Alkoholfri strawberry daiquiri

I fredags tog jag en promenad till Sävedalens charkuteri och köpte lite korvar och rökta revben till vårat traditionella fredagshäng vid bardisken. Revbenen var ingen favorit men korvarna gudomliga. Hit rekommenderar jag alla sävedalsbor ett besök. Öppet för försäljning torsdag och fredag kl 10-18.



http://partilletidning.se/nyhet_visa.asp?id=566&sidnamn=Folkochfamilj


Till dryck blev det gin och tonic till killarna och en alkoholfri strawberry daiquiri till tjejerna. Ett gott alternativ när man inte får dricka alkohol, även om den är ännu godare med den mörka romen som brukar vara i ;)

Alkoholfri strawberry daiquiri
Mixa frysta jordgubbar med en pressad citron och en skvätt jordgubbssaft (tillsätt bara så mycket saft att det går att mixa). Låt gå i mixern till lagom konsistens.

Får man dricka alkhol så tillsätter man mörk rom och lite sockerlag och hoppar över saften






Rostade kokosflarn

Får jag presentera mitt nya beroende. Fil med blåbär och rostade kokosflarn. Farligt gott!

Förra helgen var jag, Tesse, Marie och Terre på Sankt jörgens spa. Förutom härliga bad, bastu och vilostunder åt vi en fantastisk frukost där bla rostad kokos stod på bordet. Var tvungen att testa själv och det kommer göras om och om igen... Kan tänka mig att det är lika gott till söta efterrätter som i frukostfilen

För er i göteborgstrakten kan jag tipsa om att man även kan åka till sankt jörgens spa bara för att äta frukost. Serveras fram till kl 9.30 och kostar 100 kr eller 130 kr om man till ha varmt också. Helt klart värt ett besök! Säg till om ni vill ha sällskap, jag längtar redan dit igen ;)



Rostade kokosflarn
Dela en kokosnöt och ta bort det hårda skalet. Strimla kokos köttet tunnt. Rosta i ugn 125 grader i c 30 min, tills den får färg och blir knaprig Stäng av ugnen och låt kokosen torka.

Choklad doppade vindruvor

I lördags ställde Lina till med kalas. Som tilltugg serverades bla något så gott och enkelt som choklad doppade vindruvor. Detta skall jag absolut göra snart.

Tack Lina för en trevlig kväll!



Choklad doppade vindruvor
Doppa vindruvor i smält mörk och vit choklad (vit var min favorit). Doppa i valfritt strössel. Kokos fantast som jag är skall jag nog testa att doppa i det när jag gör det hemma

Barnvänliga O´learys

Överlycklig över att ha matlust och passar på att äta allt jag är sugen på. Vågar inte ropa hej riktigt än då jag haft bra perioder förr och fått tillbaka illamåendet förut. Njuter iallafall av varje dag.
Idag tog vi med oss Wilma och besökte favoritstället O´learys. Var lite oroliga över hur barnanpassat det var men det kunde vi snabbt släppa. Med ritblock, kritor, popcorn och hur många sugrör man ville var alla tre nöjda.

På menys stod som alltid classic baby back ribs och buffalo wings


Sötnosar

Igår lunchade jag med dessa sötnosar och deras mammor. På tal om deras mammor... GRATTIS Carro och Jessica som fyller år idag!



Halv åtta hos Gerd och Jonny

Då var sista kvällen avklarad! Var en rolig vecka som avslutades med att fira helt klart värdiga vinnare. Ångrar inte alls att vi ställde upp, har blivit många härliga skratt i soffan under veckan som varit. Ett minne vi bär med oss hela livet.

Vi lät väldigt kritiska till maten igår och det var ingen 10 poängare men absolut inget större fel på det heller. Blir lite speciellt är äta middag med tankarna om att man skall betygsätta den efteråt. Riktigt lika mycket analyserar man inte i vanliga fall


Förrätten var helt ok men ingen favorit. Jag äter hellre varmrökt lax eller gravad. Färskoströran var mycket god men blev väldigt mäktigt till fisken som är väldigt fet.


Huvudrätten var helt ok. Oturligt nog hamnade dom efter Mats och Kjell som hade visat precis hur torsk skall serveras så här var det lätt att bli kritisk till att fisken var kokt aningen för länge och ramlade isär, något man kanske annars inte hade tänkt på så tydligt. Såsen till var verkligen jättegod, inga annorlunda smaker men en klassiskt god vit fisksås.


Soppan smakade inte illa på något sätt men jag inte min smak av efterrätter. Jag gillar apelsin men vill hellre ha det som smaksättare än huvudingrediens.


