Pumpa
Igår fick jag för mig att Wilma hade tyckt det var kul med en sån där söt pumpa lykta som man gör själv. Sju affärer senare så stod det två på diskbänken hemma, var tydligen inget pumpa år i år och därav svåra att få tag. Satte båda mina älsklingar i jobb å se så bra resultatet blev! Var över med en till mamma och pappa och en står och vaktar utanför dörren. Wilma tyckte det var precis lika kul som jag trodde =)
Hade tänkt ta vara på allt man gröp ur men orkade inte ta tag i det så nöjde mig med att rosta fröna, supergott snacks! Hällde över lite olivolja, flingsalt och cayenne peppar. I ugnen c 7 min på 250 grader.
Idag skulle jag träffat både kusinerna och tjejerna efter det men det blir hemma och slappa istället, tråkigt men behövligt.
Jordgubbsmilkshake
Min simpla (men ack så goda) milkshake består av frysta jordgubbar, vaniljglass och mjölk. Mixa å klart är det!
Avslutar med en bild på min skrutt med det godaste hon vet...NAPPAR (enligt henne heter det mapp och inte napp)

Krispig äpplepaj
Just nu luktar hela huset gott av kanel och äpplen. Har fått en hel låda äpplen så just nu är det huvudingrediens i mycket. Denna äpplepajen är en favorit!

Krispig äpplepaj
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl kokos
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
100 g smör
2 tsk kardemumma
2 msk kanel
6 äpplen
1 msk vanlijsocker
1 msk potatismjöl
Smält smöret tillsammans med kardemumman
Blanda mjöl, havregryn, kokos, 1 dl strösocker, bakpulver, vanlijsocker och det smälta smöret
Låt stå i kylen c 30
Skala och klyfta äpplena. Lägg i pajform och blanda i kanel, ½ dl strösocker och potatismjöl
Strö över pajdegen
Grädda i nedre/mitten av ugnen i 200 grader c 25 min
Servera med vanlijglass eller vanlijsås
Slapp lördag
Lina, Johan och Vincent har flyttat till sävedalen idag. Tråkigt att inte varit med och hjälpt dom men jag hoppas det gått bra. Väldigt kul att vi kommer bo närmre nu!
Nu är det strax dax för middag. Jag har lyx idag och får middagen serverad på bordet. Medans magnus lagar mat sitter jag och Wilmis brevid och äter ost&kex och frågar hur det går =) Wilmas favorit är mjuk vitlöksost och min är blåmögel med hjortronsylt.
På menyn idag står fläskfile, vitklökssmör, klyftpotatis och cafe de paris sås. Några recept finns inte eftersom vi kör på halvfabrikat idag

Äpple&kanel scones
Gårdagen var trevlig men allt för pigg var man inte. Vi drack och åt mängder av gott. Medans vissa (ink jag) testade viner lagade resten ett enormt tapas bord som bestod av bla friterade pilgrimsmusslor, tonfisk carpaccio, baconlindade dadlar, någon ruskigt god kräm med löjrom, thai scampi, friterad bläckfisk, råbiff m vaktelägg och mycker mer. Som ni hör var det inte synd om oss!
Nu har jag har Magnus precis haft en barnfri frukost. Äppel&kanel scones och stekt bacon. Testade ett nytt recept på scones i vecka och det var grymt gott! En nyttig alternativ till kanelbullar.
Saknar Wilmis som är hos farmor och farfar med kusinerna. Har ringt och sagt att det finns nybakta scones, hoppas det kan locka hit dom snabbare =)
Äpple & kanelscones | |||||
2 1/2 dl dinkelmjöl | |||||
2 1/2 dl grovt rågmjöl | |||||
1 1/2 tsk bakpulver | |||||
3 msk honung ( flytande acasia) | |||||
0,25 dl olivolja eller rapsolja | |||||
1 ägg | |||||
2 dl lätt kesella | |||||
1 1/2 dl grovrivet äpple, gärna rött | |||||
4 tsk kanel | |||||
2 tsk kardemumma | |||||
Sätt ugnen på 200 grader | |||||
Blanda mjöl, bakpulver och honung | |||||
Blanda olja och ägg | |||||
Rör ner äggblandningen i mjölet | |||||
Rör i kesella | |||||
Tillsätt äpple, kanel och kardemumma. Rör till slät smet | |||||
Klicka ut c 12 bollar på bakplåtspapper | |||||
Strö över kanel | |||||
Grädda c 10 min i mitten av ugnen |
Vinprovning
Tror ni kroppen mår bra med en vinprovning såhär mitt i febern och huvudvärken? Nä förmodligen inte men det känns så satans tråkigt att hoppa över så jag förtränger det!
Trevlig kväll!

Första inlägget
Hur börjar man? Tja börjar väl bara helt enkelt...
Har spenderat veckan hemma från jobbet med feber och tandvärk. Nu är jag en tand fattigare och pencillinkur påbörjat, vill bli av med detta nu!
En positiv sak med det är att Wilmis varit hemma med mig och muntrat upp mig. Finns inget som gör en på så bra humör som en leende tjej. Vi har pendat mellan soffa, köket och lekplatsen.
Försöker väcka hennes intresse för matlagning redan nu, gäller att börja i tid =) Hade varit så roligt om hon tyckte det var lika kul som jag men hon pratar rätt mycket om "pappas fiskar" också så risken är väl att hon hänger med honom istället hehe. Hade iallfall en mysig stund tillsammans och bakade knäckebröd igår som hon stolt delat ut till nära och kära. Recept finns nedan. Supergott och lättbakat!

Receptet hittade vi på ica.se. Som fröer hade vi pumpakärnor, vallmo, sesamfrön, solrosfrön och linfrön
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 1/2 tsk salt
2 dl vetemjöl
8 dl grovt rågmjöl
valfri fröblandning
Gör så här
1. Lös upp jäst i ljummet vatten. Tillsätt salt, vetemjöl och grovt rågmjöl.
2. Arbeta degen väl. Låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 225°C. Knåda degen och dela upp i tre delar.
3. Kavla ut varje del med mycket rågmjöl så att den inte fastnar. När degen är ca 2 mm tjock, pensla med vatten och strö på de frön du vill ha.
4. Kavla in fröna så att de verkligen fastnar. Skär i vackra former. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Passa så att det inte blir bränt. Förvara i burk.