Couscous och bacon sallad

Dagens både lunch och middagssallad blev en couscous sallad med bacon och basilika.  För en god couscous sallad krävs rejält med dressing, blir lätt tort annars.
Till lunch blev det stekt korv till och till middag kycklingklubbor.



Couscous och bacon sallad
Tillaga couscous enl anvisning på paketet, tillsätt lite gurkmeja för roligare färg. Blanda en marinad av basilika (jag brukar alltid ha ett paket fryst hemma), salt, peppar, olivolja, rapsolja, dijonsenap. Blanda couscous med marinaden. Knaperstek bacon, dela körsbärstomater i fyra, skär kuber av mozarella och vänd i.

Lillskruttan har varit hemma med mig idag och myst. Lite förkyld och tyckte själv hon behövde vara hemma



Grekiska köttfärsbiffar

Idag landade detta på grillen. Biffarna blev riktigt mumsiga, går naturligvis att steka också



Grekiska köttfärsbiffar:
Blanda blandfärs, salt, peppar, ägg, sambal oelek, paprikapulver, hackade svarta oliver, smulad fetaost och mycket basilika. Forma till biffar och grilla eller stek

Tillbehör:
Grillad tomat
Tsatsiki
Keso med sambal oelek


Wilma uppfann en ny favorit, broccoli med ketchup

Vecka 29



Barnet:

En liten akrobat

Din bebis lägger på sig allt mer fett, hjärnan utvecklas. Det är en liten aktiv krabat där inne, som provar alla möjliga cirkuskonster. Och fortfarande finns det plats för en hel föreställning.

För varje vecka som går ökar chanserna för att allt kommer att gå bra om han eller hon skulle födas för tidigt. Det är en sådan otroligt stor lättnad

Från Libero.se


Choklad är medicin

Idag väntade detta påskägg på mig i brevlådan. Från min fina och omtänksamma vän Martina. Kan man bli annat än lycklig! Tack vännen




Skagenröra

Idag blev det lunch häng hos Carro. Hon bjöd på en smarrig kycklingsallad med pasta, rödbetor, getost, ruccola, rödlök och valnötter...mums!

Middagen idag blev lite lättare och i form av omelette med skagenröra och broccoli. Vi har redan planerat in en lyxig kvällsmat i form av dinkelpannkakor och rårörda lingon



Dagens Skagenröra
Blanda turkisk yoghurt med majonäs, dijonsenap, svartpeppar och pressad citron. Vänd i hackad rödlök, hackad dill, skalade räkor och hackad krabstick

Grillning

Fick ännu mer besök idag. Denna gången av mor och far som kom på middag. På menyn stod grillad fläskfile med olika tillbehör



Till höger: Stekt chiliris
Hacka röd chili, vitlök och rödlök. Fräs i rikligt med olivolja och soyasås. Vänd i kokt kallt ris (skall gärna ha stått över natten så perfekt att göra av resterna)

Till vänster: Risoni med svamp och parmensan
Koka risoni (en pastasort) enl anvisningar. Stek svamp i smör och krydda med vitpeppar och salt. Häll över lite grädde. Vänd i risoni och riven parmensanost


Tomatsmör; Rör smör tillsammans med tomatpure, några droppar tabasco, flingsalt och mycket svartpeppar. Smaka av och låt stelna i kylen. Skall i ganska mycket tomatpure och färdiga smöret skall vara rött. Låt stelna i kylen.



En av mina stora svagheter är något sött efter maten. Behöver inte vara mycket men något vill min mage ha. Idag blev det vispad grädde, hallon och hackade mandlar och hasselnötter



Kaffe och mjölkskål!


Tjejhäng

Idag kom mina tjejer hem och förgyllde dagen. Är så otroligt tacksam att både Jessica & Carro är hemma mammalediga denna tiden + att Lina är ledig vissa veckodagar så vi kan ses på dagarna när orken faller in. Bästa med att flyttat hem till Sävedalen igen är att ha nära och kära runt hörnet.