Nu vinkar vi hej då till kändis livet och går tillbaka till att kritisera och tycker till om alla andra som ställer upp och lagar mat. Tur att man inte hört vad folk sagt om en själv hemma i tv soffan ;)


Tabouleh med bacon inlindad kyckling

Idag tittade Mamma, Pappa och Jocke förbi på middag. På bordet stod bla Jeans tabouleh, hade ingen bulgur hemma så använde quinoua och det gick lika bra. Till det blev det bacon inlindad kyckling, peston jag gjorde häromdan och stekt halloumi


Tabouleh
1 dl bulgur
500 g bladpersilja
4 st tomater
1 knippe salladlök)
1 dl olivolja
saften av ca 3 citroner
1.5 tsk salt
svartpeppar och cayennepeppar efter smak

Koka bulguren och låt den därefter vila i hälften av citronsaften medan du jobbar med andra ingredienser så att kornen sväller.
Finhacka persiljan, tomaterna och löken och blanda ihop.
Blanda citronsaften, olivolja, salt & peppar.
Rör ihop bulgur med grönsakerna och dressingen

Baconinlindad kyckling
Dela kycklingfile på längden i tre-två stavar. Marinera (gärna över natten) i olja, soya, cayennepeppar och paprikakrydda. Vira in i bacon och stek på hög värme till baconen är knaperstekt och kycklingen genomstekt


Lillskruttan målade och var nöjd över sina nya kläder från mormor




Halv åtta hos Mats och Kjell



Ja vad skall man säga om denna kväll. Var en upplevelse från början till slut. Inledes av rosenblad i hissen och avrundades med kaffe, hembakade kakor och sockerbitar i skålar där varje sockerbit var dekorerad på unikt vis. Allt i deras hem hade en tanke och man har sällan känt sig så välkomnad.

Programmet hade kunnat hålla på en hel dag om dom skulle visat allt som fanns att se i deras hem, några saker som är värda att nämnas som inte syntes i tv rutan är alla underbara skor med skyhöga klackar (avundsjuk), varje vinflaska hälldes upp i en silverhållare som hade putsats samma dag, lika många glasögon som Mats hade fanns det ringar med den ena stenen större än den andra, toaletten man fick se en skymt av var klädd i guld från golv till tak, en guldsvan hälsade oss välkommen utanför entredörren....kan fortsätta hur länge som helst =)

Tyvärr mådde jag sämre än nånsin denna kväll och spenderade halva kvällen på toaletten. Tyckte allt det lös igenom i tv rutan men inte så konstigt kanske. Hoppas vi får uppleva ännu en kväll i detta härliga sällskap och må lite bättre

Maten var helt fantastiskt! Vi lät inte så jätteimponerade på tv:n men det var vi! Av en timmens intervju om kvällen visas bara några sekunder så det går ju att klippa precis hur som helst. Vi gick iallfall hem (med våra ostronskal med namn och pärlor på i en påse) och var mer än nöjda med kvällen

F
Förrätten var underbart god. Jag gillade alla asiatiska smaker som koriander, chili, vitlök, lime, fisksås. Brödet var härligt knaprigt och smakade sesamolja. Jag tycker dock att löjrom helst äts på klassiskt vis och kunde inte låta bli att tycka lite synd om den som inte kom til sin rätt. Kan tänka mig att testa göra denna förrätt men tillsätta nått annat än löjrom. Kanske tunt skivad rå lax med en marinad av alla härliga smaker, sen äter jag löjromen vid annat tillfälle ;)


Finns inget negativt att säga om huvudrätten, helt magiskt. Kommer aldrig tillaga torsk på något annat sätt. Fänkålscruditen till var en överraskning. Brukar inte vara jätteförtjust i fänkål men den var riktigt god!


Efterrätten var alldeles lagom söt och vanlijparfait en bröt av perfekt till. Detta kommer jag absolut testa att göra hemma. Kommer dock utesluta grönpepparn =) Den gav ingen smak till såsen men kändes tydligt när man bet på ett korn, inte till sin fördel tyckte jag. Kanske kunde man haft lite myntablad eller något annat till istället om man vill bryta av det söta med något


Alla recept finns på recept.nu. Tack Mats och Kjell för en underbar kväll!


Ikväll går vi hem till Gerd och Johnny


Fruktstund

Älskar frukt! Som med allt man äter blir det ännu lite godare om man lägger upp det på ett fat och tillägger något extra. Idag piffade vi upp bananen med kokos. Nästa gång skall jag ringla lite smält mörk choklad över också


Halv åtta hos Jean och Gaby

Igår gästade vi alltså Jean och Gaby som bodde i Munkebäck. Var en rolig kväll med förutom god mat också massor av gott vin, tvärr fick jag inte njuta av det då jag fick avstå för att vara snäll mot bebisen i magen.

