Inlagd strömming och grillning

Igår hade jag en jobbig dag med trötthet och illamående men som tur var så släppte det efter en förmiddag i sängen och orkade fixa lite inför påskafton och ha en mysig eftermiddag ute

Strömmingen är inlagd och ligger och drar till sig. En av mina favoriter på påsk-midsommar-julbordet


Inlagd strömming (cirkamått)
Strömmingfile 500 g
Mjölk 2 dl
Ägg 2 st
Rågmjöl 4 dl
Salt
Smör
Olja
Morötter 2 st
Rödlök 1 stor el 2 små
Purjolök 1 st
Hela svartpepparkorn 20 st
Lagerblad 5 st

Lag:
Vatten 3 delar, 3 dl
Socker 2 delar, 2 dl
Ättika 12 % 1 del, 1 dl

Klipp av fenorna på strömmingfilerna.
Vispa ihop lika delar mjölk och ägg och låt strömmingen dra i det över natten eller ett par timmar.
Blanda rågmjöl och salt på en tallrik.
Vänd filerna i mjölet. Smält smör och olja i stekpanna och stek filerna på bägge sidor, dom skall få lite färg. 
Låt ligga och torka av på hushållspapper.
Koka upp lagen och låt svalna.
Varva strömming med skivade morötter, skivad rödlök, skivad purjolök, lagerbland, svartpepparkort i en glasburk/form.
Häll över lagen så den täcker allt (gör ev mer om det behövs) och låt stå i kylen 1-2 dagar innan den skall ätas.



På grillen blev det entrecote, ungersk bratwurst, mejramkorv och majskolv. Dyraste färska majskolven jag köpt men den var värd varenda krona! Med såhär fina råvaror behövs det mycket till. Smör och salt till majsen och vitlökssmör till köttet



Kaffe (mjölk för dom små) efter maten


Magnus tittar till nybyggda björnbär spaljen. Skall målas i samma svarta som huset nästa år





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0