Matpaj
Tar mig för lite småsaker i köket när orken faller in. Idag blev det en skink och broccolipaj till lunch. Använder alltid samma recept på pajdeg+äggstanning sen kan man fylla med vad man har hemma. Idag blev det rökt skinka, broccoli och scharlottenlök
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3 msk vatten
Blanda mjöl och smör tills det blir smuligt. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i pajform och låt vila i kylen c 30 min. Nagga och förgrädda i 10 min på 200 grader. Fyll med önskad fyllning och häll över äggstanning. Grädda c 25 min.
Gillar man mycket pajdeg kan man dubbla receptet
Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl ost (gärna en starkare som tex västerbotten, parmensan)
salt
peppar
Vispa ihop ovan ingredienser
Min favorit fyllning, italiensk
grovhackade soltorkade tomater (brukar köpa riderheims marinerade och använda marinaden också)
strimlad rökt skinka
urkärnade svarta oliver
smulad eller hackad fetaost
färsk hackad basilika
Blanda ovan och lägg i pajskalet