Blev inte mindre skratt under gårdagens avsnitt. Gladare människor som bjuder mer på sig själva får man leta efter!

Skrattade så jag grät när Mats blir intervjuad och bygger upp en pall av tidningar för att slippa dingla med benen haha...så roligt. Kul att dom fick med en av alla deras visor också. Mats och Kjell kunde alla "under bältet" sånger som finns tror jag =) Tur att nån var någorlunda snäll att visas i tv.
"Nu tar vi en, nu tar vi två, nu tar vi dussinet - sen så tar vi flickorna på russinet"

Denna kvällen blev jag också uppmanad att hålla i Magnus om jag ville få med honom hem, uppmaningen kom inte från en kvinnlig deltagare ;)


Blir arg på mig själv för att jag inte har tagit mig till saluhallen och inhandlat lammkorven, sucuk, som ingick i förrätten. Kan vara den godaste korven jag nånsin ätit! Den var väldigt matig så Jeans rekommenderade att man gjorde som på bilden ovan och skär den i tunna skivor innan man steker eller grillar den

Salladen i förrätten var också helt gudomlig! Kommer bli ett favorit tillbehör till grillat i sommar. Den skall vara stark så snåla inte med cayennepeppar om ni gör den

Tabouleh
1 dl bulgur
500 g bladpersilja
4 st tomater
2 st liten gul lök (eller 1 knippe salladlök)
1 dl olivolja
saften av ca 3 citroner
1.5 tsk salt
svartpeppar och cayennepeppar efter smak

1. Låt bulguren vila i citronsaften medan du jobbar med andra Ingredienser så att kornen sväller.
2. Finhacka persiljan, tomaterna och löken och blanda ihop.
3. Häll bulguren med citronsaften, olivolja, salt & peppar och blanda väl!



Ikväll bär det av mot Mats och Kjell, missa inte det! Längtar redan till klockan blir halv åtta ;)


Pesto med basilika och cashewnötter

Åt en pesto hos Magnus föräldrar för längesen som jag supergod. Nu fick jag receptet och gjorde nån liten justering och såhär blev det. Hundra gånger godare än pesto man köper!
Vanligvis har man pinjenötter i och det hade självklart funkat här också istället för cashewnötter




Blev lunch idag tillsammans med tomat och stekt halloumi

Pesto med basilika och cashewnötter

2 krukor basilika
50-75 g cashewnötter
100 g riven parmensan
1 vitlöksklyfta
c 1.5 dl god olivolja
c 0.5 dl rapsolja
salt
peppar från kvarn
cayennepeppar

Mixa basilika, cashewnötter, parmensan, vitlök. Tillsätt lite olja i taget och fortsätt mixa till önskad konsistens. Krydda med cayennepeppar och smaka av om det behövs salt och peppar






Kommentarer del 2 - Halv åtta hos mig

Tittade igen programmet igen och skrattade så jag grät vid några tillfällen. Ser verkligen fram emot resten av veckans avsnitt!

- Att vi var i Göteborg var väl ingen som missade? Herregud vilken dialekt man har haha...bara att inse och vara stolt över vart man kommer ifrån


- Magnus min och kommentar "åh herregud" när han får paketet är oslagbart! Alla paren fick paket som Mats hade gjort själv. Han hade hållt kurser i paketinslagning och får han inte mer besökare efter detta blir jag förvånad.

- Att dom skulle framhäva Magnus fotbollsintresse och mig som shopping och klädtokig förstod vi snabbt. Filmade mycket men detta märkte man att dom tyckte det var kul att spinna vidare på.
Jag ser ju måttligt intresserad ut av fotbollen när Magnus vill informera mig om ställningen i matchen. Sanningen bakom ointresset är att klockan är 9 på morgonen, tv:n står inte på och jag är på väg till toan för att bli av med graviditetsillamåendet för stunden ;)


-  Gaby och Jean var ju inte jätteimponerade av maten men det kan inte alltid passa alla. Tyckte inte det framgick riktigt hur goa, glada och härliga människor dom var men det kommer ni garanterat få se i kvällens avsnitt! 

- Jeans kommentar om salladen fick tårarna att spruta "jag letade efter ljummen men fanns bara sparris och röda petter"

- Gerd och Johnny är helt underbara när dom inte riktigt kommer överrens. Hjärtligt gnabb speglade mycket av deras relation till varandra

- Mats och Kjell finner jag inga ord om. Helt underbara människor, gick inte att göra annat än att älska dom. På Mats kajaj som han bar igår hade han sytt fast alla hans farmors gamla knappar som ett minne att bära med sig. Det säger verkligen mycket om hur dom var. Otroligt omtänksamma och allt dom gjorde hade en tanke bakom.