Vi åt avokado soppa och scampi till lunch. Avokadosoppan hittar ni recept på i tidigare inlägg, smarrig och nyttig! Scampin hade jag bara stekt och fräst i lite sweet chili sås


Efterrätt i solen. Helt underbart väder idag! Blev vad köket hade att erbjuda. Krossade digestivkex i botten, turkisk yoghurt, jordgubbar, hackade hasselnötter och lite honung på det


Milo passade på att sova middag vid datorn medans tjejerna satt i solen




Hem ljuva hem

Aldrig uppskattar man sitt hem så mycket som efter ett par dar på sjukhus! Det visade sig att magsjuka bara var önsketänkande om att ha och att min kropp protestrerade mot något annat. Nu är jag iallafall på bättring och får vara hemma efter en vecka av smärtor, undersökningar, dropp mm. Någon riktig diagnos har jag inte fått. Kroppen är visst inte helt lätt att förstå sig på ibland. Kanske var magen helt enkelt bara trött på att kräkas, vem är inte det!!

Blir nog lite bloggtorka ett par dar till. Inte riktigt på g än.


Tillfälligt avbrott

Magsjuka pågår....

Tjejdag på stan

Idag har jag och Wilmis haft en mysdag på stan. Buss- Pizza - Bio. Allt efter Wilmas önskemål.

Vi såg trassel som var en mysig film trotts att jag inte är så mycket för tecknat


Bussresan kan vara det bästa


Pizzadax!


Man ser rolig ut på bio nu för tiden


Kärlek i färg

Nu förälskade jag mig i en matplats igen. Självklart är det "mina" eames stolar som spökar. Här är de i härliga färger. Hade jag investerat i en själv hade det nog dock blivit vit för att inte riskera att tröttna men hade kassan varit obegränsad hade kombinationen nedan gärna fått flytta hem till oss




Sista dagarna har varit lugna här hemma. Haft lite svackor i illamåendet. Som tur var piggnade jag till lagom till fredag kväll då vi var bortbjudna till våra vänner Annika och Mårten tillsammans med Martina och Robert.
Där avnjöt vi mänger med mat och det godaste jag ätit på mycket mycket länge.

Förrätten bestod av massa goda tapas. Min favorit på bordet (om jag måste välja en) var fetaost inlindad i parmaskinka som var tillagad i ugn tills skinkan fick fin färg och blev sådär härligt seg. Helt magiskt goda!

Sen serverades det skaldjursfat med alla delikatesser från havet man kan tänka sig. Skaldjur är svårslaget!

Till varmrätt fick vi en rödtunga med ljuvlig sås och potatis duchess

Efterrätten var min absoluta favorit dessert, vit kladd chokladkaka. Receptet finns i kategorin sötsaker. Denna har jag bakat själv vid flera tillfällen, vardags, fest, kalas, dop mm. Alltid lika uppskattad


Gurksallad

Dagens första mellanmål blev en gurksallad



Gurksallad
Hyvla 1 gurka. Gör en marianad av 2 msk olivolja, 1 msk fisksås, några droppar tabasco, några droppar pressad citron, salt, peppar, torkade chiliflarn. Häll över gurkorna och rör om nångång. Låt gärna stå och dra en stund.
Jag gjorde den igår och den smakade ännu bättre idag så gärna över natten



Denna torkade chilin från santa maria har vi alltid hemma. God till det mesta


Gurksallad

Dagens första mellanmål blev en gurksallad



Gurksallad
Hyvla 1 gurka. Gör en marianad av 2 msk olivolja, 1 msk fisksås, några droppar tabasco, några droppar pressad citron, salt, peppar, torkade chiliflarn. Häll över gurkorna och rör om nångång. Låt gärna stå och dra en stund.
Jag gjorde den igår och den smakade ännu bättre idag så gärna över natten



Denna torkade chilin från santa maria har vi alltid hemma. God till det mesta


Vecka 27

För första gången känns det faktiskt som att det börjar närma sig. 27 av 40 veckor avklarade

------------------------------------------


Vecka 27

Barnet:

Öppnar ögonen

Vid det här laget ser bebisen ut som en tunnare, mindre, rödare version av hur hon eller han kommer att se ut vid födseln. Om du skulle föda den här veckan skulle barnets överlevnadschanser vara mycket goda; 86 procent av alla barn som föds i vecka 26 överlever. Även om bebisens kropp inte har mognat helt ännu, så har hon eller han allt som krävs för att överleva på utsidan.

