägg



Dagens dressing innehöll...
Olivolja
Rapsolja
Dijonsenap
Tabasco
Nymalen svartpeppar
Flingsalt
Torkade chilflarn


Tryffelost och annat småplock

Igår åt vi lite småplock. Nytt på bordet, och det jag var mest nöjd med, var tryffelosten till sparrisen..grymt god och kommer användas till mycket



Grön sparris med tryffelost
Stek eller grilla grön sparris lätt i smör.
Blanda philiadelia ost med nymalen svartpeppar, några droppar olivolja och några droppar tryffelolja. Droppa i lite olja i taget och smaka av. Tryffel sätter mycket smak



Fetaost med parmaskinka
Vira in bitar av fetaost med parmaskinka och tilllaga i ugn c 10 min. Vänd en gång



Stora kapris, svarta och gröna oliver, smågurkor


Halloumi och granatäpple sallad
Lägg ruccola på ett fat. Grilla eller stek halloumi i skivor och lägg över. Toppa med granatäpple kärnor. En av de godaste salladerna jag vet och så barnsligt enkel att göra


 

 


Vintips - Yellow Tail Cabernet Merlot

Satt och bläddrade i en tidning och hittade mitt favorit rödvin som vintips. Alla har väl ett vin som man alltid köper när man vill ha ett säkert kort och alltid smakar lika gott, detta är mitt säkra kort.

Synd att man är gravid. Ett glas hade smakat bra nu...

73 kr på systembolaget


Yellow Tail Cabernet Merlot (nr 6405)

Rött vin, Fruktigt & Smakrikt
Australien
  • Årgång 2009 
  • Alkoholhalt 13,5 %
  • Sockerhalt 9 gram/liter
  • Användning Serveras vid cirka 16°C till grillade rätter av gris- eller lammkött. 
  • Smak Ungdomlig, mycket fruktig, syltig smak med inslag av svarta vinbär, blåbär och vanilj. 


Vårnytt till soffan

Denna härliga pläd fick följa med mig hem från Åhlens igår

Fredagen i bilder

Fransk frukost i Allum med Jessica och Milo


Sushi lunch hos Carro och Ella. Ella ville inte prova Wilmas nya diadem


Jag fick agera modell istället


Ella käkade böcker istället


Lekplatsen på vägen hem


Hemma blev det show i trappan





Blåbärspaj med kanelsmuldeg

Fick ett rejält sug efter något sött igår. Efter lite letande i bloggvärlden slängde jag och Wilma ihop den här pajen från kalasgott.com som drivs av Jennie i Mästerkockarna. Var precis vad magen ville ha



Blåbärspaj med kanelsmuldeg

Kanelsmuldeg

2 dl Vetemjöl
2 dl Havregryn
1 dl Råsocker
2 krm Kanel, malen
2 krm Bakpulver
150g Smör, kallt och tärnat

.
Fyllning

750g Blåbär
1 Citron, finrivet skal
1,5 dl Strösocker
1 Vaniljstång, fröna
2 msk Potatismjöl

Gör så här

Kanelsmuldeg: Nyp ihop alla ingredienser till en smulig deg.

Fyllning: Blanda bär, citronskal, socker, vanilj och potatismjöl i en smord pajform . Strö över smuldegen och grädda pajen i mitten av ugnen i 150 grader, ca 40 min. Låt svalna och servera med vaniljkräm


RSS 2.0