- Såg ni fina tavlan bakom matplaten? Den har min vän Lina gjort och jag bara älskar den!


 - Var lite tråkigt att inte Wilma var med mer. Hon blev lite besviken att dom inte visade hennes rum. Hon var dock väldigt nöjd med att bilden när hon håller en hummer syntes i trappan med så det gick bra ändå

- När vi skall säga godnatt och Magnus beklagar sig över disken ser man hur dåliga skådisar vi är haha..så tillgjort. Speglar ändå lite hur det är för jag har det väldigt bra och en mycket snäll sambo


- Tilltugget till fördrinken kom inte med men det är nått jag vill rekommendera!
Bacon och Halloumi inlindad bacon
Skär halloumi ost i stavar. Låt ligga och dra i olivolja och torkade chili flarn. Linda in stavarna i bacon och tilllaga på hög värme i ugnen, eller grilla,  tills baconen blir knaprig



Kommentarer - Halv åtta hos mig

Skrattade gott när vi såg programmet igår! Var kul att tänka tillbaka på en helt galen vecka och en erfaranhet jag inte ångrar att vi hoppade på. Antar att det är på sin plats att tacka lilla mamma som anmälde oss =)

Roligt att se programmet när man vet hur mycket förberedelser det är med allt. C 23 min tv igår tog från kl 08-01 att spela in och det var mycket man saknade som inte var med alls. Lite tråkigt att det inte visas mer av det "sociala". Nu är det ju inte det programmet handlar om men det hade varit underhållning på hög nivå att visa mer av möterna mellan okända människor, diskussitioner, sånger som sjöngs, skämt som absolut inte var lämpade att visas på tv kl halv åtta osv..=) Bästa med veckan var helt klart människorna vi träffade. Hade grymt tur med vårt gäng och vi hade en vecka med fyra riktigt roliga kvällar

Känner mig nöjd med maten även om det var otroligt svårt att bestämma sig för vad man skall laga. Svårt att planera en middag och inte veta vilka den skall passa till. Gjorde helt enkelt något vi själva gärna äter en lördag



Förrätten är en av mina absoluta favoriter och inspirerad av en rätt vi åt i Thailand, testa! Får man inte tag på eller inte gillar krabbklor funkar det även att woka havskräftor eller scampi. Vanligtvis brukar vi göra den ganska stark men det vågade vi inte utan att känna gästerna


Ganska traditionell huvudrätt. Salladen är enkel men riktigt god tycker jag. Sparris, rödbetor, getost, pinjenötter och så honung på det...mums! Gillar man inte getost kan man använda en fetaost eller västerbottenost.


Efterrätten blev ett säkert kort. Jag bara älskar vit choklad! Detta är en mousse jag gör lite då och då och funkar att variera med olika tillbehör tills fantasin tar slut. Mango och passionssåsen till denna fick jag tipset av från min vän Marie. På sommaren är olika färska bär himmelskt gott till. Hallon eller hjortron passar också mycket bra och funkar att tina frysta som finns året om

Alla recept finns på tv4.se

Ikväll går vi hem till Gaby och Jean för ungersk/libanesisk mat!


Halv åtta hos oss

Då var det dax! Tv 4 kl halv åtta måndag-torsdag. Hoppas vi kan roa några =) Håller också tummarna att jag utstrålar något mer än bara illamående. Maximal otur att må så dåligt just under denna upplevelsen men det var ändå roligt att gjort det.

Själv ser jag mest fram emot att se onsdagens avsnitt då underbara Mats och Kjell är värdar, utan att veta hur deras dag var så garanterar jag er underhållning i det programmet =) Härligare människor får man leta efter

Nu kan man även läsa recept på tv 4 hemsida. Lite skumt att se sig själv på bild. Kändislivet hade inte varit nått för mig men nu är man en erfarenhet rikare

http://www.recept.nu/1.315899/2011/01/10/halv_atta_hos_mig



Gryttips

Häromdan åt vi lunch hos Carro och hon hade gjort en jättegod rätt med fläskkött (tror jag) och korv i. Blev inspirerad och plockade fram mitt recept på Kreolsk gryta. Testa den om ni inte gjort det, mycket god.
Skippa dom billiga korvarna och köp en med hög kötthalt och mycket smak, gör såsen så mycket godare! Som vanligt gör jag alltid ett jättelass när jag gör grytor så nu finns det några måltider färdiga att värma nåndag när man inte har någon lust att laga

Recept finns under middags kategorin. Gjorde med kyckling denna gången men det är gott vilket som



Tacos + parmensanchips = sant

Idag kör vi Svensson fredag. Tacos och Wilmas favvo program Lets dance. Själv tycker jag det är rätt kass och fördriver tiden med att surfa lite inredning