Nu öppnar bebisen sina ögon. Barnet kan se skillnad på ljus och mörker, öppna och stänga ögonen och titta åt olika håll. Det övar sina ögonmuskler.

Den lilla foten är hela fyra centimeter lång.

Mamman:

Din sista trimester

Ja, sista trimestern och sista fasen av graviditeten börjar nu!

Revben, mellangärde och mage börjar att tryckas ihop. Den tunga magen gör att det blir jobbigare för ryggen. Nästan hälften av alla gravida kvinnor har ont i ryggen någon gång under graviditeten, och i just den här veckan får många ont. Stretcha ryggen, det hjälper. Ta ett varmt bad. Ömma ryggmuskler behöver lite försiktig massage. Någon i din närhet kanske skulle kunna vara så snäll och uppfylla den lilla önskningen? Lön för mödan, är ett bra argument för den tjänsten.


Vintips - Flat Roof Manor Shiraz

Denna flaska korkades upp när grillen tändes häromdan. Tyvärr fick jag bara njuta av en klunk men det var tillräckligt för att rekommendera det. Magnus får gå i god för att resten av flaskan smakade lika bra ;) Riktigt gott och prisvärt, 89 kr.



Flat Roof Manor Shiraz Mourvèdre Viognier (nr 2018)

Rött vin, Fruktigt & Smakrikt

Information om drycken

Sydafrika Ursprung Sydafrika, Western Cape
  • Årgång 2009 
  • Alkoholhalt 14,5 %
  • Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter
  • Användning Serveras vid 16-18°C till grillade rätter av lamm- eller nötkött. 
  • Smak Mycket fruktig, rökig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, rosmarin, lakrits och choklad. 

Kantarellfrossa i solen

För ett tag sen sa Magnus att han började tröttna på kantareller och gav mig fri tillgång till de som fanns kvar. Det skulle han inte gjort =) Idag stekte jag lyxigt många i smör och åt till lunch tillsammans med korvar som var kvar från gårdagens grillning. Att jag åt dom i solen ute på altanen gjorde det inte sämre!



Innan jag gjorde mig förtjänt av detta tog jag mig en kall men härlig promenad runt 8;an. Första gången jag vågar mig på en så lång tur och i lugnt tempo kändes det riktigt bra. Har sparkat igång promenaderna rejält i förhoppning om att få tillbaka lite kondition. Efter att varit sängliggandes ett par månader är den långt ifrån vad den borde

Min underbara grillmästare

Bilder från en härlig dag...

Trötta Ella och Jessica


Milo 3 månader


Efter en härlig dag med promenad, lunch, shopping och fika i sällskap av bla dessa goingar så traskade jag hem med trötta fötter. Kan det bli bättre än att mötas av grilldoften. Bästa sambon i hela världen har jag



Grillad hallumi, sparris inlindad i bacon, chorizo, fläskfile



Räkost

Sprang på räkost i affären och började spana in den. Hade gissat att det var rätt onyttigt men där hade jag fel. Trevlig överraskning för det är ju väldigt gott! Fincrisp och räkost, kanske en ny last?



Nu blir det ut och samla energi i vårsolen!


Couscous sallad med pestolax och scampi

Denna dagen har minst sagt runnit iväg. Efter två sömnlösa nätter tog jag igen välbehövlig sömn och sov mig igenom dan. Vaknde lagom till att Magnus och Wilma kom hem. Middagen blev alltså frukost.

