Lakritskola

Om ni gillar lakrits, kola och choklad och inte bakar dessa så är ni tokiga. Så galet goda! Saltet på toppen är oväntat gott

Bild och recept är stulet från http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/


Ca 40 stycken
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något). Skär eller klipp kolan i bitar.

Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen i mitten innan chokladen har stelnat.


Kommentarer
Postat av: Mia

Jag hoppas få smaka dessa till jul. =)

2011-12-20 @ 09:00:46
Postat av: Helena

Hejsan Lisa! Det här kanske är en dum fråga, men ska man mosa karamellerna i mortel eller nåt innan, eller "smälter" de i grytan?

Jag är sjukt sugen på att prova detta recept.

Kram Helena

2011-12-21 @ 09:26:39
URL: http://helenanygrund.blogg.se/
Postat av: Helena

En fråga till: Har du något tips hur du får kolorna så fina när du doppar dem i chokladen? Håller du med fingrarna eller har du en tång eller nåt?

Kraaam

2011-12-21 @ 09:29:42
URL: http://helenanygrund.blogg.se/
Postat av: lisa

Testa, du kommer inte ångra dig! Jag krossade dom lite innan men det hade man nog inte behövt. Använde två gafflar när jag doppade dom. Mitt måtto i köket är dock att man skall se att det är hemmagjort så var inte för petig =) Lycka till! kram

2011-12-21 @ 11:47:28
URL: http://lisasgodbitar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0