Dagen har varit slapp men fick iallafall till en solig promenad med Ella och Carro. Blev skatåsskogen och sopplunch i Munkebäck. En mycket härlig promenad, mera sol framöver! Mitt humör och välmående behöver det

Dagens mattips blir parmensanchipsen på tacos bordet, passade grymt! Nu kan vi skippa de onyttiga tacoskalen i framtiden. Var gott både med köttfärs mm på eller bara att doppa i guacemole. Receptet på chipsen hittar ni i tidigare inlägg


Lunchtips

Idag tog jag mig till Kulturhuset Kåken i Härlanda och åt lunch med min vän Calle. Riktigt bra lunchställe för er som bor i närheten eller har vägarna förbi. Jag brukar välja deras New York Caesar sallad eller Tandoori Chicken & cous cous sallad, grymt goda båda två. På våren/sommaren har dom en stor härlig uteservering, längtar!


Köttfärslimpa med kapris och dijonsenap

Idag blev det ännu en av mina "sista minuten middagar". Köttfärslimpa med rårörda lingon, hur gott och enkelt som helst. Piffade till den med kapris och dijonsenap och det passade utmärkt så det kommer jag ha i i fortsättningen. Köttfärs ser jag alltid ha i frysen och sen krävs det inte så mycket mer än en påse fransk löksoppa och frysta lingon. Tillbehören kan man variera med vad man nu har hemma, idag blev det ugnsbakad lök och blomkålsmos



Köttfärslimpa med kapris och dijonsenap
Blanda blandfärs, ägg, salt, peppar och 1 påse franks löksoppa (torr krydda i påse), dijonsenap, kapris och ev också lite ströbröd. Forma till en limpa och strö över lite lite ströbröd. Mitten av ugnen c 45 min 175 grader

Rårörda lingon
Blanda färska eller frysta lingon med råsocker. Rör om tills det blir lite blött. Socker har man i så mycket man vill. Jag vill ha det hyfsat nyttigt och tycker det är gott när dom är lite syrliga så jag brukar snåla på sockret

Blomkålsmos
Koka blomkålsbuketter i grädde och mjölk. Häll av lite vätska och spara den. Mixa och krydda med peppar, salt, muskotnöt och en klick smör. Tillsätt lite mer vätska om det behövs. Skall bli som potatismos, lite lösare.

Ugnsbakad scharlottenlök
Skala lök och lägg vid sidan om köttfärslimpan när den stått c 15 min. Häll över lite olivolja.


Thaigryta med kokosmjölk och röd curry

Jag har några "sista minuten middagar". Det innebär att rätten innehåller allt som man kan ha hemma och stå länge, konserver, frysta osv. Sånna saker ser jag alltid till att ha hemma så kan man alltid laga det, bra både när fantasin sviker och innan nästan storhandling och kylen är nästintill tom, som nu hos oss

Idag blev det thaigryta som är en av dessa rätter.

Jessica, Milo, Carro och Ella kom förbi och åt lunch sen tog vi en promenad i soliga, blåsiga och kalla Sävedalen. Hämtade Wilma på vägen hem och sen värmde vi upp oss i bastun, vardagslyx!



Thaigryta med kokosmjölk och röd curry

Ingredienser

Att alltid ha hemma...
Kycklingfile
Röd curry pasta
Kokosmjölk
Minimajs
Vattenkastanjer
Fryst broccoli
grönsaksbuljong
fisksås

Vad kylskåpet har att erbjuda, idag blev det...
grön paprika
vitlök
chili
rödlök
gullök

Gör såhär: Skär kycklingen i små bitar. Stek i olja. Blanda i strimlad lök, hackad vitlök och chili. Rör i röd curry pasta, fisksås och grönsaksbuljong. Lägg i resten av grönsakerna och stek lite. Häll i kokosmjölk och låt koka några minuter. Vill man kan man tillsätta lite matlagningsgrädde för en mildare kokossmak. Smaka av och tillsätt mer curry pasta om man vill ha mer styrka. Ät med nudlar, ris, sallad eller som det är


Vecka 23

Vecka 23

Barnet:

Rynkig som en gubbe eller gumma

Kroppen börjar bli rundare, men huden är fortfarande rynkigt som på en gammal människa och pigment bildas fortfarande.

Lårbenet är cirka 4 cm långt och huvudets diameter är mellan 5 och 6 centimeter.

Det kanske är svårt att tro, men om din bebis föddes nu, skulle han eller hon ha en chans att överleva.

Mamman:

Humörsvängningar

Nu börjar din mage verkligen att synas.