Börjar bli tomt i kyl och frys så middagen blev lite plock av vad jag hittade, salladen blev mycket god



Pestolax
Dela laxfiler och häll över rejält med pesto. Tillaga i ugn tills laxen blir precis genomstekt. C 15 min 175 grader

Chili scampi & crabstick
Fräs hackad chili och vitlök i olivolja. Stek scampi och lägg i crabstick

Couscoussallad med rädisor och rödlök
Koka couscous enl anvisningar. Gör en marinad av olivolja, pressad citron, salt, peppar och tabasco. Blanda med couscous och lägg i fint strimlad rödlök och rädisor




Vaniljparfait med apelsin marinerade jordgubbar

Efterrätten blev en variant av vinnarmenyn hos Mats och Kjell under halv åtta hos mig veckan. Ändrade lite men smaken var densamma och precis lika god som jag minns! En ny favorit efterrätt.
Jag har dragit mig lite för att göra parfait tidigare men det var dumt för det var inte alls speciellt svårt och mycket godare än köpt glass

I mitt recept har jag minskat lite på sockret, uteslutit grönpeppar och istället för att göra en sås gjort lite mindre så det blir mer som jordgubbar i marinad än i sås. Vill ni ha orginalet finns det på recept.nu. Orignalet var desto snyggare men jag får ursäkta mig med att vi åt i soffan framför tv och praktisk gick före =)




Vaniljparfait med apelsin marinerade jordgubbar

Parfait (går bra att dela receptet på två om man vill göra mindre, jag gjorde en rejäl bytta)
8 ägggulor
2 dl socker
2 dl vatten
8 dl vispgrädde
2 vanlijstänger

Blanda ägggulor, socker, vatten i en kastrull. Dela vanliljstängerna på mitten och lägg i. Sjud blandningen och vispa kraftigt under tiden tills det blir en tjock kräm. Låt kallna och vispa då och då. Plocka upp vanlijstängerna och skrapa ur fröna och lägg i.
Vispa grädden tjock och vänd i den. Häll upp i form och låt frysa c 5 tim

Jordgubbar

0.5 liter jordgubbar
50 g smör
0.5 dl socker
1 apelsin (både skal och saft)
1 nypa vanlijsocker

Bryn smör, socker och rivet apelsinskal. Häll på apelsinsaften. Låt koka ett par minuter. Dela jordgubbarna i önskade bitar och lägg i. Låt dra nån minut och servera ljumna



Varma tomater med fetaost och avokado

Igår tittade Lina, Johan och Vincent över på grillmiddag och melodifestival. Wilmas favvo Eric Saade plockade hem vinsten och det får han vara värld, inte min musiksmak kanske men trallvänligt låt och poppig flickidol blir väl aldrig helt fel

På grillen blev det ryggbiff och till det klyftpotatis, vitlökssmör, paprikaröra, bea och sallad. Kött skall hellst inte tillagas på något annat sätt än på grillen, så mycket godare!




Varma tomater med fetaost och avokado
Lägg körsbärstomater med kvist i ugnsfast form. Häll över riktigt med olivolja. I ugn c 15 min 200 grader. Låt svalna något och lägg i bitar av fetaost ohc avokado. Krydda med flingsalt och nymalen svartpeppar


Wilma och Vincent


Lina och Johan


Wilma håller tummarna för Eric Saade


Soffbus

Lördag

Igår fick jag en mumsig middag serverad av Carro i sällskap av tjejerna och barn. Middagen avslutades med en underbar saffranspannkaka, mums va gott det är!

Idag blir det grillning och melodifestival hos oss. Har testat mig på att göra Mats&Kjells vanlilj parfai som vi åt under "halv åtta hos mig" veckan. Skall bli kul att se om den blir lika lyckad. Resultat och recept kommer senare


Kom igen och stelna nu....


Tur var hade jag jordgubbar kvar sen igår. Dom gjorde sig mycket bra tillsammans med att slicka skålen


Snabbt mellanmål i hopp om att få lite ork att städa. För er som är oroliga över om jag äter för mycket ägg så har ni rätt. Jag är helt klart äggberoende....



