Torsk med äggsås

Igår blev det en rätt som lagades för första gången. Fisk, sås och potatis är inte det jag är mest rutinerad på. Middagen blev helt klart godkänd och smakade i sin helhet bra. Man måste dock vara kritisk för att få det ännu bättre nästa gång =)

Fisken - köpte fryst på ICA. Helt ok men går inte att jämföra med egenfiskad eller köpt i fiskbil
Såsen - fick aningen bismak av mjöl. Inte tillräckligt bra/erfaren på såser för att lyckas trolla bort det helt. Var ingen katastrof men nästa gång snålar jag lite på mjölet. Har ni några tips för att lyckas med vit sås tas det tacksamt emot!

Receptet nedan kommer från Per Morberg och är för 4 personer

Ingredienser

800 gr torskrygg eller filé
2 kryddpepparkorn
1 lagerblad
flingsalt

Äggsås med persijla
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 dl hackad persilja
salt
peppar

2 msk smör

Gör så här

1. Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke.

2. Krossa kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad.

3. Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning.

4. Koka upp en kastrull med vatten och en grovt hackad lök.

5. När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan.

6. Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar.

7. Äggsåsen

8. Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom.

9. Lägg smöret i kastrullen och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra.

10. Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter.

11. Smaka av med salt och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan.


Kommentarer
Postat av: carro

Prova maizena istället smakar inget!

2011-04-08 @ 15:31:00
Postat av: Maja

mums:)

2011-04-09 @ 10:49:42
URL: http://mcaria.blogg.se/
Postat av: Hanna

gott:)

2011-04-09 @ 12:48:30
URL: http://hannagranlof.blogg.se/
Postat av: Sara

Det är så gott :) :)

2011-04-09 @ 15:28:34
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Postat av: Elle

För att sås inte ska smaka mjöl (när alternativet att dra ner på mjölet inte finns) låter man smöret+mjölet steka/puttra en stund (1 minut kanske) innan man slår på mjölk/grädde. Dock inte till den grad att det tar färg och börjar smaka stekt mjöl! Utan låt det bara puttra under omrörning lite kort.



Sås gör man bäst i stekpanna.

2011-04-09 @ 16:47:39
Postat av: Markus

Som sagt maizena borde funka... Mjölet är ju bara till för att göra såsen tjockare...

2011-04-09 @ 19:09:53
URL: http://www.roligagadgets.se
Postat av: Rymdtomten

Låt mjölet puttra fem minuter i smöret på svag värme så försvinner mjölsmaken. Ett annat tips är att ta någon dec. av fiskspat i såsen, det finns mycket smak i den...

2011-04-10 @ 01:56:43
URL: http://rymdtomten.blogg.se/
Postat av: Gunila

När man reder med vetemjöl så är det viktigt att det får koka minst 3 minuter för att få bort smaken av mjöl. Att använda fiskspadet ger god smak men tar inte bort mjölsmaken.

2011-04-11 @ 13:18:56
URL: http://teamgravity.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0