Känner du fortfarande av humörsvängningar? Det finns säkert stunder då du funderar på om du någonsin kommer att bli dig själv igen – det kommer du, garanterat. Som vanligt är hormonerna boven i dramat. Det är inte mycket att göra åt det. Att vara känslig är en del av att vänta barn. På sätt och vis förbereder det dig för det du har framför dig.


Parmensanchips

Idag testade jag dessa som jag hittade på www.sotasaker.com. Underbart goda! Med peters paprikaröra på smakade dom inte sämre direkt. Kommer bli en favorit i repris och användas till mycket...tillbehör till soppor, istället för tacos chips, till fredagsvinet (för tillfället saft för min del), snacks framför tv:n mm


200 g fin parmesanost
svartpeppar efter smak

Riv parmesanosten fint och strö ut den i små högar med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Platta till varje hög försiktigt med fingrarna och mal över lite svartpeppar. Grädda i övre delen av ugnen i 175 grader i 5 minuter eller tills chipsen är gyllengula. Låt svalna och ta loss från pappret med en kniv.




Peters Paprikaröra

Hos våra vänner Peter och Annika får vi alltid mat (och drinkar) i världsklass! Idag testade jag att göra denna paprikaröra som vi fått serverat till grillat. Så grymt god! Min blev lyckad med, smakade mer mandel än jag minns men det gjorde inget. Hade inga mandelspån hemma så skållade sötmanden och rostade den.

Kan tänka mig att ha denna till vad som helst, grillat, kyckling, pasta, potatis, salladssås, doppa bröd i, på tapas bordet...


Peters Paprikaröra

3 Röda paprikor
1-2 röda chilifrukter
2-3 pressade vitlöksklyftor
1/2 dl mandelspån
2-3 msk olivolja
ca 2 msk rödvinsvinäger

Dela paprikorna och ta ur kärnorna. Dela chilin. Lägg dem med skalet uppåt och ringla över lite olivolja. Grilla svarta i ugn, c 15 min 250 grader. Ta bort skinnet och hacka grovt. Bryn mandelspånen i en stekpanna. Mixa alla ingredienser till lagom konsistens. Låt svalna innan man äter den


Grilla paprikor och chili


Rosta mandel


Mixa allt


Färdigt! Skulle det mot förmodan bli något kvar går det utmärkt att ha i kylen ett par dar


Laxmiddag

Fortfarande inspirerad av Jessicas laxlunch så blev det laxmiddag igår. Blev min lax med franska örter som jag gör lite då och då. Enkel, god och nyttig vardagrätt. Receptet finns i middagskategorin, klart värt att testas! Det mesta passar till, pasta, ris, potatis...en GI favorit är sparris och kokt ägg


Lax med franska örter


Chokladmousse - LCHF

Vissa saker låter för bra för att vara sant. Som att man kan äta efterrätt med gott samvete =) Detta receptet hittade jag på en blogg och var tvungen att testa redan ikväll. Supergott!!! Kommer göras många många gånger.

Jag åt med vispad grädde och jordgubbar. Jag hällde upp i två glas men har man lite tillbehör till hade det räckt till 4 portioner, var ganska mastig men mycket god

Chokladmousse

50 gr  Mörk Choklad 70%

2 Ekologiska Äggulor

2 dl Grädde

Några korn Havssalt

Lite äkta Vaniljpulver

Smält chokladen i en bunke, som Du ställer i en kastrull med kokande vatten. Se till så inte vattenånga kommer ner i chokladen, för då blir den grynig.

Rör ner äggulorna i den smälta chokladen, blanda ordentligt så smeten blir slät. Vispa grädden, inte alltför hårt.

Rör ner en sked av grädden i chokladen och rör ordentligt. Vänd så ner chokladsmeten i grädden. Smaksätt med lite, lite salt och vaniljpulvret.

Fyll upp i glas eller koppar och ställ i kylen att stelna minst 1 timma ev längre


Klick klick



Köttfärsröra med curry

Idag har jag och min stora mage varit på lunch hos Jessica. Där var även Lina och Vincent. Sen tittade Milos mormor Carina in på en kaffe. Väldigt treligt att bo i närheten av så många nära och kära.

 


Jessica bjöd på en jättegod lax som hon tillagat i ugnen. Hon hade kryddat med santa marias seafood&fish som jag helt glömt av. Den är supergod till fisk och ger massa smak.





Sen blev det en köttfärsröra till middag med massa curry i, mumma! Pasta till mig och lillskruttan och bara broccoli för Magnus som kör utan kolhydrater


Köttfärsröra med curry

Stek köttfärs och blanda i hackad rödlök och gullök, rivna morötter, hackad paprika. Salta och peppra. Rör i tomatpure. Häll över krossade tomater och krydda med cayenne peppar, paprika krydda och massa curry.