Vecka 26

Graviditetsvecka 26 och livet känns ganska bra. Förutom några bilspyor, sega mornar och kvällar så känner jag bättre och bättre. Har lyckats sluta med medicinen på 2 veckor och piggheten börjar krypa sakta fram. Nu skall jag snart sluta vara försiktig och våga tro på att det faktiskt kommer försvinna denna gången! Jag önskar mig inget mer än att få må bra sista tiden och samla lite energi innan lilltjejen kommer ut. Jo jag önskar mig vår också...




Från Libero.se om v 26

Vecka 26

Barnet:

Hjärnan förändras

Fram tills nu har hjärnan haft en slät yta, men nu bildas de karakteristiska fårorna och vecken på ytan för att göra plats åt alla nya nervceller.

Bebisen börjar reagera på ljus. Om man lyser på magen håller han eller hon upp händerna framför ögonen.

Mamman:

Ni delar allt

Livmodern når nu upp till din bröstkorg.

Bebisen delar dina känslor. Om du är ledsen, trött eller stressad känner barnet av det. Han eller hon reagerar på de stresshormoner som bildas i din kropp. Om du blir rädd för något kommer barnet att påverkas av adrenalinet i ditt blod. Men barnet reagerar också på när du känner dig glad, nöjd och älskad. Alla endorfiner flödar genom ditt blod och genom navelsträngen till din bebis.

Nu har bebisen mer tydliga sov- och vakenperioder. Känner du det? Du kanske ser ett mönster? Är hon eller han vaket samtidigt som du? Eller har du ett litet liv i magen som rumsterar omkring på natten?


Sikrom istället för löjrom

Om nån blev läskad av lyxomeletten eller är lika barnligt förtjust som jag i löjrom så vill jag tipsa om denna frysta sikrom. Supergod och lite mer prisvärd än löjrom om man vill kunna unna sig det när som. Lite lösare men inte så mycket att det stör. En förpack räcker till 2-3 pers som förrätt eller tillbehöver.
Minns inte exakt vad det kostar men c 60 kr och hittas i frysdisken på ICA Maxi (och säkert andra affärer också)

Den liter mer vanliga stenbitrommen passar bra till tex romsåser men skall man äta det som det är duger den faktisk inte.





Lyx omelett

Övning ger färdighet. Dagen lunch omelett blev perekt! Tillbehör som gräddfil, rom, rödlök och nymalen svartpeppar gjorde den inte sämre. Jordgubbar till efterrätt. Fredagslyx!






Köttfärsfyllda paprikor

Kanske inte världens snyggaste matbild men gott var det. Vill minnas att jag lagade köttfärsfyllda paprikor första gången i hemkunkapen i 6:an. God och lättlagad rätt som kan kombineras på massa olika sätt och aldrig smakar riktigt samma



Köttfärsfyllda paprikor
Koka upp vatten. Dela och kärna ur paprikor. Lägg i vattnet och låt koka ett par minuter. Häll av vattnet
Stek köttfärs tillsammans med hackad lök, tomatpure, hackad feferoni, paprikakrydda, salt, peppar tillsätt ev lite krossade eller färska tomater
Lägg paprikorna i ugnsfast form och fyll med köttfärsröran. Täck med massor av riven parmenan eller annan ost.
Gratinera i ugn tills osten får lite färg c 10 min 225 grader

Ät med tex ris eller sallad/grönaker. Jag tog vad kylskåpet hade att erbjuda och det blev tomat och delade smålökar om jag ringlade över lite olivolja, salt och peppar och hade med i ugnen under gratineringen

Omelett - försök ett

Jag är nöjd! Mästerkockarna hade säkert hittat något att klaga på (tex att den hade lite lite färg) men för att vara första försöket på "riktiga" sättet så är jag nöjd. Den blev krämig i mitten och smakade faktisk mycket bättre än gårdagens. Tror kantarell stuvningen räddade upp situationen då ;)
Jag gjorde dock en naturell, fyllningen får bli steg 2.

