LCHF

Jag har fått en del frågor på hur jag trivs med "LCHF maten". Jag stortrivs! Lägger in lite text nedan som jag tycker är bra. För den som vill fördjupa sig kan man googla på lchf och få upp obegränsat med information

Just nu kämpar jag med sista gravidkilot och befinner mig (med undantag ibland) i steg 3. Vanligtivs befinner jag mig i steg 2 och äter såhär för att behålla vikten, jag mår mycket bättre, är piggare och har mer energi. Dock är jag alldeles för glad i sötsaker och att baka för att inte göra undantag lite då och då
.
Jag är helt övertygad om att alla människor skulle må bättre av att följa steg 1.

-----------------------------

LCHF (Low Carb, High Fat) är precis som namnet säger – en kost som bygger på ett lågt intag av kolhydrater och ett högt intag av fett. Genom att äta på det sättet håller sig blodsockret på en låg och jämn nivå och din kropp får möjlighet att börja bränna fett. När kroppen använder fettet i fettcellerna som energi blir vi mindre hungriga eftersom energin redan finns i lagrad i kroppen, klar att använda. Många LCHFare bekräftar just detta – när kroppen inte längre är sockerdriven försvinner ”vrålhungern” och känslan av att ”man bara måste stoppa i sig något”.

Grunderna i LCHF är enkla. Undvik socker och stärkelserik mat som exempelvis bröd, pasta, ris och potatis. Ät dig i stället mätt på kött, fisk, ägg, ovanjordsgrönsaker och naturligt fett (exempelvis smör).

LCHF kan enligt oss på LCHF.se delas in i tre steg.

Steg 1

Steg 1 kommer troligen inte att skapa någon speciell viktnedgång men det finns mycket som talar för att ett flertal sjukdomar kan minskas eller motverkas redan här. Om våra barn i skolan fick äta LCHF i steg 1 så skulle troligen fetmautvecklingen avstanna samt barnen prestera betydligt bättre i skolan eftersom de får den näring de behöver igen.

I steg ett följer du följande regler. Alla kan följa dessa.

  • Byt ut allt margarin till riktigt smör.
  • Ät mindre kolhydrater och mer fett. Köttfärssås med spagetti istället för spagetti med köttfärssås.
  • Våga ha i rikligt med smör och grädde i maten som om det vore fest varje dag.
  • Ät lagom mycket, ät när du är hungrig, ät tills du är mätt, ät när du är hungrig igen nästa gång.
  • Uteslut tillsatser, glutamater, smakförstärkare, sötningsmedel.
  • Om du äter bröd välj ett surdegsbröd, ha på rikligt med smör, ost, skinka. Pålägget ger dig näringen, inte brödet.

Steg 2

Steg två innebär att man går lite längre ändå mot en ketogen kost. Viktnedgång inträder oftast. Diabetiker kan minska på medicinerna.

  • Uteslut allt rent socker helt.
  • Minska ytterligare på stärkelse, ät inte pasta, ris, potatis eller bröd

Steg 3

Steg tre är upp till varje individ hur man vill lägga det. Steget är till för viktnedgång och innebär minimerad mängd kolhydrater och maximerat fettintag. Steg tre används under kortare perioder eller efter varje persons eget behov.

  • Max 5E% från kolhydrater varje dag. (ca 20g kolhydrater eller i vissa fall ändå färre)
  • Ät när du är hungrig, inte på fasta tider. Ät bara rena produkter, kött, fisk, fåger, ägg, ovanjord grönsaker


Kostråd

Ät gärna

  • Kött: Valfri sort. Nöt, gris, vilt, kyckling. Fettranden är nyttig liksom skinnet på kycklingen.
  • Fisk och skaldjur: Alla sorter. Gärna feta fiskar som lax, makrill eller strömming. Undvik panering.
  • Ägg: I alla former. Kokt, stekt, omelett. Gärna ekologiska.
  • Naturligt fett, feta såser: Använd gärna smör och grädde i matlagningen så blir det godare och du blir mättare. Bearnaisesås, hollandaisesås, läs på förpackningarna eller gör själv. Kokosfett, olivolja och rapsolja är också bra alternativ.
  • Ovanjordsgrönsaker: Alla sorters kål, till exempel blomkål, broccoli, vitkål, brysselkål. Sparris, squash, aubergine, oliver, spenat, svamp, gurka, grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat med mera.
  • Mejeriprodukter: Välj alltid det fetaste alternativet. Riktigt smör och Bregott, grädde (40 %), crème fraiche, feta ostar. Fet grekisk/ turkisk yoghurt. Var försiktig med vanlig mjölk och fil, de innehåller mycket mjölksocker. Undvik smaksatta, sockrade och lättvarianter.
  • Nötter: Bra som tv-godis (helst i måttliga mängder).
  • Bär: Okej i måttliga mängder, om du inte är superstrikt/-känslig. Goda med vispad grädde.

Undvik helst

  • Socker: Värst av allt. Läsk, godis, juice, sportdrycker, choklad, kakor, bullar, kaffebröd, glass, frukostflingor. Även sötningsmedel undviks helst.
  • Stärkelse: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. »Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om du inte är alltför noga med kolhydraterna.
  • Margarin: Industriell smörimitation med onaturligt hög omega-6-halt. Har inga hälsofördelar, smakar dåligt. Statistiskt kopplat till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.
  • Öl: Flytande bröd. Full av maltsocker tyvärr.
  • Frukt: Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis.

Unna dig vid fest

Du bestämmer när det är fest. Viktnedgången kan bromsas en aning.

  • Alkohol: Torrt vin (vanligt rödvin eller torrt vitt), whisky, konjak, vodka, drinkar utan socker.
  • Mörk choklad: Minst 70 % kakao, helst bara lite.

Drick till vardags

  • Vatten: Smaksatt eller kolsyrat om du behöver.
  • Kaffe: Gärna med vispgrädde i, testa!
  • Te: Svart, grönt, vitt …

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0