När vi hade ätit färdigt hällde jag i svarta och röda bönor och mer krossade tomater och vips så har vi en chili con carne till en annan dag.

Blivande storasyster

Wilma går verkligen in för rollen som storasyster. Pussar, kramar och pratar med magen. Häromdan kände hon en jättetydlig spark och sken upp i ett leende jag aldrig glömmer, mysigt!

Sen jag fick en liten nalle av Marie så leker Wilma en lek. Nallen heter numera Emma och är lillasyster som kommit ut. Emma får åka vagn, hon sover med oss, Wilma byter blöja och leker med henne för det mesta.
På bilden nedan läser dom Mamma Mu

En natt när Wilma kom in och ville sova hos oss så frågade jag hur vi skulle få plats alla fyra när bebisen kommit ut. Wilma tyckte inte det var konstigt alls och förklarade att bebisen fick ta hennes plats så kunde hon sova i sin säng hela natten. Klok tjej på snart fyra år som blivit så stor så snabbt!

!

Äggröra

Jag skulle aldrig kunna leva utan ägg. Går åt hur mycket som helst här hemma, omelett, kokta, ugnsomelett, stekta, hackade i sallad, kokta halvor med röra till mm. Nått av det enklaste man kan göra som är supergott och funkar bra till frukost eller mellanmål är äggröra. Variera med kryddor så smakar det aldrig samma och man tröttnar inte



Blanda x antal ägg med en skvätt grädde eller mjölk, vispgrädde är godast, salt och peppar. Vispa ihop och häll ut i varm panna med smör eller olja. Rör om tills det är så genomstekt du vill ha det. Krydda. Idag blev det aromat på. En favorit är att äta med kapris till


Hummus med citron och paprikasmak

Blev en ny variant på hummus idag. Har man bara kikärtor hemma kan man variera detta recept hur man vill. Toppen att ha som tillbehör till mat, mättande och passar det mesta. Hade bara tyvärr bara en burk kikärtor kvar hemma annars hade jag gjort mycket mer, jag älskar allt som man kan göra mycket av och ha i kylen ett par dar.



Hummus med citron och paprikasmak

Mixa en burk kikärtor med 1/2 pressad vitlöksklyfta, salt, peppar, rejält med paprikakrydda, 1-2 msk pressad citron, några droppar tabasco, rikligt med olivolja (häll så mycket så konsistensen blir som du vill ha den)

Frökex

Frökexen blev lyckade! Smakade riktigt gott med smör och ost på, till och med Wilma gjorde tummen upp. Blev lite smuligt när man bröt det i bitar men småbitarna förvarar jag i samma burk som kexen och när man ätit upp och smulat klart kan man använda smulorna som musli



Ingredienser:
2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor, rostade
Flingsalt

Gör så här
Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagvis över natten, eller över dagen. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir "kletigt".

Bred ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.

Grädda i 125°c i en timme med stängd ugnslucka.
Sänk därefter värmen till 100°c och grädda ytterligare en timme och öppna ugnsluckan lite då och då (ungefär varje kvart) för att släppa ut fukten.

Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.

Ta ut och bryt i valfria stora bitar.

OBS! Det ska bli krispigt och torrt! Om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, låt grädda en liten stund till och känn av med jämna mellanrum.
Det är bra om det mesta av smeten är torr och krispig då man stänger av ugnen.

Ät med smör/Bregott och ost!

Het gurksallad - Morotsallad med dijondressing

Idag blev det två nya varianter på sallader. Båda två blev lyckade, nästa gång skall jag dock provsmaka chilin innan jag har i den i gurksalladen...blev aningen för het! Bägge blir säkert bara godare av att stå över natten så gör mycket



Het gurksallad

Strimla 1 gurka med mandolin eller osthyvel
Finhacka 1/2-1 röd chili. Behåll lite frön eller ta bort alla, beroende på vilken stryka ni vill ha
Strimla 1 liten eller 1/2 stor rödlök väldigt tunnt
Blanda ovan och häll över 2 msk fisksås, 2 msk färsk citronjuice (pressa själv eller på flaska) och 1 tsk råsocker
Låt stå minst 30 min




Morotsallad med dijondressing

Riv c 6 morötter
Blanda en dressing av 1 dl rapsolja, 1/2 dl vit vinäger, nymalen svartpeppar, flingsalt, 1 msk dijonsenap och 1 tsk honung och häll över. Låt gärna stå en stund


Testar

Nu har jag precis blandat ihop massa fröer och skall testa dessa frökex som jag hittade på nätet. Låter ju för bra för att vara sant om man håller på GI/LCHF. Macka med ost är något jag alltid saknar och letar efter olika saker att ersätta med. Förstår inte riktigt hur det skall gå att få ihop dessa utan något mjöl alls men det återstår att se. Resultat och recept kommer imon!