Omelett
Knäck 3 ägg och vispa ihop med gaffel tillsammans med 2 msk vatten, salt och peppar. Hetta upp smör/olja på medelhög värme och häll i äggsmeten. Rör så fort delar av omeletten har stelnat till allt löst runnit ner. Låt stelna aningen men fortfarande vara krämig längst upp. Vik ihop och stjälp upp på tallrik

Toppade med lite organo

Wilma åt sin del med ketchup


Jag hade Peters Paprikaröra (recept finns sen tidigare) till och den passade utmärkt

 

 


Frukost - Lunch - Lek

Dagen hittills

Min mumsiga frukost. Bröd från Johnsens. Perfekt kokt ägg (enl mig, vi är inte riktigt överrens i familjen). Kaffe från vår älskade nespresso


Wilmas frukost. Mjölk. Film med hallonsylt. Äggvita

Wilma börjar piggna till och leker hund


Tidig lunch enl lillans önskemål. Dinkelpannkakor (recept finns sen tidigare i kategorin blandade recept) Lägg en klick smör och strö över kanel. Rulla ihop. Lägg över rårörda lingon och kanel


Spelar nån variant av poker som Magnus och Wilma uppfunnit. Wilmas favoritspel. Igår sa hon att hon väntar på att mormor och morfar skall spela med henne. Brukar bli mycket spelande med dom =)








 


Ergorapido

På min önskelista. Nån som har en? Bra/dålig?


Jag skäms

Har precis tittat på mästerkockar och jag skäms över mitt tidigare inlägg. Jag älskar omelett och gör det ofta. Fast nu fick jag precis reda på att jag inte alls gör omelett, jag gör pannkaka....

Frukost, lunch och middag imon = omlett. Jag behöver öva

 


Tack snälla Lina!

Min gravid karaktär räckte inte långt när Lina tittade förbi med dessa godbitar! Mumsade snabbt i mig en, tack vännen ;) Så gott!

Lina, vår egna Mickan i solsidan ;)


Mums!


Wilma som inte gillar grädde fick ett maräng hjärta, rosa såklart


Fick även ett danskt råg/surdegsbröd som jag fått en gång tidigare. Kan faktiskt vara det godaste brödet jag ätit någonsin. Vet inte om det finns ute i butiker men håll ögona öppna efter det! Annars får ni åka till Johnsens konditori på värmlandsgatan i Linne. Jag längtar redan till frukosten imon.







Jamies Paprikagryta

Detta är en rätt som återkommer lite då och då hos oss. Inspirerad från ett matprogram av Jamie Oliver, därav namnet. Tar sin tid men sköter sig själv



Jamies Paprikagryta

1.5-2 kilo fläskkarre i bit utan ben
4 paprikor i olika färger
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
2 röda chili
4 msk paprikakrydda
1 dl tomatpure
2 bitar kalv buljong
vit vinäger
olivolja
salt¨
peppar
vatten

Ta fram en stor gryta som klarar att stå i ugnen. Bryn köttet på hög värme runt om. Salta och peppra. Lyft ur köttet. Strimla paprika, lök, vitlök och chili och fräs i olivolja. Rör i tomatpure. Krydda med paprika pulver. Häll över en skvätt vit vinäger. Gör plats för köttet i botten av grytan och lägg  över grönsakerna. Häll över vatten så det nästan täcker köttet. Lägg i buljongen. Smaka av och krydda ev mer. Ställ in hela grytan i ugnen på 180 grader i 2-3 timmar. Köttet är klart när det går att dela lätt med gaffel.

Servera med en klick gräddfil och ris eller GI alternativ, kokt broccoli eller blomkål brukar vi ha


Omelett med gräddstuvade kantareller

Hur lyxigt är det inte att fortfarande ha frysen full av kantareller? Lycko mig som har en sån underbar sambo med bra intressen. Har inte testat själv men hört att man kan köpa kantareller i konservburk också som smakar helt ok, för er som inte har samma tur =)



Omelett med gräddstuvade kantareller
Vispa två ägg, 2 msk vatten, salt, peppar och några droppar tabasco. Stek på medelhög värme. Jag vill ha min precis klar men fortfarande lite krämig i mitten.
Stek kantareller i rejält med smör. Krydda med vitpeppar och salt. Tillsätt lite finhackad lök och fräs. Häll över en skvätt vispgrädde och nån droppe soya.
Lägg omeletten på en tallrik och stuvningen på halva sidan och vik ihop

Klick klick

Vårkänslor i form av kudde med motiv av Josef Frank på väg hem till mig. Lycka!