Ostkaka

Ostkaka är en av de få efterrätter som går hem hos Magnus så jag har länge tänkt testa mig på det. Hittade ett recept i Per Mobergs kokbok. På tok för enkelt för att vara "riktigt" smålänsk ostkaka men vad gör det, gott blev det! Kommer absolut göras igen. Nyttigt för att vara efterrätt också. Man kan säkert snåla ännu mer på sockret om man vill



Ostkaka

500 g keso
1 dl sötmandel
4 st ägg
3/4 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
3 dl standardmjölk eller gräddmjölk

Mosa keso. Hacka mandeln, ganska grovt. Vispa ägg och socker i en bunke. Blanda ner mjöl, mandel och sist mjölken och keson. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda ostkakan c 1 timme i 175 grader. Ät med grädde och sylt eller bär


Något att se fram emot

Jag, Tesse, Marie och Terre har bokat en oss på en spa dag&natt i februari. Åh va jag längtar!!! Känns på gränsen till övermodligt med tanke på hur jag mår men det skall verkligen bli skönt att komma till en härlig miljö och bara slappa och umgås. Får väl gå och lägga mig mellanåt om det skulle bli jobbigt

Sankt Jörgen Spa, here we come!

http://www.sanktjorgenpark.se/

Välkommen solen!

Vilken underbar stund vi haft i solen idag. Jag plockade fram en solstol och värmde mig längst husväggen och Wilma plockade fram nya cykeln och cyklade runt runt på uppfarten, enda platsen där isen smält men vad gör det när man har en ny cykel.

Vi åt frukost framför barnprogrammet Artur och både jag och Wilmis sjunger fortfarande refrängen som har en förmåga att sätta sig på hjärnan. En låt som passar bra idag.

Hej hej, vilken underbar dag det e
Man får vara som man e
Men ändå leva tillsammans





Mellanmål - tips?

Det viktigaste för att hålla illamåendet borta är att äta ofta, lite åt gången och väldigt ofta. Så just nu är jag som skalman med egen matklocka och försöker äta varannan timme. Blir alltså en himlans massa mellanmål. Några tips på nyttiga sånna?

Dessa är ofta återkommande hos mig...

Bär/frukter med grädde eller yoghurt


Mozarella och tomat med olivolja smaksatt med tryffel, nymalen svartpeppar och flingsalt

Smoothies i alla varianter. Detta är helt klart min mest välanvända julklapp


Slappisar på fika

Idag tog jag och den andra slappisen, förkylda Wilma, oss ut för en fika med Jessica och Milo. Var trevligt och skönt med lite luft även om det tog alla krafter. Nu har jag sovit några timmar och fått i mig lite mat och börjar känna mig som människa igen.


Italienska köttbullar i tomatsås

Idag kom Marie och Terre förbi på lunchbesök, mysigt att ses som alltid och det känns alltid som det var för längesen sist. Passar så bra när folk är snälla och hälsar på just nu för jag är ruskigt seg och orkar knappt ta mig nånstans nu för tiden. Wilmis är också hemma för hon är förkyld så efter lunchen fick vi slappa framför nya favoritfilmen "Det regnar köttbullar"

Fick en härlig bukett som det bara skriker vår om! Har precis flyttat med mig den till vardagsrummet så jag ser den från soffplatsen ;)


Den mjukaset nallen nånsin fick jag också. Min nya "må bättre" maskot. Just nu är den på lån hos Wilma som går runt och bär den och leker att det är lillasyster som kommit ut och att det är sommar



Lunchen var inspirerad från ett recept av Paolo Roberto som Magnus pappa brukar göra. Blev en egen variant ur minnet. Åt med pasta till. Vill man göra den ännu nyttigare hade kokt broccoli passat bra.



Italienska köttbullar i tomatsås

Blanda...
600 g nötfärs
1 stor riven gullök
2 ägg
massor med riven parmensan
massor med färsk hackad bladpersilja
lite ströbröd (kan man hoppa över)
salt
peppar

Forma stora köttbullar och stek tills dom är nästan genomstekta

Tomatsås:
Fräs 2 hackade vitlökar, 1 hackad gul lök och 1 hackad röd chili i rikligt med olja. Rör i lite tomatpure. Tillsätt 2 burkar hela tomater i tomatsås. Låt koka c 20 min och rör om då och då. Mosa tomaterna i bitar.

Häll över tomatsåsen över köttbullarna och tillsätt lite grädde. Låt puttra upp och servera


RSS 2.0