Grillat och tabouleh

Vårkänslor!



Dela chorizo på mitten. Köp märket freistaat bayern 95 % kött, så god! Mycket köttsmak och inget hårt skinn.
Skiva halloumi. Grilla och njut

Tabouleh
1 dl bulgur eller quinoa
500 g bladpersilja
4 st tomater
1 knippe salladlök
1 dl olivolja
saften av ca 3 citroner
1.5 tsk salt
svartpeppar och cayennepeppar efter smak

Koka bulguren/quinoa och låt den därefter vila i hälften av citronsaften medan du jobbar med andra ingredienser så att kornen sväller.
Finhacka persiljan, tomaterna och löken och blanda ihop.
Blanda resten av citronsaften, olivolja, salt, svartpeppar och cayennepeppar. Skall vara starkt så snåla inte med cayenne.
Rör ihop bulgur med grönsakerna och dressingen


Quinoa sallad

Idag har jag Wilma hemma hos mig som är förkyld. Hon håller lågt tempo men på gott humör, finns inget mysigare tillstånd hos barn ;) Vi pärlar, ser på film, lagar mat och myser




Lunchen åt vi ute i solen och det blev det en quinoa sallad med ägg för mig och macka och apelsin för lillan. Detta är min nya favorit quinoa. Tillsätt i vilken sallad som helst så blir det mycker mer matigt, och gott. Kommer bli en
återkommande ingrediens i våren och sommarens alla picknickar



Quinoa sallad
Gör en sallad på hackad tomat, bladpersilja, salladslök. Koka quinoa och tillsätt. Häll över lite olivolja. Ät med kokt ägg och flingsalt


Upprörda tittare av halv åtta hos mig

http://pernillawahlgren.se/pernillas-blogg/matt-nojd-och-irriterad.html#comments


Middag på 15 min



Stek fläskkarre i smör/rapsolja med valfria kryddor. Sallad med tomat, mozarella, salladslök, flingsalt, nymalen svartpeppar och olivolja med tryffelsmak

Den är min!

Ny köksmatta. Förmodligen mer snygg än praktisk men värt ett försök



Spring för livet

Sara Vargas spring för livet är min favorit i melodifestivalen. Tror inte den kommer vinna och kanske lite för sorglig och sakta för sammanhanget men ack så fin. Texten berör mig mycket



Du säger att du har förändrats
Att du aldrig menade att slå
Du säger att allt har förändrats
Om jag ville, så skulle jag förstå
Man skadar inte den man älskar
Vilket du faktiskt säger att du gör

Jag lever med mina minnen
Och sår som ingen kan se
Jag lever med mina minnen
Försöka glömma är ingen idé
Man skadar inte om man älskar
Vilket du faktiskt säger att du gör

Spring för livet om det är dig kärt
Att slå tillbaka, det är det inte värt
Du kan inte förändra, du kommer aldrig förstå
Det enda du kan göra är att gå
Det enda du kan göra är att gå

Du skadade hela mitt väsen
Du sa att jag alltid gjorde fel
Du klagade på hela mitt väsen
Tills jag inte längre var hel
Man skadar inte om man älskar
Vilket du faktiskt säger att du gör

Spring för livet om det är dig kärt
Att slå tillbaka, det är det inte värt
Du kan inte förändra, du kommer aldrig förstå
Det enda du kan göra är att gå
Det enda du kan göra är att gå

Och jag älskar livet
Det får du inte ta ifrån mig
För om nu hat är motivet
Så finns där inget hat hos mig

Spring för livet om det är dig kärt
Att slå tillbaka, det är det aldrig värt
Du kan inte förändra, du kommer aldrig förstå
Det enda du kan göra är att gå
Det enda du kan göra är att gå
Det enda du kan göra är att gå

God natt söndag

Varit tyst några dagar av både trevliga och otrevliga anledningar. Träffat flera goda vänner som var längesen, väldigt trevligt! Illamåendet har tyvärr dykt upp lite till och från vilket är mindre trevligt. Tänk va snabbt man glömmer, ett par spyfria veckor och jag har nästan glömt hur otrevligt det är. Tyvärr går det lika snabbt att färska upp minnet igen.

Ny vecka imon och nya tag! Förhoppnigsvis fortsatt trevligt sällskap men mindre av det andra.


Min frukosttallrik

Denna frukosten är ett friskhetstecken! Inte bara får jag behålla maten utan kroppen skriker efter nyttigheter. Mår verkligen inte bra av att bara äta vitt bröd, söta yoghurtar och annat som är lätt att få ner när illamåendet är framme...men vilken kropp gör det. Sen är det ju otrolígt gott att unna sig massa onyttigheter då och då, det är en helt annan femma ;)


Kokt ägg med örtsalt. Fincrisp med smör och ost. Rädisor med flingsalt. Varmt citronvatten (gott alternativ till the, varmt vatten och valfri mängd pressad citron)


Lättlagad fisksoppa

Idag blev det fisksoppa till middag. Testade mig fram och det resulterade i en mycket god och lättlagad fisksoppa. Snabbare middagsmat får man leta efter. Morotsbrödet jag bakade tidigare åkte fram med smör och ost på



Lättlagad fisksoppa
c 6 pers

3 morötter
1 gul lök
1 röd chili
1 vitlök
50 g smör
Fiskfond eller fiskbuljong
400 g kräftost
2 dl creame fraich
ca 5 dl vatten
dill
gurkmeja
salt
peppar
cayennepeppar
400 g torsk
300 g lax

Finhacka morötter, lök, vitlök och chili. Fräs i en kastrull i smör så det blir mjukt utan att få färg. Tillsätt vatten och 1-2 fiskbuljong tärningareller fiskfond. Jag använde en fond jag hade i frysen gjord på räkor och hummer skal. Låt koka ett par minuter. Krydda med gurkmeja, salt, peppar, cayennepeppar. Tillsätt kräftosten och creame fraich och låt puttra på låg värme ett par minuter. Skär fisken i tärningar och låt den ligga i tills den blir genomlagad, går på ett par minuter. Servera med färsk hackad dill 


Finhacka                        Tillsätt fond                Skär fisken                     Provsmakning 

Morotsbröd

Önskar ni kunde känna doften i huset nu. Nybakat bröd, finns det något godare?




Morotsbröd i långpanna


5 dl mjölk
50 gram jäst
0,5 dl rapsolja
2 st morötter
1 tsk salt
2 msk mörk sirap
4 dl vetamjöl special
9 dl rovt rågmjöl
solrosfrön
pumpakärnor
flinsalt

- Värm mjölken fingervarm
- Lös upp jästen i mjölken och tillsätt rapsolja
- Riv morötterna och tillsätt dom
- Blanda i salt, sirap, vetemjöl special och nästan allt rågmjöl. Arbeta ihop till en kletig deg och låt jäsa 40 min
- Arbeta degen lätt och platta ut den i en långform (använd bakplåtspapper under). Det är lite kletigt att platta ut den. Börja med att göra det lite slarvigt och strö över solrosfrön, pumpakärnor och flingsalt. Platta sedan ut den ytterligare. Går lättare + att fröna fastnar bättre
- Skär i rutor c 24 st och låt jäsa ytterligare 30 min
- Grädda c 18 min i mitten av ugnen 225 grader

Ät nybakat. Går också bra att frysa in och tina upp när det skall ätas

Favoritprylar i hemmet

Denna bricka med motivet sergels torg hade stått på önskelistan länge när några vänner överraskade och hade snappat upp detta och kom med den som present, lycka!

Tillsammans med skärbrädan med samma motiv som också är en gåva från en underbar vän står dom båda på listan över mest välanvända prylar i hemmet. Älskar dom!




RSS 2.0